Door de Corona-crisis zitten veel mensen momenteel aan huis gekluisterd. Veel zijn nu aan het thuiswerken. Voor de één betekent dit met het hele gezin aan de keukentafel. Voor een ander is het mogelijk om ieder in een aparte kamer te werken. Maar, is dit nu allemaal effectief? Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo optimaal mogelijk blijft werken? In dit blog diverse tips hoe dit bij mij thuis is georganiseerd. Om maar meteen af te trappen: slaap niet uit!

Tip 1: Dagelijkse routine vasthouden

Voorbeeld van een dagindeling wanneer je kinderen ook thuis zijn.

Waar je normaliter met de auto of openbaar vervoer naar je werk ging is dat nu niet noodzakelijk. De snelste weg voor thuiswerken is direct vanuit bed achter je laptop. Maar, doe dit niet! Breng routine in je dag. Een frisse douche, gezamenlijk ontbijt kan een goede start voor je zijn. Ook dagelijks een workout doen of een wandeling helpt om de frisheid te bewaren. YouTube is de laatste weken bijvoorbeeld volgezet met Challenges, Workouts, etc. Elke sportschool, club of gemeente werk hier aan mee om iedereen in beweging te houden. Zorg ervoor dat je de dag in deelt in focusblokken zodat je de nodige rust hebt en even wat anders doet dan naar je scherm te staren.
Deze focusblokken zorgen ervoor dat je niet aan het eind van de dag met hoofdpijn op de bank zit.

Op internet circuleren diverse schema’s voor thuiswerken. Doe daar je voordeel mee.

Tip 2: Inrichten van je werkplek

Minstens zo belangrijk is het inrichten van je werkplek. Niet dat je de hele dag in je bed hangt of onderuitgezakt op de bank zit. Dit is enerzijds niet goed voor de arbeidsethos, maar daarnaast ongezond voor jezelf. Je wilt toch niet na een periode thuiswerken bij de fysiotherapeut belanden omdat je een hernia hebt opgelopen. Idealiter werk je vanuit een aparte werkkamer zodat je afgesloten kunt werken. Zodra je je afzondert in deze ruimte voor het thuiswerken is de focus ook beter. Daarnaast heb je minimale afleiding omdat je niet aan de keukentafel zit of in de kinderkamer.

Inmiddels is mijn werkkamer uitgebreid met een goede bureaustoel. Dit zorgt voor een prettige houding en juiste focus op je werk.

Tip 3: Blijf in contact met je omgeving!

Met je omgeving heb je thuis al veel contact. Ik bedoel hiermee vooral je zakelijke omgeving. Inmiddels zijn hiervoor veel middelen beschikbaar om te gebruiken.

 • Telefoon – Gewoon even een belletje met je collega’s of opdrachtgevers
 • WhatsApp – Af en toe even chatten of een groepscall opzetten
  Let bij het chatten wel op miscommunicatie. Emoticons zijn hierbij erg goed om de strekking van een zin aan te geven.
 • Online samenwerkingstools (met videomogelijkheden):
  • Google Meet
  • Microsoft Teams
  • WhereBy
  • Zoom
  • WebEx

Andere mogelijkheden zijn Webinars, vlogs of een wekelijkse nieuwsbrief om de verbinding te blijven opzoeken met je collega’s.

Tip 4: De thuiswerk valkuil

Valkuil van thuiswerken

Bij het thuiswerken komt vaak de thuiswerk valkuil terug. Wanneer je alleen aan het thuiswerken bent is dit vaak om te bewijzen dat jij wel werkt als je thuis bent. De valkuil bij het thuiswerken is vaak om (te) lang door te gaan. Enerzijds te lang achter je scherm of teveel uren draaien. Zoals bij tip 1 aangegeven moet je routine in je dag houden. Deel je dag in in focusblokken en werk niet (te) lang door.

Belangrijke boodschap bij tip 4 is om juist grenzen te stellen aan het werken vanuit huis.

Conclusie

Met deze eenvoudige tips kun je makkelijk je dag indelen en thuiswerken. Hou het vooral leuk en gezellig gedurende deze tijd.

Effectief thuiswerken! Hoe dan?
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *