De peilingen: analyse na afloop

Allereerst moet het gezegd worden: ik zat er behoorlijk naast met mijn peilingen. Ik had slechts 2 partijen van de 9 goed in mijn prognose, hoewel als ik de bandbreedtes van mijn laatste peiling mee zou nemen ik 6 partijen goed had in geschat.  Desondanks is mijn peiling niet geheel onverwacht. D66 heeft veel gewonnen in Huizen, maar moet deze eer delen met VVD. Beginnend met de laatste, blijkbaar heeft VVD toch meer stemmen weten te behalen waar ik deze in mijn peiling had toegekend aan Dorpsbelangen Huizen. In eerdere prognoses had ik VVD wel op winst, maar nooit zoveel dat ze er een zetel bij zouden krijgen. Wellicht heb ik mij in de laatste peilingen te veel door landelijke tendens laten lijden en niet naar het lokale PVV-effect gekeken.

D66 is in Huizen de grote winnaar geworden, met 300% omhoog van 1 naar 3 zetels in de raad, wellicht ook een kandidaat voor een mogelijke coalitie zoals Ron Schaap in een interview met de Huizer Courant en de Gooi- en Eemlander heeft gemeld. Ze hebben in Huizen leuk campagne gevoerd met de Caravan en ben benieuwd hoe het de komende periode zal lopen.

PvdA en CDA zijn in Huizen toch de verliezers. Die laatste heeft ondanks een procentuele winst een restzetel aan haar neus voorbij zien gaan aan ChristenUnie. Persoonlijk vind ik het erg jammer. Tot een paar weken geleden dacht ik écht dat we 6 zetels zouden gaan behalen, ook gezien de inspanning van het CDA in de afgelopen raadsperiode en in de campagne. Veel inspanning van diverse (jonge) vrijwilligers. PvdA heeft in lijn met de landelijke tendens zetels verloren, Wouter Bos schijnt blij met de uitslag te zijn. Persoonlijk zou ik toch gematigder hebben gereageerd, het zijn in heel Nederland wel honderden raadszetels die ze zijn kwijtgeraakt.

De verrassing was bij mij dat Dorpsbelangen Huizen niet heeft kunnen profiteren van hun campagne ten opzicht van Leefbaar Huizen. Ze hebben veel meer stemmen gekregen dan 4 jaar geleden, maar dat heeft niet geresulteerd in een extra zetel in de raad. Verder heeft GroenLinks Huizen niet kunnen profiteren van het Femke-effect, zoals dat bijvoorbeeld in Utrecht wel het geval is. Complimenten voor Monica Lemmens die met voorkeursstemmen gekozen, een mooie verdienste voor 12 jaar lang raadslidmaatschap. Ze zal wel beëdigd commissielid worden, maar haar raadszetels afstaan aan Albert Moens.

Het zullen spannende tijden worden de komende weken. VVD is aan zet om de onderhandelingen te starten en er zullen diverse verkenningen gestart worden. Gaan we in Huizen wederom voor een college met VVD-PvdA-CDA of wordt PvdA vervangen door D66 of wordt het een brede coalitie met VVD-PvdA-CDA-D66. We zullen het zien hoe het zich de komende weken zal ontvouwen.

De frequentie van de peilingen zal omlaag gaan, maar ik zal zo nu-en-dan toch nog een peiling plaatsen, afgezet tegen de landelijke trends om te zien hoe de verhoudingen in Huizen zijn. Over 4 jaar hoop ik wederom mee te doen me de peilingen, en hoop jullie allemaal weer te mogen ontmoeten.

, , , , ,

Over Ruben Woudsma

In het dagelijks leven werkzaam als IT Specialist (Test manager, scrum master of product owner). Daarnaast ben ik actief als raadslid namens voor het CDA in de gemeente Huizen. Ook actief in de protestantse kerk te Huizen, in het bestuur van kinderboerderij Huizen en lid van de identiteitscommissie PCBS De Parel.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het nieuwe college van Huizen « Ruben Woudsma - 10 augustus 2010

    […] de verkiezingen van 3 maart is het even wat stiller geweest op dit blog. Wel heb ik nog een uitleg geschreven over de peilingen en een analyse over de restzetels. Aangezien VVD met 7 zetels de grootste partij in Huizen was is […]

  2. Tweede kamerverkiezingen 2010 - Ruben Woudsma - 8 oktober 2011

    […] Huizen hebben diverse partijen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar ook moeten inleveren zoals in onderstaande tabel is te lezen. Alleen VVD en PvdA […]

Geef een reactie