Inauguratiespeech van John F. Kennedy in 1961.
Inauguratiespeech van John F. Kennedy in 1961.

Tijdens de raadsvergadering van september was het mijn beurt voor de maidenspeech. Aangezien ik de CDA woordvoerder was voor de Koningin Wilhelminaschool was het mijn beurt om achter het spreekgestoelte plaats te nemen. Een bijzonder moment waar je als raadslid toch met de nodige spanning naar uitkijkt. Zoals sommige collega raadsleden het omschrijven is het wel even een ‘dingetje‘. Het is dan wel geen inauguratiespeech zoals presidenten doen, maar wel het eerste moment achter het spreekgestoelte in de raadszaal van de gemeente Huizen.

Wat is een maidenspeech?

Toen ik tegen collega’s en vrienden aangaf dat ik een maidenspeech ging houden, krijg ik van ene enkeling de vraag: “Wat is dat? Ga je trouwen?“. Om hiervoor wat onduidelijkheid weg te nemen hierbij de definitie wat Wikipedia over de maidenspeech schrijft:

Een maidenspeech (debuutrede) is de eerste toespraak van iemand in een bepaalde functie.

In landelijke politiek (Tweede en Eerste Kamer) wordt zo’n speech gebruikt om meteen een stempel te drukken als volksvertegenwoordiger. In de Eerste Kamer is de ‘maidenspeech’ zelf met het nodige ceremonieel omhuld dat na de speech de voorzitter ook het woord neemt om iets over de senator te vermelden. De regel die bij een maidenspeech gegeven wordt is dat er geen interruptie mag plaatsvinden door de overige raadsleden om de kans te geven aan het nieuwe raadslid zich te presenteren.

Hoe was de maidenspeech?

Een maidenspeech voelt voor sommige personen zo
Een maidenspeech voelt voor sommige personen zo…

Donderdag 25 september was de raadsvergadering waarbij de Koningin Wilhelminaschool op de agenda stond vermeld als ‘agendapunt 10’.  Helaas verliep de vergadering niet als gepland. Door toedoen van enkele vragen werd de vergadering vertraagd met 1,5 uur. De vergadering ging pas om 21:00 uur écht van start. Agendapunt 10 is uiteindelijk verschoven naar maandag 29 september.

Na een schorsing van enkele dagen kwam het agendapunt over de Koningin Wilhelminaschool op maandag aan de beurt. Nadat enkele woordvoerders van overige partijen het woord hadden gevoerd was het mijn beurt om plaats te nemen achter het spreekgestoelte. Ik had gekozen voor een kort en krachtig betoog met een knipoog naar de commissievergadering. Ook een verwijzing gemaakt naar het feit dat ik vroeger in de Wilhelminastraat heb gewoond en de Koningin Wilhelminaschool zelf heb doorlopen als leerling. In de maidenspeech ook de ruimte genomen om het college te bedanken voor de aanpassing van het voorstel op basis van de discussie in de commissievergadering. Ondanks het feit ik antwoorden op mogelijke vragen in de voorbereiding had meegenomen geen één vraag gekregen.

Enkele dagen later verscheen er een artikel over het behoud van de Koningin Wilhelminaschool in de Gooi en Eemlander. Goed om te zien dat de journalist een belangrijk onderdeel uit mijn maidenspeech heeft opgenomen in het nieuwsbericht zodat het CDA standpunt goed werd weergegeven.

De maidenspeech smaakt naar meer!

Goed om dit te hebben mogen meemaken en ik hoop de komende periode vaker richting het spreekgestoelte te mogen lopen. Nu niet meer voor mijn maidenspeech, maar om de CDA standpunten van de verschillende thema’s duidelijk te maken. Ik heb er zin in en zal jullie de komende tijd ook via dit blog op de hoogte stellen.

Maidenspeech: Smaakt het naar meer?
Getagd op:             

Eén gedachte over “Maidenspeech: Smaakt het naar meer?

  • 6 oktober 2014 om 23:56
    Permalink

    Leuk om terug te lezen hoe het was voor jou, ook goed dat je de moeite neemt om er over te schrijven. De mens achter de politicus. Succes met je vervolg achter het gestoelte. (Wat een woord)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *