Benieuwd naar een vakantie in de Duitse Allgau? Hier kwam ik langs op terugreis uit San Cristoforo. Een prachtig gebied in het zuiden van Duitsland vlak bij de grens van Oostenrijk. Benieuwd naar tips, ervaringen rondom een vakantie in de Allgau blijf dan vooral lezen.

Vakantie Allgau: Waar te verblijven?

Zicht op de vakantiewoning van familie Böck waar wij verbleven.
Zicht op de vakantiewoning van familie Böck waar wij verbleven.

Voor de vakantie in de Allgau hebben wij gekozen voor een appartement bij een Boerderij. Via websites als Urlaub am Bauern (of specifiek voor de Allgau: Urlaub auf dem Bauernhof) zijn er veel mogelijkheden te vinden. Een mooie manier om met de lokale boeren bekend te worden. Voordeel is dat de boeren veel aandacht hebben voor de kinderen. Er zijn vaak voldoende speelattributen (tractoren, skelters, etc) en daarnaast veel boerderijdieren die ze zelf mogen verzorgen.

Naast dit type overnachtingslocatie biedt een vakantie in de Allgau nog veel andere mogelijkheden, denk hierbij aan:

 • Hotelovernachtingen (Hopfen am See, Füssen, Kempten, etc)
 • Kamperen bij camping of boerderij
 • Bed en Breakfast

Via TripAdvisor of AirBnB zijn er veel mogelijkheden te vinden. Er is in dit geval voor iedereen een geschikte accommodatie te vinden voor een vakantie in de Allgau.

Vakantie Allgau: Wat is er te doen?

Leuk restaurant in Kempten. Sissi is een echte aanrader.
Leuk restaurant in Kempten. Sissi is een echte aanrader.

Wanneer je in de Allgau op vakantie bent ontkom je er niet aan om het kasteel Neuschwanstein te bezoeken. Het gebied wordt niet voor niets het koningsgebied genoemd. Vanuit veel plekken kan je een blik werpen op het kasteel. Verder is het een aanrader om wanneer je er eind juli bent een bezoek te brengen aan het Guatrachtenfest. De volgende plaatsten in de Allgau zijn het bezoeken waard:

 • Kempten – Dé hoofdstad van de Allgau.
 • Hopfen – Mooie mondaine plaats met veel hotel/pensions en eetgelegenheden.
 • Füssen – Om de hoek van Neuschwanstein met eigen kasteel.

Alle plaatsen hebben hun charme. Wanneer je met in Kempten bent is een bezoek aan het knalroze Sissi café/restaurant een aanrader. In Füssen is er veel te doen met een prachtig oud centrum, maar ook de Forggensee om de hoek.

Verstandig is het om gebruik te maken van een zogenaamde Koningskaart die korting geeft in de Allgau en zelfs nog in Tirol.

Vakantie Allgau: Activiteiten in omgeving

De bezienswaardigheden heb ik voor de Allgau in enkele onderwerpen verdeeld. Natuurlijk ontkom ik er niet aan om met de kastelen te beginnen.

Kastelen in Allgau

Zicht op kasteel Neuschwanstein vanuit de hangbrug.
Zicht op kasteel Neuschwanstein vanuit de hangbrug.
 • Neuschwanstein – Eén van de beroemdste kastelen van de wereld. Prachtig om te bezoeken.
  Tip: Boek enkele dagen vooraf een ticket, dit scheelt veel tijd in de wachtrij die tot 1,5 uur kan oplopen.
 • Linderhof – Prachtig kasteel met mooi park er omheen.
 • ‘Hohe Schloss’ in Füssen – Voormalige zomerresidentie van Augsburger vorsten. Een mooie ridderzaal en prachtige schilderijverzameling.

Wandelen/bergwandelingen/fietsen

Op de Alpspitze in Nesselwang heb je een prachtig uitzicht over de Allgau
Op de Alpspitze in Nesselwang heb je een prachtig uitzicht over de Allgau

In de omgeving van Allgau zijn diverse bergen die bezocht kunnen worden. Zo zijn er verschillende gebieden waar de skiliften in de zomerperiode ook open zijn.

 • Schwangau – Met de Tegelbergbahn omhoog om mooie wandelingen te maken op de Tegelberg. In de lift een prachtig uitzicht op Neuschwanstein.
 • Alpspitze – Een ideaal gebied om in de omgeving van Nesselwang wandelingen te maken. De Alpspitzebahn brengt je naar boven voor mooi wandelingen.
 • Nebelhorn – Met de Nebelhornbahn in Oberstdorf naar hoogste punt van de Allgau.
 • Hopfen – Rondom het meer bij Hopfen kan je een mooie wandeling maken. Eventueel met uitstapje naar de voormalige burcht. Na het wandelen kan je lekker zwemmen in het meer of met een waterfiets over het meer varen.

Daarnaast zijn er vele andere mogelijkheden om te wandelen. Verder zijn er in de Allgau veel fietspaden met goede bewegwijzering. Over mooie glooiende heuvels fiets je eenvoudig tussen de verschillende plaatsen. In diverse plaatsen in de Allgau is het ook mogelijk om e-bikes te huren.

Rodelen en overige activiteiten

Heerlijk snel naar beneden rodelen in Nesselwang.
Heerlijk snel naar beneden rodelen in Nesselwang met ouderwetse rodelbaan.

Met de diverse stoeltjesliften is dit gebied ook uitstekend geschikt voor rodelbanen. Voor kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) zijn er diverse rodelbanen in de Allgau. Zelfs een rodelbaan van 1 kilometer.

Verder zijn er in de Allgau diverse museums. Het zogenaamde bijenmuseum is gevestigd in honingdorp Seeg, daarnaast nog een kaasmuseum. Het gebied kent vele kleine meren waar in gezwommen kan worden. Zo hebben diverse meertjes een steiger en zelfs een mini-Lido.

Vakantie Allgau: Conclusie

Groot feest in Hopfen am See met alle dorpen uit de omgeving in klederdracht.
Groot feest in Hopfen am See met alle dorpen uit de omgeving in klederdracht.

Het gebied de Allgau is een omgeving die voor iedereen mogelijkheden biedt. Wil je een actieve vakantie met veel fietsen en wandelen kan je alle kanten op. Aan één week heb je niet genoeg om bij alle bergen een wandeling te kunnen maken. Ben je met een gezin op zoek naar rust en natuur zijn er ook veel mogelijkheden in de Allgau met de kleine meertjes en dorpen in de Allgau.

Als vakantiegebied is de Allgau een aanrader. Zelf heb ik er genoten van de rust en de natuur, maar ook van de verschillende plaatsen, restaurantjes, biergarten, etc. Het lokale bier is een aanrader en is overal verkrijgbaar.

Vakantie Allgau: Fotoverslag

Vakantie Allgau: Ervaring, tips en veel meer…
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *