#FF Trendanalyse door Trendistic.com

Een wekelijks terugkerend fenomeen op Twitter is dat mensen op vrijdag elkaar suggesties geven met vrienden die ook gevolgd moeten worden.  Net zoals de casual friday in het bedrijfsleven is deze trend erg populair geworden onder de gebruikers op Twitter. Deze trend is begin 2009 gestart door Micah Baldwin en momenteel nog steeds de meest populaire trend op Twitter. De hashtag om vrienden aan te bevelen wordt gebruikt als #Followfriday of #FF. Diverse Nederlanders geven de voorkeur aan de hashtag vertaling #Volgvrijdag om aanbevelingen te geven.

Het doel van een Follow Friday is dat mensen ook daadwerkelijk gevolgd gaan worden, omdat jij ze leuk vindt, ze specialist zijn in hun vakgebied, je de afgelopen week leuke discussies hebt gehad, etc. etc. Deze aanbeveling kan je zien als een cadeau voor de vrienden die je vermeld. Zo’n cadeau wordt dan ook altijd door velen gewaardeerd.

Verschillende methoden voor Follow Friday (#FF) tweets

Er zijn diverse methoden hoe je de follow friday kan insteken. Hieronder een overzicht van – naar mijn idee – de meest voorkomende varianten van de Follow Friday aanbevelingen.

 1. Aanbevelingen als een lijst met namen;
  Voordeel van deze methode is dat je veel namen kwijt kan in één tweet, maar dat je jouw volgers geen suggesties geeft waarom deze personen gevolgd moeten worden.
 2. Gegroepeerde aanbevelingenlijst met namen;
  Komt overeen met bovenstaande, maar bij deze variant zit een kenmerk. Denk hierbij aan ‘vrienden’, ‘CDA Politici’, ‘WordPress Experts’,etc.
 3. Aanbeveling met uitleg;
  Deze wordt meestal één voor één gedaan en hierin wordt deze ene persoon aangeprezen in zijn kwaliteiten.
 4. Geclusterde aanbevelingen;
  Meerdere tweets achter elkaar waarbij de bovenstaande varianten achter elkaar worden verstuurd. Veelal gebeurd dit met geautomatiseerd hulpmiddel.
 5. Geautomatiseerde aanbevelingen;
  Met behulp van diverse tools is het mogelijk om je gehele lijst met vrienden of een selectie daarvan automatisch als Follow Friday tweets te verspreiden.
 6. Follow Friday suggesties in een Twitter list;
  Deze creatieve manier is recentelijk voorgesteld, maar krijgt nog niet veel navolging. De reden hiervoor is dat je vervolgens nog 3 tot 4 extra clicks moet doen om bij de lijst te komen.

Daarnaast zijn er nog andere vormen, zoals het schrijven een blogpost of het maken van een filmpje op YouTube waar je je vrienden vermeld zodat ze eventueel nieuwe volgers krijgen. Ook zijn er twitteraars die aanbevelingen plaatsten na betaling, hoewel hierover geen exacte gegevens bekend zijn. Het eerder genoemde cadeau vertegenwoordigd namelijk wel een waarde.

#FF als een lijst met namen
#FF met een aanbeveling waarom je iemand dient te volgen

Hulpmiddelen

In de loop der tijd zijn er diverse hulpmiddelen ontstaan die in het teken staan van de Follow Friday, zo zijn er tools die een ranking bijhouden (zoals: followfriday.com en topfollowfriday.com) met wie de meeste aanbevelingen doet en krijgt. Maar er zijn inmiddels ook diverse tools (zoals: followfridayhelper.com, The Twitter Tag project, etc) op de markt die je helpen met het geautomatiseerd plaatsen van aanbevelingen.

Wel is het verstandig om niet in de valkuil van het clusteren van je tweets te vallen. Een spreiding van je #Follow Friday tweets gedurende de vrijdag levert meer resultaat op en heeft veelal een beter resultaat. Voor het plaatsen van uitgestelde tweets kan je gebruik maken van futuretweets.com of twuffer.com Persoonlijk zie ik het meest in een gegroepeerde aanbeveling, dan wel een enkele aanbeveling met motivatie.

Leuk, maar hoe filter ik de follow friday uit mijn timeline?

Het kan natuurlijk goed zijn dat je helemaal niet op #FF berichten zit te wachten op de rustige vrijdag.  In dat geval kan je de berichten gewoon negeren of op vrijdag geen gebruik te maken van Twitter. Een andere manier is om met je Twitter applicatie (zoals bijvoorbeeld Tweetdesk) een filter aan te maken die ervoor zorgt dat #FF en #followfriday niet worden getoond in je timeline.

Als je je eigen vermeldingen vervolgens niet wilt missen kan je vervolgens nog een zoekopdracht aanmaken voor je @ vermeldingen.

Maar, werkt het nu écht?

Stijgt mijn lijn met volgers zo snel na een #followfriday aanbeveling?

Veel mensen hebben goede bedoelingen met de #Followfriday, maar het bereik ervan gemeten in het aantal nieuwe volgers valt bij veel aanbevelingen erg mee. Uiteindelijk is er maar een klein deel van de volgers die daadwerkelijk overgaan tot het volgen van een ander persoon. Wat bijvoorbeeld op followfriday.com goed te zien is, is dat bijvoorbeeld twitteraar @tom_beek de afgelopen weken regelmatig een #FF krijgt. Kijk je dan vervolgens bij Twitcounter.com zie je dat hij na de vrijdagen 4/5 november, 29/30 oktober, 22/23 oktober, 15/16 oktober. er respectievelijk 2, 1, 8, en 10 volgers heeft bijgekregen.

Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het princie ‘Ik volg iedereen die mij volgt’, wat door veel twitteraars wordt gehanteerd, wat ook tot ruis kan leiden bij het meten van het resultaat. Daarbij heeft een Follow Friday meer succes wanneer de persoon of organisatie redelijk bekendheid heeft. Twitteraars met weinig tweets en volgers, maar veel vermeldingen op de #followfriday zullen dit vaak niet terugzien in een enorme toename van het aantal volgers.

Persoonlijk vind ik het een interessant fenomeen op Twitter en ook om te zien hoe ermee om wordt gegaan. Een vermelding op de #Followfriday wordt dan ook altijd gewaardeerd! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met betrekking tot de Follow Friday en of het daadwerkelijk tot een stijgende lijn qua volgers heeft geresulteerd?

Follow Friday op Twitter; werkt het écht?
Getagd op:             

4 gedachten over “Follow Friday op Twitter; werkt het écht?

 • Pingback:Tweets die vermelden Follow Friday op Twitter; werkt het écht? « Ruben Woudsma -- Topsy.com

 • 15 april 2011 om 07:42
  Permalink

  Een #FF mention wordt door mij meer ervaren als “Hey volgers, deze volg ik met plezier en misschien is ie ook wat voor jou om te volgen”. Merk weinig (meetbaar) effect als ik eerlijk ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *