Pauze van de 5km lopers van de Parel op de Driftweg.
Pauze van de 5km lopers van de Parel op de Driftweg.

Net zoals vorig jaar (lees hier het verslag van 2013) liep ik dit jaar mee met de avondvierdaagse in Huizen. Samen met de kinderen (en ouders) van basisschool de Parel op pad om 4 avonden te voltooien. Een leuk evenement in Huizen, waarbij door veel vrijwilligers (organisatie, verkeersregelaars, scholen, oudercommissies, controleposten, rustposten, etc. etc) aan meegewerkt wordt.

Het weer zat bijna alle avonden mee en het was mede daardoor erg gezellig om met de scholen te lopen. Aangezien mijn kinderen in groep 4 zitten van de Parel was voor ons de 5km route de afstand om te lopen.

Verslag avondvierdaagse 2014 in Huizen

Dag 1 – 6,6 km in 1.45 uur

De dinsdag rustpost van basisschool de Parel
De dinsdag rustpost van basisschool de Parel

Vanwege de werkzaamheden aan de Driftweg liep deze route iets anders ten opzicht van 2013. Via het fietspad langs de voetbalvelden richting de Karel Doormanlaan om in de wijken/buurten Westereng en De Noord rond te wandelen. Via het Tolhuisje op de Naarderstraat uiteindelijk terug richting Driftweg/Duinweg en Jagersweg waarna we via het fietspad langs de Bestevaer weer terugkeerden naar het parkeerterrein op de Wolfskamer.

Een leuke wandeling, waarbij de kinderen chips als versnapering kregen bij de rustpost.

Dag 2 – 7 km in 2 uur

Deze dag was het spannend of het wel door zou gaan. De organisatie adviseerde om Twitter in de gaten te houden vanwege een door KNMI afgegeven code geel met mogelijke zware onweer.

Uiteindelijk kwam het bericht dat we gewoon zouden starten. Starten verliep soepel, ondanks dat we regelmatig moesten inhouden vanwege het doorlaten van verkeer richting het havengebied. Uiteindelijk onderweg richting de Zomerkade waar de 5km lopers de rustposten hadden. Na een korte stop op pad richting de aanloophaven om parallel aan het water naar de Oostermeent te wandelen. Helaas barstte daar het noodweer los net nadat we de ophaalbrug voorbij waren. Bij de Meentkerk was het uiteindelijk droog.

Donkere wolken pakken zich samen op de tweede dag van de vierdaagse
Donkere wolken pakken zich samen op de tweede dag van de vierdaagse

Na vervolg van de route via het Bad Vilbelpark uiteindelijk terug gelopen naar SV Huizen.

Dag 3 – 6,3 km in 1.40 uur

Helaas liep ik niet mee op deze dag vanwege een raadsvergadering in het gemeentehuis. Vanuit tweede bron gehoord dat het een prima dag was zo door het bos heen. Vond het persoonlijk vorig jaar een mooie dag met de stop in de buurt van het theehuis Bos en hei. Langs het Gooimeer weer teruggelopen naar het Havengebied om uiteindelijk aan te komen bij SV Huizen.

Dag 4 – 6 km in 2 uur

Deze laatste dag blijft de leukste dag voor de deelnemers met alle enthousiaste toeschouwers langs de kan. Helaas was basisschool de Parel deze laatste dag (net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor) de laatste school, waardoor het optreden van de drumbands is gemist. Maar gelukkig hebben we de foto’s via Twitter gezien:

Via de Bestevaer, Oude Dorp, eethuis O’Donder en het Oude Raadhuisplein liepen we vervolgens richting het gemeentehuis. Gelukkig was het kersverse college van Burgemeester en Wethouders nog aanwezig voor het defilé. Zie hierbij een tweet van wethouder Verbeek:

Hierna liepen we terug naar het SV Huizen terrein waarmee de avondvierdaagse 2014 was afgerond. Alle kinderen waren verwend met bloemen en snoep. Leuk om te zien dat de kinderen ook van onbekenden snoep of bloemen krijgen.

Aanbevelingen 2013 / verbeteringen avondvierdaagse 2014

Marit en Naomi op de foto met burgemeester Fons Hertog.
Marit en Naomi op de foto met burgemeester Fons Hertog.

Het was goed om te zien dat diverse aanbevelingen die ik vorig jaar beschreef zijn doorgevoerd. Hieronder enkele aanbevelingen zoals in 2013 vermeld:

  1. Zorg voor duidelijkheid rondom de startlocatie;
  2. Verander de opstelling per dag zodat het vertrek eenvoudiger gaat;
  3. Maak afspraken rondom commerciële acties;
    1. Denk hierbij aan de locaties en het opruimen van afval;
  4. Voeg een veegteam toe aan de lopers voor de 5km en 10km;
    1. Het toevoegen zorgt dat de grootste afvalberg opgeruimd is bekend is bij de organisatie;
  5. Zorg voor zo min mogelijk versmallingen en obstakels op de route;
  6. Verander de starttijd naar 18:30 uur om meer ruimte te geven voor ouders (woon/werk).

Ad 1. Er is veel verbetering gekomen rondom het starten. Het weglopen van de groepen ging erg goed zonder teveel oponthoud. Enkel op de tweede dag ging het minder soepel vanwege het doorlaten van verkeer op de rotondes. Ad 2. De dagelijkse opstelling kan nog worden gewijzigd door bijvoorbeeld dagelijks een ander startnummer/vak aan een school toe te kennen. Ad 3. Goed om te zien dat er afspraken waren gemaakt rondom de commerciële acties. Bij de geplande stops werden de kinderen verblijd met diverse versnaperingen. Ad 4. Niet meer van toepassing omdat dit met ad 3 is opgelost. Ad 5. Dit gaat goed, maar kan nog beter. De paadjes in het Bab Vilbelpark waren smal en er lag veel hondenpoep.

Al met al was het een leuke editie en ik bedank de vrijwilligers die deze vierdaagse mogelijk hebben gemaakt van harte!

Update: Leuk om te zien dat de organisatie de opmerkingen overneemt en daar transparant mee omgaat. Zie op de volgende pagina een overzicht met op en aanmerkingen 2014.

Avondvierdaagse 2014 in Huizen

2 gedachten over “Avondvierdaagse 2014 in Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *