Al geruime tijd ben ik bezig met de hobby genealogie. Ooit gestart tijdens mijn studie nadat ik informatie van mijn Oerbeppe had ontvangen. Ik doe stamboomonderzoek naar de stamboom Woudsma. Dit onderzoek beperkt zich met name tot de familienaam Woudsma en diverse vervoegingen (Woudma, Woudman, etc) hiervan. Doel is om de stamoudste te vinden en vervolgens alle afstammelingen van deze stamoudste. Gedurende het stamboomonderzoek Woudsma heb ik mijn zoektocht uitgebreid om ook een kwartierstaat op te stellen. In een later bericht zal ik meer schrijven over een kwartierstaat.
Stamboom Woudsma, Woudman, Wouda
Rond het jaar 2000 ben ik gestart met stamboomonderzoek. In eerste instantie heeft dit zich beperkt tot het uitvragen van familieleden (vader, moeder, opa en oma) om zo een goed beeld te krijgen van de nabije familieleden. Ook heb ik op een goed moment alle Woudsma’s opgeschreven die in de telefoonboeken voorkwamen. Toen de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV) nog in Naarden gevestigd ben ik regelmatig in de archieven van NGV geweest om informatie te zoeken.
Later heeft het onderzoek zich online uitgebreid via Tresoar, Cindy’s List, database mormonen en WieWasWie. Ondersteunend met een eigen website heb ik veel informatie verzameld over de stamboom Woudsma en heb veel (wereldwijde) contacten gelegd. De website wist ik te vullen via het programma Aldfaer, waarmee ik de database beheer met alle personen die ik in het onderzoek ben tegengekomen. Via mijn eigen website kwam ik veelal in contact met nabije familieleden, maar ook ontstonden er contacten doordat we wederzijdse voorouders hebben. Mede door deze contacten de stamboom verder kunnen uitbreiden. Gedurende het onderzoek ook diverse mooie verhalen gevonden die ik later zal uitlichten op deze website.
Stamoudste stamboom Woudsma
Volgens mijn laatste gegevens is de stamoudste Tys Klases. Hij is de eerste persoon die in de archieven voorkomt met de achternaam Woud(s)ma(n) en in sommige gevallen zonder achternaam.
Tijs Klases / Thijs Clases / Tys Claeses / etc
In de diverse (online) archieven wordt Thijs Klases op verschillende manieren geschreven. Thijs Klases is geboren omstreeks 1640 in Ternaard en getrouwd op 26-jarige leeftijd (in 1676) met Leentje Fopkes. Volgens het stemkohier was hij eigenaar van stem 22 en 23 (Achterweg 19) in Akkerwoude. Aangezien zijn eerste vrouw overleed voor haar 44e is Thijs Klases in in 1694 hertrouwd met Janke Tijses. Voor zover bekend kreeg Thijs Klases 3 kinderen: Janke Tijses (1680), Klaas Tijses (1682) en Tjalling Tijses (1695).
De tijd waarin Thijs Klases en zijn gezin heeft geleefd wat het moment dat (Heerlijkheid) Friesland onderdeel uitmaakte van de republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het nabij geleden Dokkum heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de tachtigjarige oorlog vanwege de verbinding met de Noordzee. Rond 1700 bezat Thijs Klases naast een boerderij aan de Achterweg ook nog land bij de “Mormerterpen” onder Akkerwoude.
Zijn achterkleinzoon Tijs Klases Woudman was uiteindelijk één van de naamgevers voor de stamboom Woudsma. Vermoedelijk is de familienaam Woudsma een verwijzing naar de Dokkumer Wouden. Dat de grootvader van Tijs Klases Woudman in Akkerwoude heeft gewoond kan daar goed bij hebben gespeeld.
Stamboom Woudsma – verschillende genealogen
Wanneer je via Google of andere middelen op zoek gaat naar stamboomonderzoek Woudsma kom je in aanraking met diverse genealogen. Dit is niet zo gek omdat er verschillende families met de achternaam Woudsma zijn ontstaan nadat Napoleon in 1811 opdracht had gegeven aan alle inwoners van Nederland om zich te registeren.
Er zijn meerdere personen afkomstig uit de Friese wouden waardoor de familienaam Woudsma diverse familiestambomen heeft.
Stamboom Woudsma – Informatie
Voor het onderzoek ben ik altijd op zoek naar meer informatie. Ben je in bezit van informatie over de stamboom Woudsma waar de roots in de omgeving van Akkerwoude (momenteel Damwoude) liggen dan kan er altijd contact met mij opgenomen worden. Wil je Gedcom bestanden uitwisselen of andere informatie gebruik dan het contactformulier.
Hallo Ruben,
Kennelijk ben jij degene die in het verleden een website-sjabloon voor Aldfaer 3.1 gemaakt heeft. Ik kreeg deze nu toegezonden door iemand met de vraag of ik deze geschikt kan maken voor Aldfaer 10. Met name de ‘kwartiercirkel’ met links naar de ‘persoonskaarten’ werkte niet meer.
Nu staat er een copyright 2013-2019 in het sjabloon en ik vroeg me af of het wel gewenst is dat ik dit sjabloon ga aanpassen – mogelijk bestaat er al een recentere versie en zit ik onnodig werk te doen. Maar het kan ook zijn dat ik je sjabloon mag adopteren en ‘van mij’ mag noemen met vermelding van jou als oorspronkelijke auteur. Graag hoor ik jou reactie op deze zaken. Mvg Carel.