StemWijzer Huizen online: Statische analyse

Afgelopen zaterdag 30 januari is voor diverse gemeenten in Nederland de StemWijzer online gegaan middels een lancering/bekendmaking door burgemeester Aboutaleb. Vandaag is dit o.a. het geval voor de gemeente Huizen. Nadat PvdA samen met de fracties van GroenLinks, de ChristenUnie, Leefbaar Huizen en D66 een motie had ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 december 2009, werd deze unaniem aangenomen. De gemeente neemt de eenmalige kosten voor zijn rekening.

Diverse lokale partijen hebben de afgelopen weken veel tijd besteed met het invullen van de 29 stellingen en de daarbij behorende toelichting. Zo was dit ook het geval bij CDA Huizen, de lijsttrekker, diverse raadsleden en de campagneleider zijn hiermee bezig geweest. Persoonlijk vind ik het een erg goed initiatief dat Huizen nu een eigen StemWijzer heeft waarop de ‘zwevende’ en geïnteresseerde burgers hun visie op de stellingen kunnen invullen om te zien bij welke partij hun politiek voorkeur ligt. Daarbij is gebleken dat de StemWijzer tijdens voorgaande verkiezingen erg werd gewaardeerd en veel burgers hier gebruik van hebben gemaakt.

Zelf heb ik de StemWijzer ook ingevuld en het zal niet verbazen, maar CDA kwam als eerste uit de bus, gevolgd door PvdA en CU. Ik ben dan ook al politiek gekleurd en weet wat onze standpunten zijn.  Voor diegene die de StemWijzer nog willen invullen, let op dat je met de ‘Wie vind wat’ knop kan zien wat de diverse partijen van een stelling vinden, zo krijg je meer achtergrond over de standpunten en overwegingen van de partijen.

Uitleg: Hoe hoger het getal, hoe meer de partijen qua antwoorden uit elkaar liggen

Statische analyse StemWijzer Huizen

De gegevens van de StemWijzer heb ik in een tabel gezet om te zien of er nog informatie cq. statische informatie uit te halen valt. Hierbij nog wat interessante informatie die tijdens deze analyse van StemWijzer Huizen zijn opgevallen:

 • GroenLinks en Leefbaar Huizen zijn het het meest met de stellingen eens (beide 18 keer);
 • CDA is het het meest oneens met de stellingen (16 keer);
 • VVD en CU hebben het meest ‘Geen van beide’ bij de stellingen (7 keer);
 • Qua antwoorden op de stellingen liggen de volgende partijen het meest uit elkaar (zie ook de tabel aan de rechterzijde):
  1. CDA vs D66;
  2. PvdA vs CU én CDA vs LH;
  3. SGP vs VVD én GroenLinks vs CDA.
 • De partijen met de minste afwijken o.b.v. de stellingen ten opzichte van de andere partijen zijn:
  1. D66;
  2. VVD;
  3. GroenLinks;
  4. Leefbaar Huizen.

, , ,

Over Ruben Woudsma

In het dagelijks leven werkzaam als IT Specialist (Test manager, scrum master of product owner). Daarnaast ben ik actief als raadslid namens voor het CDA in de gemeente Huizen. Ook actief in de protestantse kerk te Huizen, in het bestuur van kinderboerderij Huizen en lid van de identiteitscommissie PCBS De Parel.

4 reacties op “StemWijzer Huizen online: Statische analyse”

 1. Maarten Hoelscher 4 februari 2010 om 23:19 # Beantwoorden

  Beste Ruben,

  Leuke analyse en inderdaad prima idee om de Stemwijzer in Huizen te introduren. Maar ere wie ere toekomt; het was een initiatief van mijn fractiegenote Margot Leeuwin.

  Groet en succes verder met de campagne,

  Maarten

  • Ruben Woudsma 5 februari 2010 om 21:50 # Beantwoorden

   Natuurlijk is het ‘ere wie ere toekomt’, ik had op Infoportaal al gezocht, maar dat kan ik alleen de informatie vinden zoals ik hierboven in mijn artikel had vermeld. Jullie ook succes met de campagne!

Trackbacks/Pingbacks

 1. StemWijzer Huizen: analyse van de resultaten « Ruben Woudsma - 10 augustus 2010

  […] ik eerder een statische analyse had uitgevoerd van de StemWijzer Huizen 2010 was ik erg benieuwd hoe de burgers in Huizen hebben gestemd op de […]

 2. Analyse StemWijzer Tweede Kamer 2010 - Ruben Woudsma - 8 oktober 2011

  […] ik voor de gemeenteraadsverkiezingen een analyse had uitgevoerd van de Huizer StemWijzer leek het mij leuk deze analyse ook voor de StemWijzer van de Tweede […]

Geef een reactie