Bijschrift: Overhandiging rapport aan burgemeester Meijer. Fotograaf: Marianne Vos

Het vuurwerkrapport 2020 is overhandigd aan burgemeester Niek Meijer. Dit rapport is tot stand gekomen nadat er veel klachten zijn ontvangen via het vuurwerkmeldpunt. Afgelopen jaar is er een grote toename geweest is het aantal klachten. Vorig jaar waren er 682 klachten, nu zijn het er 1158. Deze enorme stijging is buitengewoon. De oorzaak ligt in de bekendheid van het meldpunt en de bereidheid om meldingen te maken.

Aanbevelingen vuurwerkrapport

Op basis van de klachten bij het vuurwerkmeldpunt zijn er door CDA Huizen diverse aanbevelingen opgenomen in het rapport. Het doel van deze aanbevelingen is om een jaarwisseling te krijgen waarbij er meer plezier is, meer veiligheid en minder overlast. Vanuit deze achtergrond zijn de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Uitbreiding vuurwerkvrije zones
  • Onderzoek naar centrale vuurwerkshow
  • Verbeteren zichtbaarheid handhaving
  • Maatschappelijke debat over tolerantie

Aan een maatschappelijk debat over de jaarwisseling is iets veel behoefte. De voor en tegenstander van vuurwerk komen steeds verder uit elkaar te staan. Dit is terug te lezen in de klachten bij het meldpunt. Zo worden er meldingen gemaakt van het gooien van vuurwerk naar auto’s en woningen. Ook zijn er voorbeelden gedeeld waarbij het in Whatsapp-groepen uit de hand is gelopen. In het volgende vlog vertel ik meer over het vuurwerkmeldpunt.

Analyse vuurwerkmeldpunt

Uit een analyse van het vuurwerkmeldpunt blijkt dat de overlast veelal wijkgebonden is. Zo komen er uit enkele wijken helemaal geen meldingen, waar er uit andere wijken juist een veelvoud van overlastmeldingen komen. De heatmap hieronder geeft een overzicht uit welke wijken de meeste klachten vandaan komen.

Verder is te merken dat vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling 2019/2020 veel eerder van gang is gekomen. Sinds de herfstvakantie kwamen er al klachten binnen. Daarnaast is het na de jaarwisseling ook lang doorgegaan tot eind januari met klachten. Melders maken vooral melding van ‘harde knallen’, dit levert de grootste irritatie op. Dit mede doordat deze knallen op de meest onverwachte momenten komen.

Media aandacht vuurwerkmeldpunt

In de laatste weken van 2019 heeft de lokale media (Gooi en Eemlander, Nieuwsblad voor Huizen en NHNieuws) heeft veel aandacht besteed aan de overlast van vuurwerk en de meldingen die bij het vuurwerkmeldpunt zijn ontvangen.

Bijschrift: Artikel Gooi en Eemlander (4 februari 2020) – Interview Ruben Woudsma over het vuurwerkrapport ‘Tijd voor een vuurwerkdebat’.

Vuurwerkrapport 2020 overhandigd
Getagd op:         

Eén gedachte over “Vuurwerkrapport 2020 overhandigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *