Ervaring: Eerste maand als raadslid

Afleggen eed in de gemeenteraad

Afleggen eed in de gemeenteraad

Vandaag is het precies een maand geleden dat ik samen met mijn D66 collega geïnstalleerd ben als raadslid voor de gemeente Huizen. Sindsdien maak ik samen met 26 collega’s onderdeel uit van de gemeenteraad in Huizen. Het leven is een achtbaan wordt er wel gezegd, dat kan ook gezegd worden over de afgelopen periode. 15 tot 20 uur staat er volgens diverse informatiebronnen voor een raadslidmaatschap en dat naast een drukke baan, een gezin, hobby’s, sporten, etc.

In de ‘achtbaan’ van het raadswerk!?

Gevulde agenda van de afgelopen periode. (Credits/Foto: Anne manteleers)

Gevulde agenda van de afgelopen periode. (Credits/Foto: Anne Manteleers – websiteflickr bron)

De afgelopen periode is mijn agenda overvol geweest. Enerzijds met veel activiteiten en afspraken in de periode voorafgaande aan de verkiezingen waar ik eerder over schreef. Daarnaast zijn we sinds de verkiezingen bezig geweest met het schrijven van het nieuwe collegeprogramma ‘Aan de wind’.

Natuurlijk was dit niet geheel onverwacht, maar toch leek het op een achtbaan waar je de laatste periode in heb gezeten. Er komt naast een commissievergadering (voor mij fysiek domein en algemeen bestuur en middelen) en raadsvergadering nog veel meer af op de gemeenteraadsleden van Huizen.

"Het leven is soms een achtbaan"

“Het leven is soms een achtbaan”

Zo ging ik van de ene bijeenkomst of vergadering naar de andere en was het een continu omschakelen: informatieavonden over ‘raadslid zijn’, over de drie decentralisaties (overheveling zorgtaken van het rijk naar de gemeenten), de regionale samenwerking (bijeenkomst over herindeling), diverse workshops (onder andere in het omgaan met agressie) en een werkbezoek met de raad. Daarnaast komen er ook direct diverse uitnodigingen op een raadslid af. Ook waren er vergaderingen van de gemeenteraad, van de CDA fractie, van de CDA afdeling, etc.

Het was een leuke rit in de achtbaan deze afgelopen maand en heb veel ervaring opgedaan in deze eerste maand van mijn raadslidmaatschap.

Raadslidmaatschap, verantwoordelijkheid en koorddansen!

CDA Huizen - Kiezers bedankt

Verantwoordelijkheid nemen: de komende 4 jaar kunt u op het CDA rekenen!

In de afgelopen periode diverse trainingen, avonden en gesprekken gehad. Enerzijds met de overige raadsleden en commissieleden en anderzijds met inwoners van Huizen. Het raadslidmaatschap neemt grote verantwoordelijkheid met zich mee en is soms ook koorddansen. Ik word enthousiast van de diverse gesprekken en ervaring die je opdoet zodra je in de gemeenteraad actief bent. De komende periode komen er grote bezuinigingen af op de gemeenten, waar we in de gemeenteraad over moeten beslissen. Hiervoor neem je als raadslid, fractie en gemeenteraad een juiste afweging nadat je alle belangen hebt afgewogen.

Goed om te zien dat diverse burgers je inmiddels weten te vinden en je aanspreken op je rol en verantwoordelijkheid. Ook is hier nog een taak weggelegd voor de volksvertegenwoordigers in Huizen. Niet alle burgers weten de weg naar de gemeenteraad te vinden en weten waar de gemeenteraad (of individuele raadsleden) zich mee bezig houdt. Hiervoor kunnen wij als raadsleden nog een brug bouwen (of over het koord gaan dansen).

Signorina Marie Spelterina danst op een koord boven de Niagara watervallen.

Signorina Marie Spelterina danst op een koord boven de Niagara watervallen.

Samen met het CDA hebben we inmiddels diverse vragen gesteld aan het college over verschillende onderwerpen. Dit hoort ook bij het nemen van je verantwoordelijkheid en past in je kaderstellende rol als gemeenteraadslid. Zo hebben we ook in de laatste vergadering een motie ingediend over het handhaven van de Balkenendenorm.

Heb jij vragen of wil je mij aanspreken op mijn rol als raadslid en de daarbij horende verantwoordelijkheden? Wil je samen met mij op het koord dansen boven het ravijn? Neem contact met mij op via een reactie hieronder, Twitter/Facebook, het contactformulier of via de telefoon (06-47310855).

, , ,

Over Ruben Woudsma

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als testmanager. Daarnaast ben ik actief als raadslid namens voor het CDA in de gemeente Huizen. Ook ben ik actief in de protestantse kerk te Huizen, in het bestuur van kinderboerderij Huizen en ben ik lid van de identiteitscommissie PCBS De Parel.

4 reacties op “Ervaring: Eerste maand als raadslid”

 1. Peter Toes 12 juli 2014 om 09:13 # Beantwoorden

  Sport je nog wel jongen?

  • Ruben Woudsma 12 juli 2014 om 10:20 # Beantwoorden

   Gelukkig wel, maar niet meer drie keer per week. Nu zit ik op één à twee keer per week.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zomerreces - Staat de politiek écht stil? - Ruben Woudsma - 25 augustus 2014

  […] na het schrijven van mijn laatste blog is het zomerreces ingegaan in de Huizer politiek. Voor het eerst dat ik dit als gekozen […]

 2. Terugblik: 1 jaar raadslid - Ruben Woudsma - 6 juli 2015

  […] mooi jaar waarin er veel is gebeurd in Huizen en diverse punten zoals ik schreef in mijn blog na mijn eerste maand als raadslid kloppen ook. De agenda blijft onverminderd gevuld met vergaderingen en afspraken, hoewel het in de […]

Geef een reactie