Nieuwe website sinds 2022 met Elementor en Hello thema

In het afgelopen jaar heb ik samen met de fractie van CDA Huizen gewerkt aan een nieuwe website. Samen met een lokale partner hebben we veel contact gehad over de mogelijkheden om de website te vernieuwen. We willen het lokale karakter met onze website blijven uitstralen, maar ook aansluiten bij de landelijke format. Een mooie reis zo samen met de fractie en de externe ontwikkelaar die onze WordPress omgeving naar een hoger plan heeft kunnen brengen.

De nieuwe website blijft gebruik maken van WordPress als CMS (Contact Management Systeem). Wel is ervoor gekozen de hele website opnieuw te installeren en gebruik te maken van nieuwe plugins. Ook hebben we een keuze gemaakt om voor een snel thema te gaan die eenvoudig die de gebruikers van de website veel mogelijkheden geeft. Met het Hello thema van Elementor hebben wij deze stap weten te maken. Als CDA Huizen zijn wij erg trots op het nieuwe ontwerp en staan hiermee klaar voor de toekomst.

Geschiedenis websites van CDA Huizen sinds 1998

Sinds 1998 heeft de CDA Huizen website diverse ontwikkelingen doorgemaakt. Aangezien de historie van de ontwerpen van de website nergens vastligt hierbij een kort overzicht van de geschiedenis van de websites.

HTML site ontwerpen met Adobe ImageReady

Jaar 1998-2005 – Eerste Huizer politieke partij met website

Tijdens mijn schooltijd op de Hogeschool Holland heb ik een website gebouwd met behulp van HTML. Een website gebouwd aan de hand van iFrames. Deze draaide op een eigen persoonlijke omgeving van een provider. Dit beheer ging aan de hand van HTML bestanden in combinatie met JavaScript. Zelfs de Word versie van CDAccenten, de standpunten en speerpunten waren al zichtbaar op deze website. Het gastenboek draaide via Koekjes.net.

Omdat dit een eerste versie was en mijn kennis van HTML en JavaScript verder groeide heb ik in 2002 een nieuwe versie ontwikkeld die volgens de laatste HTML standaarden van WRC werkte waarbij ook het ontwerp aan de hand van stylesheets werd geregeld. Hierbij is ook gekozen om de website in de CDA huisstijl kleuren aan te passen met groen en blauw. Na 2005 is daar verandering in gekomen en is de website gemigreerd naar het content management systeem Website Baker.
In deze periode maakte de wethouder Jaap Kos gebruik van een weblog van Blogger, deze informatie werd met een RSS feed geïntegreerd in de website van cdahuizen.nl

Jaar 2006-2010 – Van statisch naar dynamische website

Na een zorgvuldige selectie tussen Website Baker en CMS Made Simple voor Website Baker gekozen vanwege de eenvoud in beheer. Voordeel was dat de website nu volledige automatisch was en elk nieuw bericht op de website direct uit een database gehaald kon worden. Ook stond de layout met dit ontwerp los van de inhoud wat toekomstige aanpassingen makkelijker ging maken. Vanaf dit moment konden anderen ook slag met het plaatsen van nieuwsberichten.

Aangezien CDA landelijk in deze periode 25 jaar bestond werd dit toegevoegd aan het logo en kwam ook de kleur oranje erbij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een nieuw ontwerp heb gemaakt. Vervolgens heb ik dit omgezet naar een template voor Website Baker.

Jaar 2010-2015 – Migratie naar WordPress met eigen aangepaste templates

Nieuwe website CDA Huizen in WordPress

In 2010 is gestart met de migratie naar WordPress. Deze is volledig automatisch gedaan aan de hand van een eigen ontwikkelde migratiescript. De migratie naar WordPress was noodzakelijk omdat de ondersteuning voor Website Baker minder werd en WordPress veel meer werd gebruikt. De ondersteuning hiervan is ook veel groter. Zelf ben ik ook meteen betrokken geraakt bij de WordPress gemeenschap en ben betrokken bij de Nederlandse vertaling van WordPress.

Campagnewebsite CDA Huizen in 2010

Het voordeel van WordPress ook was dat we als CDA Huizen in de campagnetijd eenvoudig een andere lay-out van de website konden neerzetten onder de noemer van een verkiezingswebsite. Dit biedt voordelen omdat je de bezoekers makkelijker door de standpunten, kandidaten en speerpunten kunt halen. Alle kandidaten hadden hierbij ook een inlog voor om de pagina met personal statement te maken en blogberichten te schrijven.

Wat ook goed te zien is dat CDA Huizen door de jaren hierdoor een goed archief heeft met nieuwsberichten en ook voor de politiek in Huizen van historische waarde is.

In 2014 was het zelf zo dat we de gehele campagne in één integrale stijl hebben weten te ontwikkelen. We hebben toen een app gelanceerd, een magazine en nieuwe website. Hieronder een voorbeeld hoe dit eruit heeft gezien.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Jaren 2016-2022 Eigen ontwikkeling van standaard WordPress thema

In 2016 zijn we een eigen WordPress thema gaan ontwikkelen die door alle CDA afdelingen met WordPress te gebruiken is. Op basis van een ander thema is een eigen voor CDA ontwikkeld thema gemaakt. Na de lancering van dit thema en ingebruikname bij CDA Huizen zijn er andere afdelingen Nederland het ook gaan gebruiken. Dit thema sloot ook aan bij de nieuwe huisstijl die CDA landelijk had geïntroduceerd.

Verder is er tijdens deze ontwikkeling afscheid genomen van de eerdere plugins (zoals Bulk Password Reset) en andere lokale aanpassingen (zoals admin menu wijzigingen, auteursaanpassingen, etc) om zo terug naar de basis te gaan om het technisch beheer te vereenvoudigen.

Website CDA Huizen in een frisse en snelle jas
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *