Analyse StemWijzer Tweede Kamer 2010

Aangezien ik voor de gemeenteraadsverkiezingen een analyse had uitgevoerd van de Huizer StemWijzer leek het mij leuk deze analyse ook voor de StemWijzer van de Tweede Kamerverkiezingen 2010 te doen. Vanochtend is de StemWijzer officieel gelanceerd in aanwezigheid van de jarige Jan-Peter Balkenende en o.a. de lijsttrekker van PvdA. De StemWijzer wordt door veel Nederlanders doorlopen, maar of ze er ook daadwerkelijk hun stem door laten bepalen is de vraag.  Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Huizen was duidelijk te zien dat de antwoorden van de gebruikers uiteindelijk afweken van de daadwerkelijke verkiezingsuitslag.

Qua layout is de StemWijzer sowieso verbeterd ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen en zijn de partijstandpunten eenvoudig te lezen bij het invullen van de diverse stellingen. Nadat ikzelf de StemWijzer had uitgevoerd zal het niet verrassen dat CDA als eerste uit de bus kwam gevolgd door de VVD.

Statische analyse StemWijzer Tweede Kamer

In deze vergelijking heb ik alleen de partijen opgenomen die bij de Politieke Barometer en Peil.nl ook in aanmerking komen voor één of meerdere zetels. Hieronder de belangrijkste feiten die ik uit mijn statische analyse heb gehaald in de analyse van de antwoorden van de diverse politieke partijen. Bekijk hier een overzicht van alle antwoorden per partij.

Welke partijen zijn elkaars uitersten (qua antwoorden)

 1. CDA vs Groenlinks en Groenlinks vs PVV;
 2. VVD vs SP;
 3. D66 vs PVV en Groenlinks vs Trots op Nederland.

Naast deze uitersten berekening is op basis van het gemiddelde qua antwoorden op de stellingen door de politieke partijen te zien welke partijen het meest met elkaar consensus hebben op de diverse stellingen. Hieronder de top 3 van de partijen die de meeste consensus met andere hebben op basis van de StemWijzer:

 1. Partij voor de Dieren;
 2. PvdA;
 3. Christenunie.

Stellingen met de meeste overeenstemming (tussen de partijen)

 • Islamitische scholen (1 eens, 10 oneens);
 • Hoofddoek (2 eens, 9 oneens);
 • AOW (3 eens, 8 oneens);
 • Studiebeurs (3 eens, 8 oneens);
 • Huur sociale huurwoningen (8 eens, 3 oneens);
 • Referendum (8 eens, 3 oneens).

Overige feiten

 • PVV, GroenLinks en D66 zijn het allen het meest eens met de stellingen (16 x eens);
 • CDA en Christenunie zijn het het meest oneens met de stellingen (19 x oneens);
 • D66 en SGP hebben beide 3 x geen van beide als antwoord gegeven.

Op basis van deze overige feiten is het eenvoudig te achterhalen welke partij als suggestie naar voren zal komen wanneer je overal eens, oneens of geen van beide zal invullen.

Als er mensen zijn die nog overige feiten uit de StemWijzer hebben gehaald hou ik mij aanbevolen.

, , , , ,

Over Ruben Woudsma

In het dagelijks leven werkzaam als IT Specialist (Test manager, scrum master of product owner). Daarnaast ben ik actief als raadslid namens voor het CDA in de gemeente Huizen. Ook actief in de protestantse kerk te Huizen, in het bestuur van kinderboerderij Huizen en lid van de identiteitscommissie PCBS De Parel.

4 reacties op “Analyse StemWijzer Tweede Kamer 2010”

 1. Marcel Meulenkamp 10 mei 2010 om 22:45 # Beantwoorden

  Hallo Ruben,
  Als ik nog eens goed naar de Stemwijzer kijk zit een coalitie van CDA en SP er deze keer wel in !
  Ze zijn namelijk beide van mening dat de hypotheekrente-aftrek moet blijven 😉
  Met vriendelijke groeten,
  Marcel Meulenkamp.

  • Ruben Woudsma 11 mei 2010 om 22:17 # Beantwoorden

   Voordat er een coalitie komt tussen SP zou er nog wel wat moeten gebeuren tijdens de verkiezingen op 9 juni. Volgens de huidige peiling hebben ze onvoldoende zetels voor een meerderheid in de tweede kamer.

   Ben erg benieuwd naar de uitslag op 9 juni en de komende coalitie.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets die vermelden Vandaag geblogd: Analyse van de StemWijzer Tweede Kamer verkiezingen 2010 - #TK2010 #StemWijzer #9juni -- Topsy.com - 7 mei 2010

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ruben Woudsma. Ruben Woudsma heeft gezegd: Vandaag geblogd: Analyse van de StemWijzer Tweede Kamer verkiezingen 2010 – http://bit.ly/9z3VmK #TK2010 #StemWijzer #9juni […]

 2. Analyse stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen gemeente Huizen - 18 februari 2014

  […] zoals in voorgaande jaren heb ik een analyse van de stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Huizen […]

Geef een reactie