Toen Streetview beschikbaar kwam in Huizen heb ik er eerder een bericht over geschreven. Gemeente Huizen werd daarmee écht op de kaart gezet en iedereen kon virtueel rondwandelen door Huizen. De afgelopen jaren is er helaas alleen weinig veranderd met Streetview in Huizen. Dit ondanks dat er nieuwe straten en woningen bijkwamen. Het beeld van Huizen op Streetview stond hiermee een beetje stil.

Streetview in Huizen

Een Google Streetview auto rondrijdend langs een bushalte in Finland.
Google Streetview auto – Rondrijdend in Finland (bron: Wikimedia Commons)

Sinds 2015 kwam Streetview regelmatig met een nieuwe update, maar dit was helaas nooit voor de gehele gemeente gedaan. Het leek erop dat de Google Maps auto slechts selectief enkele straten pakte in de gemeente. Afgelopen maand september is er echter een grote update geweest aan Streetview. Bijna alle straten in Huizen zijn vernieuwd en staan weer op de Google Maps kaart.

Het is nu weer mogelijk om na hartelust rond te bladeren in Huizen en de updates te zien door de jaren heen. Bij locaties waar er wel een extra ronde is geweest van de Streetview auto kun je je ook door de jaren heen bladeren. Bijvoorbeeld was de Keucheniusstraat nog het ‘Keugat’ volgens Streetview, ook was de Krachtcentrale nog niet volledig ontwikkelt tot de locatie die het nu geworden is.

Schermafbeelding van hoe Google Streetview eruit ziet op een Desktop computer
Streetview met zicht op de Krachtcentrale in Huizen. Eerst nog een afgesloten terrein en nu een bruisende plek om te bezoeken voor een hapje en een drankje.

Verborgen huizen op de kaart in Huizen

Een schermafbeelding van Streetview die een woning weergeeft die afgeschermd is.
Verborgen woning ergens in de gemeente Huizen

Zo nu en dan verschijnen er artikelen in de media met instructies om je huis te verbergen. Vaak met ferme teksten rondom hackers, stalkers, etc. Het is ieders goed recht om dit te doen, echter heeft dit ook verstrekkende gevolgen. Wanneer je deze actie hebt doorlopen is alle informatie weg van deze specifiek woning. Omdat het niet toegestaan is vanuit de Europese wetgeving originele foto’s te bewaren wordt er bij zo’n woning alleen een blur opgeslagen. Ook wanneer het eigenaarschap van de woning op iemand anders overgaat is de hele historie verdwenen. Unblurren is hiermee haast onmogelijk. Vanuit deze historische waarde vind ik het erg jammer dat dit gebeurd.

Er zijn overigens nog andere bedrijven die ook foto’s nemen vanaf de straten. Het bedrijf Cyclomedia heeft met de oplossing Street Smart ook beschikking over de foto’s van een woning en/of object. Een zoekopdracht naar het adres levert vaak ook nog eens een resultaat op bij Funda. Met andere woorden, je kunt informatie wel uit Streetview verbergen, maar er zijn altijd nog alternatieve plekken waar informatie ligt opgeslagen.

Na 10 jaar nieuwe afbeeldingen op Google Maps/Streetview in Huizen
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *