Na mijn vorige verslagen over de avondvierdaagse in 2013 en 2014 is het even stil geweest rondom de avondvierdaagse. Sinds vorige jaar loop ik de 10 kilometer als afstand met basisschool de Parel. Een leuke jaarlijks evenement in Huizen waar bijna alle scholen in Huizen aan deelnemen. Sinds 2016 zijn de routes voor de 10 kilometer gewijzigd en dat leverde veel positieve reacties op.

Avondvierdaagse Huizen 2017

Dag 1 – Bos naar Trappenberg en terug via Limitische heide

Eerste pauze van de avondvierdaagse 2017. Leuke stop aan de rand van het bos.

Als tweede school konden we starten met basisschool de Parel. De moed zat er op deze eerste dag nog goed in en gingen alle kinderen met begeleiders op pad. Het was goed wandelweer met een beetje motregen, hoewel er van motregen eigenlijk geen spraken was. Na ruim 6 kilometer gelopen te hebben door woonwijken en bos rondom de Sijsjesberg was de stop in het bos bij de Oud Blaricummer/Oud Bussumerweg. De stop was duidelijk aangegeven en elke school had gemarkeerde plaatsen. Het vertrekken werd strak georganiseerd en iedereen had 10 minuten rust. Via Bikbergen uiteindelijk naar de Limitische Heide om terug te keren bij het parkeerterrein van de Wolfskamer.

Deze eerste dag uiteindelijk 11,9 kilometer gelopen in 2 uur en 20 minuten.

Dag 2 – Kustroute en rondom de Bijvanck

Lange stoet met kinderen en begeleiding langs het Gooimeer richting Vierde Kwadrant.

Op dinsdag gingen we de andere kant op. Nu was de Parel één van de laatste scholen in het lint van alle scholen. De wandeling ging langs de Zomerkade en het Gooimeer om uiteindelijk in het Vierde Kwadrant af te buigen richting de Bijvanck. De route leek zwaarder dan de wandeling op maandag. Dit komt waarschijnlijk door het weer en de lengte. Op het rustpunt dachten ze dat we er al snel waren, maar dat was een schijnbeweging. Bij de atletiekvereniging Zuidwal gingen we linksaf naar de A27 toe om vervolgens parallel aan de snelweg te lopen. Met een grote omweg kwamen we uiteindelijk bij de rustplek. De rustplaats is mooi gelegen in het park van Blaricum en biedt veel ruimte voor de pauze.

Hierna was het eenvoudig doorlopen terug naar de Wolfskamer waar bijna iedereen weer op fiets stapte terug naar huis. De lange wandeling van dinsdag zorgde er bij de Parel voor dat veel kinderen na 21:00 uur thuis waren. We liepen op dinsdag 12,8 kilometer in 2 uur en 41 minuten.

Dag 3 – Oud Valkeveen en terug

Muzikale begeleiding tijdens de derde avond.

Op dag drie keerden we terug naar het bos. Deze route brengt iedereen tot in Naarden om vervolgens via de Limitische heide terug te lopen. Voor 2017 was de route eenvoudig. Na vertrek bij de Wolfskamer via het fietspad langs het Gooimeer naar Oud Valkeveen wandelen. Een goed te wandelen route waar we eigenlijk geen last hadden van overige verkeer zoals auto’s en fietsers.

Tijdens de wandeling werden diverse diverse kinderen geïnterviewd over Nederland schoon. Een leuke en ludieke manier om zo informatie te verzamelen, helemaal omdat er aan het begin van de avond trommelaars stonden die muzikale ondersteuning gaven bij de start.

Halverwege de route was de stop op het parkeerterrein bij Oud Valkeveen. Na limonade, koffie en koek weer op pad om deze laatste lange dag af te sluiten. Was op woensdag afzien omdat het warm en benauwd was. Na exact 10 kilometer in 2 uur en 5 minuten zat de derde dag van de avondvierdaagse erop.

Dag 4 – Oude dorp met defilé bij gemeentehuis

Helaas is de Parel wederom als laatste ingedeeld op de slotavond. Nadat dit in 2013 en 2014 het geval is geweest moesten we weer achteraan lopen. Dit tot grote teleurstelling van diverse ouders en leerlingen. De taptoe-bands niet gezien, buiten het politiekorps op het bordes bij het gemeentehuis.

De route was wisselend ten opzichte van voorgaande jaren, maar het was op de Gooilandweg en rondom het gemeentehuis wel veel stilstaan, mede omdat iedereen natuurlijk met de burgemeester op de foto wilde. Over de 6,11 kilometer is 1 uur en 55 minuten gelopen. Erg langzaam, maar wel zijn veel kinderen gelukkig behangen met mooie (snoep)kettingen en tegoedbonnen voor ijsjes.

Al met al een mooie week afgesloten met veel geregel tussen 16:30 en 18:00 uur om op tijd ter plaatste te zijn. De week natuurlijk afgesloten met een traditionele foto met burgemeester Hertog.

Opmerkingen avondvierdaagse 2017

Wat mij opvalt is dat er meer een meer regels en maatregelen worden geïntroduceerd. Elke opmerking en klacht uit voorgaande jaren lijkt te worden omgezet in een maatregel. Zelf ben ik een groot voorstander van deregulering en zal dit graag anders zien. De verantwoordelijkheid moet duidelijk belegd zijn. Al deze regels en maatregelen maken het wandelen minder flexibel.

 • Scholen indelen per groep met begeleiders voor achter en naast de groep;
  Door al deze maatregelen was goed te merken dat de sfeer de eerste avond minder was. Men wilde zich erg goed aan de regels houden omdat er angst was voor sancties
 • Afsluitingen en aanpassingen routes;
  Blijkbaar komt het toch voor dat er geen zicht is wanneer werkzaamheden plaatsvinden zodat er aanpassingen in de laatste dagen gedaan moeten worden.
 • Duidelijkheid rondom positie school op slotdag;
  Zoals elk jaar is er onduidelijkheid over de positie van de scholen op de slotdag. Basisschool de Parel loopt wederom achteraan. De organisatie moet hier duidelijkheid en transparantie in verschaffen.
 • Doorstroming op de slotdag;
  Op de slatavond is de doorstroming erg laag. Als laatste school liep de Parel gemiddeld 3,18 km p/u. Dit zou beter en anders kunnen, want er waren veel opstoppingen rondom het gemeentehuis.
 • Afvalcontainers na de pauze;
  Omdat iedereen 10 minuten pauze kreeg tijdens de stop was niet altijd de koffie en het drinken op. Wellicht handig om op 15 minuten na de pauze een afvalcontainer te plaatsen waar de bekertjes en overige troep in gegooid kan worden.

Verder waren er ook leuke details die ik hierboven al beschreven heb zoals:

 • Ludieke uitdeelacties met waterflesjes en appels;
 • Muzikale begeleiding op de derde wandelavond;
 • Enquête over Nederland Schoon bij veel kinderen;
 • Ludieke uitdeelacties langs de route op sommige dagen.
Avondvierdaagse in Huizen
Getagd op:

Eén gedachte over “Avondvierdaagse in Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *