Enige tijd geleden schreef ik al op twitter dat we in Huizen nu ook de Plastic Heroes zakken hebben ontvangen om het plastic gescheiden te gaan inzamelen.Dit alles is een gevolg van het raamakkoord verpakkingen wat het ministerie van VROM, de VNG en de verpakkingsindustrie in 2007/2008 hebben gesloten. In 2012 wordt een evaluatie uitgevoerd over het nut van gescheiden inzamelen, tot die tijd is er nog een ‘onzekerheid’ of we dit altijd blijven doen. Binnenkort worden de cijfers over 2008 bekend gemaakt en de minister heeft aangekondigd dat medio 2010 de cijfers over 2009 bekend worden gemaakt. Ik ben zeer benieuwd naar de uitslag hiervan.

Vanuit diverse kanten kreeg ik te horen dat dat mensen het onzin vinden dat er Plastic op deze manier wordt ingezameld. Wendy Hendrikse schreef op haar weblog bijvoorbeeld:

Welke gek heeft dit nu weer verzonnen? Prima hoor plastic scheiden van de rest maar niet op deze manier!

Dat wij nu deze plastic zakken krijgen is een gevolg van het hierboven genoemde raamakkoord en de keuzes van de GAD. Er zijn diverse methodes om te scheiden: voor- of nascheiding. In onze regio is ervoor gekozen om dit met bronscheiding te doen, met behulp van plastic zakken, aangezien het momenteel nog niet mogelijk is om met nascheiding aan de slag te gaan.  Momenteel heeft de GAD een contract met Essent Milieu welke loopt tot 2016. Essent Milieu beschikt nog niet over een nascheidingsstation, waarvoor er overigens wel plannen zijn om er één voor ons deel van Nederland te realiseren in Wijster.  Verder is hier nog een andere onzekerheid en dat is dat er in 2012 een evaluatie van het raamakkoord plaats zal vinden omdat het akkoord dan ook afloopt.

Het zogenaamde ‘haalsysteem’ heeft de voorkeur gekregen aangezien er weinig risico’s aan verbonden zijn en er geen grote investeringen noodzakelijk zijn. Verder heeft dit ook voordelen zoals het bewustwordingsproces bij de burgers, aansluiting bij de landelijke campagne en het sluit aan bij het feit dat we al gescheiden afval inzamelen. De overige keuzes waaruit gekozen kon worden voor bronscheiding waren:

  • Duobak;
  • Minicontainer/Kliko;
  • Alleen brengen;
  • Automaten;
  • ‘Niets doen’

Ieder van deze is afgevallen met daarvoor moverende redenen.  Persoonlijk had ik het gemak wel in gezien van een duobak of minicontainer, echter blijft dan wel de vraag waar laat ik die? Veel mensen hadden in de afgelopen jaren mooie plaatsen gecreëerd voor hun grijze en groene kliko, totdat de papierbak roet in het eten gooide. Een nieuwe container erbij zou dan ook erg veel ruimte in de tuinen innemen.  Een duobak waarin papier en plastic gecombineerd zou worden was wel een idee geweest.

En nascheiding dan?

In de afgelopen weken zijn er diverse berichten in de media gekomen over een proef in 16 Limburgse gemeenten met nascheiding. Fantastische berichten waarin vermeld staat dat nascheiding meer kilo’s kunststof oplevert en daarbij ook nog meer geld voor de gemeenten:

De proef bewijst dat nascheiding beter is voor het milieu en de portemonnee. Het levert bijvoorbeeld de gemeente Gulpen-Wittem met 15.000 inwoners structureel 70.000 euro per jaar op.

Omgerekend naar 42.000 inwoners zou dat de gemeente Huizen 196.000 euro op jaarbasis kunnen opleveren. Het lijkt mij dan ook zeker de moeite waarde dat de gemeente Huizen in overleg met GAD hier verder onderzoek naar zal doen. Uiteindelijk is elke besparing of extra inkomsten mooi meegenomen in deze tijd waarin de gemeenten ook de nodige bezuinigingen te verwerken krijgen.

Naschrift: Diverse informatie uit dit bericht is afkomstig uit het document ‘Kunststof verpakkingen scheiden in Gooi en Vechtstreek

Inzamelen van plastic afval in Huizen
Getagd op:                 

Eén gedachte over “Inzamelen van plastic afval in Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *