Grafische weergave hoe het overzicht eruit ziet na het invullen van de Belbin vragenlijst in Excel.
Resultaten zoals deze door de Belbin vragenlijst in Excel worden getoond.

Regelmatig krijg ik vragen over de Belbin vragenlijst zoals die eerder gepubliceerd is op mijn blog. Het zijn vragen die enerzijds gaan over de werking van de Belbin vragenlijst. Anderzijds zijn het vragen over de betreffende Belbin teamrollen. Voor wat betreft de werking van de Belbin vragenlijst zijn het veelal eenvoudig te beantwoorden. Daarnaast spreekt de Belbin vragenlijst voor zichzelf.

Omdat de vragen over de Belbin teamrollen minder eenvoudig zijn te beantwoorden een extra blog. In dit bericht een nadere toelichting op de keuze voor de Belbin teamrollen en de overzicht van de nodige synoniemen.

Belbin teamrollen

Velen vragen zich af welke Belbin teamrollen er zijn gebruikt voor de Belbin vragenlijst. Hiervoor is bewust gekozen voor de lijst zoals dr. M. Belbin deze heeft opgesteld in 1981 omdat je hierdoor het dichts bij de bron van het initiële onderzoek van Belbin blijft. Het gaat in dit geval om de volgende rollen:

Belbin teamrolSynoniemEngelse naam
VoorzittercoördinatorChairman
VoortrekkerOndernemer, vormer of prestatiegerichtShaper
IdeeëngeverCreatief denker of plantPlant
EvaluatorAnalytisch denker, monitor of analyticusMonitor-Evaluator
OrganisatorUitvoerder, bedrijfsman of harde werkerCompany worker
PromotorWoordvoerder, brononderzoeker of (extraverte) netwerkerResource investigator
GroepswerkerBemiddelaar of diplomaatTeam worker
AfmakerZorgdrager, kwaliteitbewaker, perfectionist of afronderCompleter Finisher
Tabel met Belbin Teamrollen – Deze tabel toont de originele teamrollen zoals geïntroduceerd door Belbin in 1981.

Om zo dicht mogelijk bij het initiële onderzoek te blijven is ervoor gekozen om de nieuwere Belbin teamrollen niet toe te voegen aan deze vragenlijst. Immers zijn deze rollen het gevolg van een 7-jarig onderzoek door dr. Belbin en zijn team.

Er is veel materiaal te vinden over de Belbin teamrollen wat ‘ruis’ doet veroorzaken, daarom in bovenstaand overzicht ook de synoniemen en verwijzing naar de Engelstalige naamgeving van de teamrollen opgenomen.

Belangrijk bij de verdeling van de Belbin teamrollen is de verdeling tussen ‘denken’ en ‘doen’. De enige helft van de rollen komt met name voor in het denkproces van een project/team en vervolgens in het doen-fase van het project zijn de andere rollen van belang. Andere kwadranten als ‘willen’ en ‘voelen’ zijn niet in deze vragenlijst meegenomen.

Beschrijving Belbin teamrollen

Via onderstaande link is een volledige Nederlandse beschrijving te downloaden van alle Belbin teamrollen zoals ik deze heb gebruikt in de Belbin vragenlijst.

Download PDF met Belbin rolbeschrijving
Belbin teamrollen – PDF document waarin alle Belbin teamrollen worden beschreven.

De basis van deze beschrijving zijn de rollen uit 1981. Wanneer er nog vragen zijn of opmerkingen hou ik mij aanbevolen en kan er een reactie worden achtergelaten.

Belbin teamrollen uit de Belbin vragenlijst
Getagd op:                 

4 gedachten over “Belbin teamrollen uit de Belbin vragenlijst

 • Pingback:Belbin vragenlijst in Excel

 • 24 november 2020 om 17:34
  Permalink

  In het resultaten plaatje op deze pagina zie ik twee pijlen, betekend het dat hoe verder weg je van het midden scoort je meer een denker of meer een doener bent? Of horen de eerste 4 rollen meer bij een denker en de andere 4 bij een doener?

  Beantwoorden
  • 25 november 2020 om 09:31
   Permalink

   Bedankt voor je reactie. De pijlen geven aan dat alles links van het midden onder ‘denken’ valt en rechts van het midden onder ‘doen’ valt. Wanneer je met teams in projecten werkt is er vaak een denk-fase en een doen-fase. In beide fase kan je een Belbin-rol hebben, maar op basis van het aantal punten kun je wel zien in welke fase je voorkeur ligt.

   Beantwoorden
 • 24 november 2022 om 16:56
  Permalink

  Waarom is de Specialist niet opgenomen in het overzicht. Vaak komt die in testen ook niet terug.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *