Op vrijdag 4 mei werd er bekend dat  12 CDA leden zich aangemeld hadden om te participeren in de strijd voor het lijsttrekkerschap. Het doel is dat één van deze kandidaten CDA gaat aanvoeren bij de komende verkiezingsstrijd voor 12 september 2012. Afgelopen maandag (6 mei 2012) werd de shortlist bekend van kandidaten die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de diverse debatten. Een mooie strijd binnen het CDA waarbij de leden écht wat te kiezen hebben.

Overzicht kandidaten lijsttrekkersverkiezing

Hieronder de diverse kandidaten met daarbij een korte beschrijving wie de persoon is en wat de slogan is waarmee ze campagne gaan voeren. Ook een screenshot van de website waarmee ze de digitale campagne ondersteunen.

 1. Henk Bleker

  Wie: Henk Bleker (1953) is vanaf 14 oktober 2010 staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij was sinds november 2001 secretaris van het bestuur van het CDA en in juni-oktober 2010 interim voorzitter van het CDA.
  Opleiding: Politicologie
  Provincie: Groningen
  Slogan: “Eerlijk Helder Henk”
  Website: http://henkbleker.nl/ (of www.stembleker.nl)
  Twitter: @EerlijkHelder 

 2. Sybrand van Haersma Buma

  Wie: Sybrand van Haersma Buma (1965) is sinds 12 oktober 2010 fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Hij is sinds 23 mei 2002 Tweede Kamerlid.
  Opleiding: Nederlands recht en internationaal recht
  Provincie: Zuid-Holland
  Slogan: ‘Stem Buma” en/of “Blik op de toekomst, oog voor elkaar”
  Website: http://sybrandbuma.nl/ 
  Twitter: @StemBuma

 3. Mona Keijzer

  Wie: Mona Keijzer (1968) is kandidaat-lijsttrekker van het CDA. Zij was advocaat en mediator en is sinds 2007 wethouder van Purmerend. Ook was zij van 1998 tot februari 2006 wethouder in Waterland.
  Opleiding: Nederlands recht en bestuurskunde
  Provincie: Noord-Holland
  Slogan: “Stem wijzer, kies Keijzer”
  Website: monakeijzer.nl
  Twitter: @monakeijzer of @team_mona

 4. Liesbeth Spies

  Wie: Liesbeth Spies (1966) is sinds december 2011 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij was in 2002-2010 Tweede Kamerlid voor het CDA en in 2010-2011 waarnemend partijvoorzitter. In april 2011 werd zij lid van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland.
  Opleiding: Nederlands recht en Economie
  Provincie: Zuid-Holland
  Slogan: “Kies Spies” of “Samen verder, juist nu!”
  Website: http://kiesspies.nl/
  Twitter: @kiesspies

 5. Madeleine van Toorenburg

  Wie: Madeleine van Toorenburg (1968) is sinds 2007 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Zij was manager van jeugdinrichting “De Leij” te Vught en woont in Rosmalen. Van Toorenburg is justitiewoordvoerster (auteursrecht, identificatieplicht, privacy, personen- en familierecht, TBS, gevangeniswezen).
  Opleiding: Nederlands recht en Internationaal/Europees recht
  Provincie: Noord-Brabant
  Slogan: “Kies voor verbinding”
  Website: http://www.cda.nl/vantoorenburg
  Twitter: @mvantoorenburg

 6. Marcel Wintels

  Wie: Marcel Wintels (1963) is kandidaat-lijsttrekker van het CDA. Hij is sinds 2008 voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen. Eerder was hij bestuurder van andere Hogescholen en daarvoor was hij mede-eigenaar van een accountantskantoor.
  Opleiding: Economie en fiscaal recht
  Provincie: Noord-Brabant
  Slogan: “Kies Koers Wintels” en “De stap naar vernieuwing”
  Website: http://www.marcelwintels.nl/
  Twitter: @marcelwintels

Een mooie mix met kandidaten waarvan een viertal inmiddels al bekend zijn in het Haagse en een tweetal kandidaten van daarbuiten. Elke kandidaat heeft zijn of haar voordelen en spreekt een bepaalde achterban aan. De vier personen die reeds actief zijn in Den Haag hebben een voordeel dat ze inmiddels weten hoe het één en ander werkt, de twee andere kandidaten Mona Keijzer en Marcel Wintels kunnen voor een ‘frisse wind‘ zorgen en daarmee ook diverse kiezers aanspreken.

De beste slogan en website?

Het is erg mooi om te zien dat elke kandidaat met zijn slogan/oneliner zich wil profileren. Zo deed Henk Bleker dat direct tijdens zijn persconferentie en deelde aan de aanwezigen meteen baseball petjes uit waarop de slogan “Eerlijk, Helder, Henk”. Een zeer sterke slogan, zij het dat deze gebaseerd is op de campagne van een bekend biermerk.

De beste slogans die de CDA leden zullen aanspreken zijn naar mijn idee die van Sybrand en Madeleine aangezien deze met “Blik op de toekomst, oog voor elkaar” en “Kies voor verbinding” écht CDA thema’s zijn. Verder zijn de andere slogans gebaseerd op rijm, deze zijn ofwel te kort (Kies Spies) of hebben een ander associatie (Stem Wijzer, Kies Keijzer). De meest aansprekende slogan is naar mijn idee afkomstig van Henk Bleker met “Eerlijk, Helder, Henk”, echter is deze geleend van Heineken met “Heerlijk, Helder, Heineken”.

En dan de beste website?

De beste website!

Voor de beste website zijn er twee kandidaten. Enerzijds die van Marcel Wintels en anderzijds die van Sybrand van Haersme Buma. De website van Marcel begint direct met een filmpje en een nieuwsoverzicht. De site van Sybrand biedt veel informatie, zelfs een overzicht met personen die hem steunen in zijn kandidatuur. Goed te zien is dat aan de website van Sybrand veel aandacht is besteed, ook is deze helemaal responsive wat de website uitermate geschikt maakt voor mobiele apparatuur.

Mede vanwege de mooie layout, responsive (WordPress) thema en de diverse informatie gaat de prijs voor de beste website naar Sybrand van Haersma Buma.

Hoe zit het met twitter?

In het overzicht hierboven zijn ook de diverse twitteraccounts vermeld van de kandidaten. Een aantal kandidaten laten hun berichten door het campagneteam plaatsen en een aantal blijven dat op persoonlijke titel doen. Hier een grote compliment voor Mona, Marcel en Madeleine aangezien zij op persoonlijke titel twitteren en ook de dialoog aangaan met de kiezers. Wanneer je nog vragen hebt kan je die ook via Twitter bij hun stellen.

Diverse debatten

Om de leden van het CDA een keuze te geven worden er diverse debatten georganiseerd, waarvan de eerste reeds zijn geweest. Hieronder een overzicht met alle debatten waar je aan kan deelnemen. Wil je graag nog een debat bijwonen? Dan kan je je via deze link opgeven.

 • Maandag 7 mei, Laurenskerk in Rotterdam (Grotekerkplein 15)
 • Woensdag 9 mei, Martiniplaza in Groningen (Leonard Springerplein 2)
 • Donderdag 10 mei, kandidaten in debat bij Pauw & Witteman (terugkijken?)
 • Vrijdag 11 mei, tijdens het CDJA Congres, Hotel Theater Figi in Zeist (Het Rond 2)
 • Zaterdag 12 mei, kandidaten in debat bij Nieuwsuur
 • Woensdag 16 mei, PodiumBloos in Breda (Speelhuislaan 153)
 • Vrijdag 18 mei, Uitslag eerste stemronde
 • Woensdag 23 mei, Museum Coda in Apeldoorn (Vosselmanstraat 299)
 • Woensdag 30 mei, Limburg, locatie nog niet bekend
 • Vrijdag 1 juni, Uitslag tweede stemronde, locatie nog niet bekend

Peilingen na afloop van de debatten

Na het eerste debat in Rotterdam heeft Maurice de Hond met peil.nl een peiling gedaan om te meten hoe de diverse kandidaten gescoord hebben onder de CDA leden en overige geïnteresseerden. De uitslag van deze peiling was als volgt:

Positie Naam Allen PVV VVD CDA D66 PvdA SP GrLnk
1 Sybrand van Haersma Buma 22% 12% 41% 38% 29% 13% 6% 19%
2 Mona Keijzer 9% 6% 4% 15% 11% 10% 9% 11%
3 Henk Bleker 8% 7% 11% 7% 8% 8% 4% 4%
4 Marcel Wintels 8% 4% 6% 13% 5% 9% 7% 7%
5 Liesbeth Spies 5% 2% 2% 9% 5% 4% 5% 4%
6 Madeleine van Toorenburg 4% 4% 2% 6% 2% 4% 2% 2%
? Geen idee 34% 49% 25% 4% 31% 43% 54% 40%
? Weet niet/geen mening 11% 16% 9% 8% 10% 9% 14% 12%
Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%

In het overzicht is te zien dat Sybrand het voor alle stemmers het beste gedaan heeft, zelfs voor de CDA’ers heeft hij met 38% gewonnen en voert hiermee de verkiezingen voor de nieuwe lijsttrekker aan. Benieuwd of we de komende tijd nog extra peilingen zullen zien van Maurice waarin we wellicht een tendens kunnen gaan aflezen.

Peiling EenVandaag en nieuwe peiling van Peil.nl

Naast Maurice de Hond heeft EenVandaag ook een peiling gehouden onder ongeveer 700 CDA leden. Hieruit is af te lezen dat Sybrand van Haersma Buma aan kop gaat, gevolgd door Marcel Wintels en Mona Keijzer.

Op 11 mei is er door Peil.nl de eerste peiling herhaald onder 600 CDA leden. Hierop is goed af te lezen dat Mona  (nu 17%) dichter bij Sybrand (nu 23%) is gekomen ten koste van de overige kandidaten welke allen zijn gedaald (of stabiel gebleven).

Het wordt een mooie strijd en ik wens alle kandidaten veel succes in de diverse debatten. Ook veel wijsheid voor de CDA leden die uiteindelijk hun keuze gaan maken voor één van de bovenstaande kandidaten.

Overzicht kandidaten voor de lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA
Getagd op:                             

3 gedachten over “Overzicht kandidaten voor de lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA

 • 13 mei 2012 om 01:19
  Permalink

  Geachte heer Woudstra,
  Waar gaat het om: zoveel mogelijk kiezers binnen te halen op 12 september. Een verkiezing door CDA-leden wordt op de TV-uitgevent, waarbij de belangrijkste indruk die bij de kiezers achterblijft op het volgende neerkomt:
  1 Het CDA heeft geen duidelijke visie op de toekomst van ons land;
  2 Het CDA is verdeeld: ze draaien en liegen dat het een lust heeft. Makkelijk te bewijzen. Een middag training door een echte professional had dit kunnen voorkomen. Teveel wordt gewerkt met ‘amateur-campagnesteuners’.
  3 De voorbereiding voor dit debatcircus was onprofessioneel, want van te voren is onvoldoende afgesproken dat moest worden voorkomen dat de indruk zou ontstaan. 4. Ondertussen staan de kranten bol over de controverses tussen oude en nieuwe CDA-elites. Ook dit was te voorkomen door de betrokkenen vooraf met elkaar te laten debatteren, zodat zogenaamde prominenten niet hun particuliere ongenoegens zouden zijn gaan ventileren in interviews. Dodelijk voor de reputatie bij de kiezers.
  5. Bij het CDA leeft onvoldoelde besef van wat veel mensen in dit land beweegt. Ook heeft het CDA een van de grootste veroorzaker is van het gebrek aan vertrouwen.
  6 Zwakke Kamerleden gedijen en kraaien de victorie. De successen van de CDA-fractie beklijven niet of hebben geen blijvend effect in het huidige klimaat van sociale hypes en politieke schandalen (parlementaire enquêtes, kabinetscrises, scandaleuze gedragingen). De positieve kanten van het werk van CDA-bewindslieden worden door belangrijke coryfeeën onderuitgehaald alsof ze alsnog hun gram willen halen. Kiezers zien dat Journalisten zijn dol op ruzies en conflicten, maar de kiezers niet; zij zien het CDA als een instabiele partij, met een vaag profiel. 7. Helaas zijn ook de beste CDA-politici zijn voor hun kennis totaal afhankelijk geworden van ambtenaren en journalisten.
  8. De peilingen van Maurice de Hondt zijn onbetrouwbaar en manipulatief.

  Beantwoorden
  • 13 mei 2012 om 07:05
   Permalink

   Bedankt voor uw interesse en uitgebreide beantwoording en stellingname. Ben het er als CDA’er niet mee eens. Hieronder mijn punten.

   1. Met het rapport “Kiezen en verbinden – politieke visie vanuit het radicale midden” welke vanuit het strategisch beraad is opgesteld heeft het CDA een basis en visie neergelegd voor de komende 10 tot 15 jaar. Dit is ook gestoeld op de toekomstvisie voor Nederland en hoe we hier met rentmeesterschap mee om moeten gaan;
   2. Het CDA is een pluriforme partij waar ruimte is voor discussie en onderlinge verschillen. Met goede discussies komen we hier samen uit.
   3. De voorbereidingen voor het debatcircus waren kort dag, maar ik kan niet zeggen dat het onprofessioneel is en was. Graag ontvang ik nog enkele inhoudelijke argumenten en voorbeelden;
   4. Mensen laten zich helaas teveel uit de kast lokken. Persoonlijk ben ik van mening dat we dit eerst intern moeten bespreken. In deze huidige moderne samenleving hebben we allemaal een mobiel waarmee we snel met elkaar in contact kunnen komen.
   5. Zie ook mijn beantwoording bij vraag 1. Lees de uitkomsten van het strategisch beraad er nog maar eens op na of lees de diverse rapportages van het Wetenschappelijk instituut van het CDA.
   6. Er blijven altijd zwakkere en sterkere leden zijn binnen de Tweede Kamer. Met een kamer waarbij je een afspiegeling zou willen van de Nederlandse samenleving zal dit zo blijven. Er moet ruimte blijven voor vernieuwing en ontplooiing van onervaren leden en kandidaten; Overigens is dit een punt waar alle partijen mee worstelen. Zodra er teveel hoogopgeleiden zijn is er een verwijt dat ze te ver af staan van de ‘gewone man’.
   7. Veel kamerleden voeren eigen onderzoek uit samen met de partijmedewerkers. Ook worden de kamerleden hierbij ondersteund door het CPB en Wetenschappelijk instituut;
   8. Correct, ik heb deze alleen opgenomen als referentie. Daarom is er ook melding gemaakt van de peiling die uitgevoerd is door EenVandaag.

   Beantwoorden
 • 13 mei 2012 om 08:11
  Permalink

  Het interview met Mona Keijzer bij Primetime laat horen dat er juist ook veel positiefs uit de media aandacht komt. Zie: http://www.radio1.nl/items/53717-mona-keijzer-ilpendam
  Hetzelfde geldt voor de deelname van Sybrand van Haersma Buma aan de TV show van Paul de Leeuw. Zie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1251797
  De kritische toon wordt wel gezet, maar op een ontspannende manier krijg je een goed gevoel bij het CDA door de optredens van deze kandidaten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *