In de gemeente Huizen wordt inmiddels geruime tijd gebruik gemaakt van het inzamelen van plastic afval. Naast de verzamelcontainers wordt er door de GAD elke vier weken huis-aan-huis ingezameld. Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik geen voorstander van bronscheiding. Wel is het belangrijk dat we bewust omgaan met onze wereld en omgeving. Deze verantwoordelijk past geheel in mijn visie van rentmeesterschap, aangezien elk Nederlands huishouden zo’n 50 kilo plastic verpakkingsmateriaal verbruikt per jaar.

Huis-aan-huis ophalen van plastic zinvol?

De GAD haalt volgens een jaarlijks schema de plastic zakken op in de diverse wijken in Huizen. Afgelopen maandag was dat ook het geval, echter stonden er slechts bij 3 à 4 huizen. Het lijkt erop dat in de praktijk veel mensen zich ofwel niet bewust zijn van het inzamelen van plastic, ofwel dat zij de gang naar de inzamelcontainers beter weten te vinden. Dit laatste zou kunnen kloppen aangezien de container bij de Oostermeent veelal op zaterdagavond al vol zit. Ik zou graag van de GAD willen weten hoe zij tegenover het huis-aan-huis ophalen aankijken in Huizen en/of we hier niet beter mee kunnen stoppen. Levert dit geen besparing op van de lasten van de burgers in Huizen?

Plastic zakken en harde wind

Wanneer de GAD en de gemeente Huizen verder wil gaan met het huis-aan-huis ophalen van plastic afval zou ik ervoor willen pleiten om net zoals bij de afvalcontainers hier standaard plaatsen voor aan te wijzen. Daarbij is het dan handig, ook voor het geval er hard wind is, dat de gemeente de ‘halsband’ of de KlikM gaat gebruiken.

De toekomst van plastic afval inzamelen

Eind 2012 lopen de contracten af voor het inzamelen van plastic afval. De komende tijd zullen er keuzes gemaakt gaan worden. De vereniging afvalbedrijven heeft daarom vorig jaar een onderzoek laten doen en 3 scenario’s laten doorrekenen, te weten:

  • Nulscenario: in dit scenario wordt alle kunststof direct verbrand in de AEC;
  • Scenario 1: bronscheiding, statiegeld en verbranding als verwerkingsroutes;
  • Scenario 2: nascheiding, statiegeld en verbranding als verwerkingsroutes;
  • Scenario 3: combinatiescenario.

Uit onderzoek is gebleken dat het combinatiescenario voor het milieu het meest effectief is. Ik ben derhalve dan ook erg benieuwd welke keuzes er de komende tijd gemaakt zullen worden, aangezien staatssecretaris Joop Atsma (CDA) van Milieu ook heeft aangegeven dat statiegeld van de PET-flessen zou kunnen verdwijnen.

Plastic afval inzamelen – is huis-aan-huis nog zinvol?

3 gedachten over “Plastic afval inzamelen – is huis-aan-huis nog zinvol?

  • 22 januari 2012 om 11:22
    Permalink

    Ik mis nog een optie in je mogelijkheden. Volgens mij ook, helaas, de meest waarschijnlijke: een klein deel van de mensen vult de plasticcontainer, een nog kleiner deel maakt gebruik van het plastc ophalen en de overgrote meerderheid mikt het plastic gewoon bij de rest van het vuil.

    Beantwoorden
    • 3 februari 2012 om 13:53
      Permalink

      Bedankt voor je reactie. Je hebt inderdaad gelijk dat deze groep niet meegenomen is. In mijn artikel heb ik alleen diegene meegenomen die daadwerkelijk over plastic afvalscheiding nagedacht hebben. Wel is het zo dat de groep die jij aangeeft waarschijnlijk nog erg groot is in Huizen. Kleine steekproef bij mij in de buurt geeft aan dat veel buurtbewoners er het nut niet van inzien en ze het teveel moeite vinden.

      Beantwoorden
  • 10 maart 2019 om 13:44
    Permalink

    Woon , sinds kort inHuizen. Op de Oranjehof, weet nog steeds niet waar ik dat moet deponeren.?Hopelijk hoor ik waar , ik dat moet brengen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *