Het is alweer even geleden dat er een bericht door mij is geschreven op dit weblog. Dit omdat ik 3 weken vakantie ben geweest en tijdens de verkiezingen van 9 juni in de Ardèche was om samen met het gezin van deze Franse streek te genieten. Onze 2 stemmen voor het CDA hebben we niet verloren laten gaan omdat we een volmacht hebben ingevuld. Die van mij ging naar Maarten Haverkamp, mede omdat hij uit onze regio komt. Helaas heeft dat voor Maarten niet geholpen aangezien hij op de 28e plaatst stond en onvoldoende voorkeursstemmen heeft gekregen. Bij het CDA heeft alleen Sabine Uitslag voldoende voorkeursstemmen ontvangen.

Ondanks de tomeloze inzet van Jan-Peter Balkenende tijdens de campagne heeft hij het sentiment niet kunnen veranderen en is het CDA op een historische nederlaag uitgekomen. Zowel Jan-Peter Balkenende en Peter van Heeswijk hebben hun verantwoordelijkheid genomen en zijn respectievelijk opgestart als lijsttrekker en partijvoorzitter. Momenteel worden de functies tijdelijk ingevuld door andere CDA’ers. Op 1 juli werd bekend dat er door het CDA een evaluatiecommissie is ingesteld die een onderzoek gaat doen naar deze nederlaag. Goed nieuws en ik ben benieuwd naar de resultaten zodra deze worden bekendgemaakt.

Vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen

In Huizen hebben diverse partijen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar ook moeten inleveren zoals in onderstaande tabel is te lezen. Alleen VVD en PvdA zijn gestegen.  PVV is in Huizen de 4e partij geworden. Net zoals landelijk moest ook hier het CDA de meeste stemmen inleveren.

GR10 TK10
VVD 23,70% 27,20%
PvdA 12,10% 15,80%
CDA 17,20% 14,10%
GroenLinks 9,40% 6,20%
ChristenUnie 5,90% 5,20%
Leefbaar 7,10%
Dorpsbelangen 9,70%
D66 11,70% 7,80%
SGP 3,20% 1,80%

Op gemeentelijk niveau zal deze uitslag niet veel veranderen aangezien daarvoor in maart verkiezingen zijn geweest. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zullen pas in 2014 in Huizen plaatsvinden.

CDA kan nu alleen maar vooruit kijken en beginnen met de wederopbouw van de partij om weer kiezers naar zich toe te trekken. Na een grondige evaluatie kunnen conclusies worden getrokken en plannen worden gemaakt voor de toekomst. Ondanks dat de traditionele partijen stemmen zouden verliezen (zoals diverse politicologen [oa Berry Honing]) ben ik van mening dat het CDA weer de grootste kan worden in Nederland.

Tweede kamerverkiezingen 2010
Getagd op:                 

Eén gedachte over “Tweede kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *