Peiling week 9: Spannende dagen, maar eenvoudige coalitie?

Met nog maar 2 dagen te gaan tot aan de verkiezingen van 3 maart wordt het nu écht spannend in Huizen. Wat zal de uitslag ons brengen? Afgelopen dagen is er al door veel partijen campagne gevoerd en zullen de kranten de komende dagen ook nog vol staan met advertenties en nieuwsberichten. Wellicht zal er ook nog het nodige campagnemateriaal bij de potentiële kiezers in de bus worden gedeponeerd om zo de laatste kiezers over de streep te trekken.  Afgelopen zaterdag was er ook nog een laatste lijsttrekkersdebat waaraan de 9 Huizer lijsttrekkers aan deelnamen, veel verschuivingen verwacht ik er niet door. Wat wel goed te merken is, is dat we als lokale politici veel werden aangesproken over hetgeen er landelijk gebeurd. Zeer interessant om dan met de mensen in gesprek te gaan en aan te geven dat het er lokaal ook toe doet en hopelijk zijn ze dan nog op andere gedachten te brengen.

Hieronder de laatste peiling voor 3 maart. Zoals je kan zien zijn een viertal verschuivingen in de peiling aanwezig. VVD moet een zetel inleveren en PvdA heeft er één bijgekregen. Verder is het wederom stuivertje wisselen tussen GroenLinks en D66. Veelal zijn deze verschuivingen de oorzaak vanwege de wijzigingen in de landelijke peilingen van Maurice de Hond en de Politiek Barometer.

De laatste tijd heb ik ook diverse vragen gekregen over de totstandkoming van deze peiling. Zoals ik in het verleden als eens heb gemeld is dit een fingerspitzengefühl prognose, waarbij de landelijke peilingen als sentiment worden vertaald naar lokaal. In Huizen levert dat het bovenstaande overzicht op. De bandbreedtes die we kunnen verwachten zijn:

 • CDA; CDA behoudt haar 5 zetels, maar kan ondanks het landelijke sentiment in Huizen groeien naar 6 zetels.  Inschatting: 5 of 6 zetels.
 • ChristenUnie; 1 zetel lukt waarschijnlijk wel, maar 2 zetels binnen halen wordt erg lastig. Inschatting: 1 of 2 zetels.
 • D66; De procentuele winnaar van de verkiezingen, of heeft Alexander Pechtold te vroeg gepiekt. Inschatting: 3 of 4 zetels.
 • Dorpsbelangen; Lokale partijen worden het grootst in heel Nederland, Marian heeft veel publiciteit gekregen de laatste weken. Inschatting: 2 of 3 zetels.
 • GroenLinks; Ze lijken hun huidige aantal zetels te behouden.  Femke Halsema heeft de wind mee, ze hoeft alleen nog te roepen dat ze voor premierschap wil gaan. Inschatting:  2 of 3 zetels.
 • Leefbaar Huizen; Weten ze toch nog een eindspurt te maken. In de peilingen zijn ze nooit verder gekomen dan 1 zetel. Inschatting: 1 of 2 zetels.
 • PvdA; De partij verliest vooralsnog ten opzichte van 2006, maar wellicht is de val net op tijd gekomen. Inschatting: 4 of 5 zetels.
 • SGP; Is het tijdperk eindigend dat ze in Noord-Holland nog als ‘SGP’ deel zullen nemen aan een gemeenteraad? Inschatting: 0 of 1 zetel.
 • VVD; In Huizen is VVD al jaren de grootste, als we de landelijke trend volgen gaan ze verliezen. Wellicht dat Rutte en VVD Huizen nog een verrassing in petto hebben. Inschatting: 5 of 6 zetels.

Qua opkomst is het nog moeilijk te zeggen. Volgens TNS Nipo zal het een laag opkomstpercentage worden, maar wellicht is de val van het kabinet voor velen nog een reden op alsnog te gaan stemmen. Als de mensen gaan hoop ik dat ze met name gaan vanwege de lokale thema’s. Volgende week een terugblik op de peilingen en de uitslag.

, , , , ,

Over Ruben Woudsma

In het dagelijks leven werkzaam als IT Specialist (Test manager, scrum master of product owner). Daarnaast ben ik actief als raadslid namens voor het CDA in de gemeente Huizen. Ook actief in de protestantse kerk te Huizen, in het bestuur van kinderboerderij Huizen en lid van de identiteitscommissie PCBS De Parel.

3 reacties op “Peiling week 9: Spannende dagen, maar eenvoudige coalitie?”

 1. Berry 1 maart 2010 om 18:54 # Beantwoorden

  Ben toch wel benieuwd waar het op uit draait. Donderdag een vergelijk met je laatste peiling? Kijken of het enige sense had. Als experiment zeker leuk! Overigens alles waardering voor je werk: echt goed uitgedacht.

 2. Maarten Hoelscher 1 maart 2010 om 21:50 # Beantwoorden

  Beste Ruben,

  Als jouw voorspelling uitkomt voor wat betreft het zetelaantal van de PvdA dan spring ik meerdere gaten in de lucht!

  Groet en succes met de laatste campagnedagen,

  Maarten

Trackbacks/Pingbacks

 1. De peilingen: analyse na afloop - Ruben Woudsma - 8 oktober 2011

  […] naast met mijn peilingen. Ik had slechts 2 partijen van de 9 goed in mijn prognose, hoewel als ik de bandbreedtes van mijn laatste peiling mee zou nemen ik 6 partijen goed had in geschat.  Desondanks is mijn peiling niet geheel […]

Geef een reactie