Met de lancering van de StemWijzer 2012 volgt hier een analyse van de StemWijzer 2012 en hoe de partijen zich ten opzichte van elkaar verhouden. In het verleden heb ik een soortgelijke analyse uitgevoerd voor de gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen in 2010. De lancering werd wederom groot aangepakt aangezien er van veel politieke partijen vertegenwoordigers waren, zo was vanuit het CDA Sybrand van Haersma Buma aanwezig.

In navolging op mijn eerdere analyses heb ik wederom een analyse uitgevoerd om de resultaten te bekijken. Qua layout is de StemWijzer 2012 niet veel veranderd ten opzichte van de versie van StemWijzer 2010.

Statische analyse StemWijzer 2012

Toelichting: Hoe hoger de score, des te verder liggen de partijen uit elkaar.

Voor deze analyse heb ik alleen gebruik gemaakt van de partijen welke bij de StemWijzer 2012 als ‘standaard’ waren gemarkeerd. In dit geval de partijen die in diverse peilingen minimaal 1 zetel toebedeeld krijgen. De analyse is gebaseerd op de antwoorden zoals gegeven door de diverse partijen.

Wanneer je kijkt naar de antwoorden valt op dat het merendeel van de partijen het oneens is met de stellingen. Slechts 3 partijen hebben minder dan 15 vragen met ‘oneens’ beantwoord. Omgezet in percentages is SP met 77% het meest oneens gevolgd door de PvdD met 67%.

VVD en D66 daarentegen zijn het in 53% van de gevallen het meest eens met de stellingen van de StemWijzer 2012.

Welke partijen zijn elkaars uitersten

Gebaseerd op de antwoorden is het mogelijk om op basis van de stellingen te bepalen welke partijen het dichts bij elkaar of verst uit elkaar staan. Hieronder de top 3 van partijen die qua antwoorden het verst uit elkaar liggen:

  1. SP versus de VVD;
  2. D66 versus de PVV;
  3. PvdA versus de VVD;

Wanneer de peilingen kloppen en SP en VVD daadwerkelijk de grootste partijen worden zou het formatietechnisch nog een lastige periode worden. Op basis van deze stellingen zouden SP en VVD nooit tot een coalitie komen.

Frappant is overigens wel dat deze uitersten niet overeenkomen met de positionering van de partijen in de kwadranten bij KiesKompas. SP en VVD staan daar wel ver uit elkaar, echter kloppen nummer 2 en 3 niet. Dit zal alles te maken hebben met de stellingen zoals gebruikt bij StemWijzer.

Meeste overeenstemming tussen partijen

Omgerekend kan er ook worden gekeken naar de antwoorden en welke partij hierbij de meeste overeenstemming (of consensus) heeft met de andere partijen om tot een mogelijke coalitie te komen. In dit geval komt de volgende top 3 naar boven:

  1. SP;
  2. 50+;
  3. PvdD;

Een coalitie over links lijkt het meest haalbaar aangezien er over veel stellingen voldoende consensus is te bereiken.

Stellingen met veel overeenstemming

Over welke stellingen zal de komende periode praktisch geen discussie plaatsvinden:

  • Reiskostenvergoeding (1 eens [D66], 10 oneens);
  • Eigen risico huisarts (1 eens [VVD], 9 oneens);
  • Hulp arme landen (2 eens [PVV en VVD], 9 oneens).

Zodra deze punten worden meegenomen in de coalitie onderhandelingen zal de minderheid veelal aan het kortste eind trekken, maar daarvoor moeten we de onderhandelingen na 12 september afwachten.

Overige feiten Stemwijzer 2012

Hieronder nog enkele overige feiten die te destilleren zijn op basis van de antwoorden:

  • D66 en VVD zijn het het meest eens met de stellingen (beide 16 x eens);
  • SP en PvdD zijn het het meest oneens met de stellingen (SP 23 x, PvdD 20 x);
  • SGP en 50+ hebben het meest geen mening (beide 5 x geen mening);
  • Minimaal 6 stellingen kwamen ook voor in de StemWijzer van 2010;

Verder is er door Geenstijl een analyse uitgevoerd over de gehanteerde stellingen. Ik kan mij ook deels vinden in de kritiek zoals gesteld en zou veel mensen dan ook eerder KiesKompas adviseren als je verlegen zit om een keuze te maken voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Ook kan je de diverse bijeenkomsten van de verschillende politieke partijen bezoeken om een keuze te maken en mogelijke discussies aan te gaan. CDA heeft bijvoorbeeld een uitgebreide agenda voor de komende tijd. Zelf ben ik 8 september aanwezig op de Huizerdag en zijn wij actief met diverse Huizer CDA’ers om campagne te voeren in Huizen.

Analyse Stemwijzer Tweede Kamerverkiezingen 2012

4 gedachten over “Analyse Stemwijzer Tweede Kamerverkiezingen 2012

  • 18 augustus 2012 om 15:08
    Permalink

    Het lijkt als of er twee belangrijke scheidslijnen zijn in deze ruimte: een horizontale links/rechts-scheidslijn die PVV op rechts en SP op links scheiden. En een verticale religieus/seculier-scheidslijn die SGP scheidt van D66. Dit zijn de klassieke tegenstellingen tussen de Nederlandse partijen sinds het begin van de vorige eeuw.

    Beantwoorden
  • Pingback:Overzicht stemwijzers Tweede Kamerverkiezingen 2012

  • 1 september 2012 om 04:14
    Permalink

    Zolang tijdens verkiezingsdebatten lijsttrekkers vergeten te melden wat de basis gedachte achter hun partijprogramma is wordt het nooit duidelijk voor de kiezer.

    Neem nu het CDA, in hun programma stellen ze duidelijk dat wij leven voor onze kinderen en dat we die verantwoordelijkheid moeten nemen.

    De discussie verzand echter in economische groei, arbeidsplaatsen, en scootmobiels.

    Als elke partij nu eens ophield met stemmen jagen en zich ging richten op hun basis gedachte dan is na de verkiezing elke combinatie mogelijk.

    Lees de trein op http://kamerverkiezingen2012.wordpress.com

    Beantwoorden
  • Pingback:Analyse stemwijzer Europese Verkiezingen 2014 - Ruben Woudsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *