Uitzicht vanuit de positie van raadslid Ruben Woudsma
Uitzicht vanuit de positie van raadslid Ruben Woudsma

Afgelopen week was de begrotingsraad Huizen. De eerste keer dat deze in de gemeente Huizen was na de komst van het nieuwe college in Huizen. Een bijzondere vergadering waarin het beleid voor het komende jaar wordt vastgesteld. Enkele hoogtepunten uit deze begrotingsraad Huizen waren:

 • Het amendement van CDA Huizen om het evenementenbudget te verdelen tussen Sinterklaascomité, Oldtimerfestival en het VVV agentschap;
 • Extra geld voor de Gooimeerrace;
 • Toezegging dat er informatiebijeenkomsten komen voor inwoners over de vernieuwingen in het sociale domein;
 • Motie over inzameling taxussnoeisel voor Stichting Vergroot de hoop;
 • Onderzoek over een begrotingsapp voor Huizen;
 • Meerijden HOV op ’t Merk past binnen plan provincie.

Bovenstaande hoogtepunten komen voort uit de diverse bijdragen van de fractievoorzitters. Deze zijn in veel gevallen terug te vinden op de websites van de partijen: bijdrage Jessica Prins, bijdrage Bert Rebel, bijdrage Monica Lemmens, etc.

Verdeling evenementenbudget

Als CDA Huizen hadden wij een amendement voorbereidt voor een andere verdeling van het budget voor de intocht van Sinterklaas in Huizen. De verdeling zal nu plaatsvinden verdeeld over de Intocht Sinterklaas, Oldtimer Festival en het VVV agentschap. In het verlengde hiervan hadden we ook nog een discussie over de mogelijkheden voor een landelijke intocht zoals in het collegeprogramma ‘Aan de wind’ staat. Lees ook mijn onderzoek over de mogelijkheden voor een Nationale Sinterklaasintocht in Huizen.

Informatiebijeenkomsten vernieuwing sociaal domein

Een ander mooi resultaat was het antwoord van wethouder Janny Bakker op vragen van PvdA, Groenlinks en ChristenUnie tijdens de begrotingsraad Huizen. Er werden vragen gesteld over het wegnemen van zorgen bij inwoners van Huizen rondom de vernieuwingen in het sociale domein.

Begrotingsapp gemeente Huizen

PvdA Huizen kwam met een idee voor een begrotingsapp voor de gemeente tijdens de begrotingsraad Huizen. Een mooi idee en ik ben benieuwd naar de uitwerking van het college. Persoonlijk zie ik ook graag dat gemeente Huizen de begroting gaat aanleveren bij OpenSpending. Ik zie dit graag in de uitwerking tegemoet aangezien een app en het verspreiden van gegevens via OpenSpending heel goed naast elkaar kunnen.

De campagnebanner waarmee CDA Huizen het standpunt duidelijk heeft gemaakt.
De campagnebanner waarmee CDA Huizen het standpunt duidelijk heeft gemaakt.

HOV – Meerijden op ’t Merk

Het bericht met de meeste nieuwswaarde voor veel inwoners van Huizen is van Wethouder Gerrit Pas gekomen. Hij gaf aan dat de onderzoeksresultaten van Arcadis aangeven dat meerijden van de HOV op ’t Merk past binnen de richtlijnen van de provincie. Ik kijk uit naar het rapport en de verdere informatie hieromtrent. Immers hebben wij met CDA tijdens de verkiezingen aangegeven tegen de busbaan te zijn. Lees ook mijn eerdere twee berichten over dit onderwerp:

Stroopwafels scouting Flevo

Tijdens de begrotingsraad Huizen zijn Marit en Naomi ook nog komen kijken. Marit hoopte dat wij net schorsing zouden hebben rond 16:00 uur zodat ze stroopwafels voor Scouting Flevo kon verkopen. Helaas kon ze zelf niets verkopen, maar heeft Dian Vrijmens deze taak met verve van haar overgenomen. Vrijdagmorgen kon ik mijn dochter erg blij maken met deze actie van Dian.

Transparantie met Twitter?

Aan het einde van de begrotingsraad Huizen kwam er tijdens het laatste betoog van Leefbaar Huizen een discussie op gang over Twitter. Nol van der Helm voelde zich aangesproken vanwege een corrigerende tweet over de term ‘verpleegster‘ tegenover ‘verpleegkundige‘. Er kwam een korte discussie over het projecteren van tweets in een Twitter stream of cloud tijdens de vergadering. De voorzitter voelde hier niet veel voor; het zou voor teveel afleiding zorgen. Twitteren zelf zie ik al een mooie vorm van communicatie met diverse geïnteresseerden. Een Twitter stream om de beamer lijkt mij niet geschikt, maar tijdens de schorsingen is het leuk om terug te lezen op de beamer.

Hieronder een mooi voorbeeld van deze transparantie en informatie die gedeeld wordt met de volgers en geïnteresseerden.

Bijzonder dualisme?

Een bijzonder fenomeen vond ik het feit dat moties die worden overgenomen door de wethouder vervolgens ingetrokken worden door de indiener. Ontneem je hiermee niet de mogelijkheid voor de overige raadsleden om hier nog iets van de vinden? Op deze vraag zal ik in een later bericht op mijn blog terugkomen.

Begrotingsraad Huizen: het bezoeken waard?

Van diverse mensen heb in het weekeind na de begrotingsraad de vraag gekregen: “Is deze raad het bezoeken waard?“. Hier heb ik volmondig ‘Ja‘ op geantwoord. Het is een zeer interessante vergadering waarin de begroting voor het komende jaar wordt vastgesteld. Daarbij is het een goed moment om te kunnen bepalen wat de visies van de verschillende politieke partijen zijn over de gemeente Huizen. Zitten de partijen er constructief in door moties, amendementen in te dienen, etc. Het is een goed moment om naar het reilen en zeilen van de politieke partijen en gemeente te kijken.

Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd! Voor de raadsleden en bezoekers wordt goed gezorgd met de nodige versnaperingen, zoals: gevulde koeken, bonbonnetjes, koekjes, koffie, thee en frisdrank. Alleen het avondeten moeten de bezoekers zelf verzorgen.

Al met al zeker een aanrader om deze vergadering in 2015 te bezoeken. Hoop jullie allemaal te zien in 2015.

Begrotingsraad Huizen – Steun college!
Getagd op:                         

Eén gedachte over “Begrotingsraad Huizen – Steun college!

 • 3 november 2014 om 22:03
  Permalink

  Inderdaad met afstand de allerboeiendste vergadering van het jaar. Levendig, een veelheid aan onderwerpen en gelukkig, ook de bezoeker wordt inderdaad verwend met hapje, drankje. Niet vergeten: na afloop zijn de meeste raadsleden ‘live’ te bewonderen en aan te spreken. Ook weer onder het genot van hapje/drankje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *