De Parel groep 3 op de voorpagina van het Nieuwsblad voor Huizen.
De Parel groep 3 op de voorpagina van het Nieuwsblad voor Huizen.

In de week van 27 mei tot 30 mei was de avondvierdaagse in Huizen. Samen met vele anderen heb ik ook de avondvierdaagse gelopen in de gemeente Huizen. De eerste keer dat ik meeliep als ouder (voor de 5km afstand) waarbij ik liep voor mijn zesde kruisje (de overige 5 kruisjes zelf bij elkaar gelopen via de Koningin Wilhelminaschool). Ik deed mee als ouder/begeleider bij PCBS de Parel. Een erg leuke en gezellig evenement georganiseerd door de WandelSport Vereniging Huizen. Hieronder een verslag over de vier dagen van dit wandelevenement in Huizen; en tips voor lopers en organisatie.

Verslag avondvierdaagse Huizen

Dag 1 – Hooghuizerweg, Naarderstraat en Driftweg

Een mooie en prima te lopen route voor de eerste dag. Ondank de wat rommelige indruk bij de start vanwege onduidelijke startnummers, kleuren, etc. gingen we uiteindelijk van start. De Parel ging vrij vooraan van start, waardoor de  school lekker door konden lopen. Zie voor meer details de link naar de route.  De route liep langs brede fietspaden en straten wat voor weinig oponthoud heeft gezorgd.

Enige oponthoud op deze dag was de uitgifte van flesjes water door Stichting Kinderopvang Huizen aan het einde van de Hooghuizerweg, echter was dit niet noemenswaardig. Uiteindelijk hebben we 1 uur en 30 minuten gelopen over ongeveer 6 km.

Helaas was de prullenbak snel vol en werd alles erop gelegd.
Helaas was de prullenbak snel vol en werd alles erop gelegd.

Dag 2 – Gooierhoofd, Bovenmaat en Huizermaat

De signalen rondom de start op de eerste dag zijn goed op gepakt. Na meldingen via de mail en website was het voldoende duidelijk waar de scholen zich moesten melden voor de start van ofwel de 5km of de 10km. Op de tweede dag ging de route via de havens, surfstrand en woonwijken met smallere paden. Het vertrek oogde rommelig en het lopen kwam moeizaam op gang. Later bleek dat dit kwam door het gratis fruit wat door Lidl werd uitgedeeld; helaas was er niet genoeg voor iedereen waardoor de 5km lopers praktisch allemaal geen fruit hebben ontvangen. Gelukkig werd dit ruimschoots goedgemaakt door de Boni welke later in de route stond, zie hier de route op Google Maps. Mede vanwege de trage start uiteindelijk 2 uur gedaan over 6,68 km.

Minpunt was dat er veel rommel/afval op deze route lag door de diverse commerciële acties. De prullenbakken na de Lidl en Boni actie waren erg vol en alle rommel werd vervolgens rondom de prullenbakken gedropt.

Dag 3 – Bosroute door Valkeveen

Ook deze dag ging de start voor de vierdaagse anders dan gepland. In tegenstelling tot de planning kon de Parel als eerste van start. Deze route ging voornamelijk door het bos wat na een regenachtige dag voor kleine problemen veroorzaakte. Op deze derde dag was de enige commerciële activiteit van scouting Vasanta bij de ingang van het bos op de oud Huizerweg. De versmalde paden en modderpoelen leverde echter meer vertraging op, toen de eerste scholen al bij de verzorgingsposten waren de laatste nog aan het wachten op de oud Huizerweg. Gelukkig had ik daar met mijn wandelschoenen (zie review) geen last van.

Dag 3 van deze avondvierdaagse was een leuke route van 6,4 km waar we 1 uur en 27 minuten over gedaan hadden. De eerste scholen waren erg blij aangezien vlak na binnenkomst/thuiskomst een stortbui was boven Huizen waardoor veel mensen nat zijn geregend.

Dag 4 – Finale dag met defilé

Naar deze laatste dag hebben veel wandelaars (en toeschouwers) uitgekeken gezien het defilé en de vele mensen die op naast de kant staan om de wandelaars te begroeten en toe te juichen. Ook op deze dag was de startopstelling anders dan aangegeven in de vooraf verspreide informatie. Helaas voor de Parel ging deze als allerlaatste van start waardoor diverse mensen al langs de kant waren verdwenen, gelukkig stond  burgemeester Fons Hertog nog wel bij het gemeentehuis om iedereen een hand te geven.
Veel deelnemers kwam uiteindelijk beladen met snoepkettingen, bloemen, cadeaus, etc weer aan bij de finish. Het was een geslaagde afsluiting van de vierdaagse. Deze route van 5,54 km voor de finaledag met defilé heeft uiteindelijk 1 uur en 48 minuten geduurd.

Tips voor de organisatie

Over het geheel was deze avondvierdaagse een mooi evenement en leuk dat dit in de gemeente Huizen georganiseerd wordt. Veel enthousiasme en zelfs op de hoogtijdagen liepen er 5.000 mensen mee (lopers en begeleiders). Hieronder enkele tips voor de organisaties:

  1. Zorg voor duidelijkheid rondom de startlocatie;
  2. Verander de opstelling per dag zodat het vertrek eenvoudiger gaat;
  3. Maak afspraken rondom commerciële acties;
    1. Denk hierbij aan de locaties en het opruimen van afval;
  4. Voeg een veegteam toe aan de lopers voor de 5km en 10km;
    1. Het toevoegen zorgt dat de grootste afvalberg opgeruimd is bekend is bij de organisatie;
  5. Zorg voor zo min mogelijk versmallingen en obstakels op de route;
  6. Verander de starttijd naar 18:30 uur om meer ruimte te geven voor ouders (woon/werk).

Op naar de avondvierdaagse 2014 in Huizen om te gaan lopen voor het zevende kruisje en mee te doen in de begeleiding van PCBS de Parel.

Avondvierdaagse in Huizen

3 gedachten over “Avondvierdaagse in Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *