De recente vergunningsaanvraag voor het Speelbos Sijsjesberg is opnieuw vertraagd. De ontwikkelingen vinden plaats in een gebied waar de gemiddelde portemonnee beter gevuld is. Één van de omwonenden heeft zelfs een stichting in het leven geroepen. Doel van de stichting is het speelbos niet in het natuurgebied Sijsjesberg te laten realiseren. Het NIMBY (Not In My Backyard [NL: Niet in mijn achtertuin]) gehalte is erg hoog rondom deze ontwikkelingen. Overigens valt op dat NIMBY steeds vaker bij ontwikkelingen naar voren komt. De tolerantie van de Nederlanders lijkt steeds minder te worden door de jaren heen.

Aanvraag voor realisatie ingediend door de gemeente Huizen

Een schetsontwerp van het toekomstige speelbos, zoals dit gerealiseerd moet worden bij Sijsjesberg.
Ontwerp Speelbos Sijsjesberg uit 2020

Eindelijk was het zover, de gemeente Huizen heeft de vergunningsaanvraag gedaan voor realisatie van speelbos Sijsjesberg. In 2019 schreef ik nog “Waar blijft het Speelbos Sijsjesberg?“. Vanuit mijn woordvoerderschap heb ik de laatste jaren herhaaldelijk gevraagd wanneer de schop in de grond kon gaan. Zelfs afgelopen april nog toen we als raad gevraagd werden ingestemd hadden met een aanpassing van de verklaring van bedenkingen. Daarna was het voor direct omwonenden mogelijk een zienswijze in te dienen. Deze zienswijzen heeft gemeente Huizen allemaal beantwoord waardoor de vergunningsaanvraag ingediend kon worden.

De realisatie van het speelbos is belangrijk voor natuureducatie van jonge kinderen. In de huidige tijd waarbij jongeren steeds meer achter een scherm zitten is het belangrijk om een educatief speelbos te hebben. Natuurlijk kan elke kind ‘gewoon’ in een bos spelen (sommige zijn daarom zelfs lid van de Scouting). Helaas is het niet bij iedereen vanzelfsprekend, daarom is een speelbos ook zo belangrijk.

Beroepsprocedure bij rechtbank Midden-Nederland

Rijke persoon op z’n troon.

Om het bezwaar vanuit het NIMBY gedachtegoed maar meer kracht bij te zetten is er een stichting opgericht. Met de mooie naam Stichting Behoud Sijsjesbergbos doet het voorkomen alsof de inzet is om het Sijsjesbergbos te behouden. Dit is echter al in goede handen bij het Goois Natuurreservaat. Het doel van deze stichting heeft maar één reden, dat is om alles in werking te stellen het proces te vertragen. Bij een gemiddelde inwoner ontbreekt het aan tijd en middelen om zo’n stichting op te richten. Ook hebben mensen niet zomaar een legertje advocaten om te zoeken naar vormfouten en aanverwanten.

Het was natuurlijk verwacht, maar blijft jammer te lezen op de website van stichting dat ze één dag voor kerst een beroep hebben ingediend tegen de vergunning. Via de gemeenteraad zijn wij eerder geïnformeerd over het proces, daarom hadden we afgelopen april ook al een behandeling hiervoor.

We moeten nu het proces bij de rechter afwachten. Op basis van eerdere berichten verwacht ik dat de gemeente het goed zal doen in de rechtbank en dat dan hopelijk in 2022 de schop voor het speelbos dan eindelijk de grond in gaat.

Een ‘gevulde portemonnee’ vertraagd ontwikkeling speelbos Sijsjesberg
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *