Beeld waarbij de leegte die een vluchteling achterlaat wordt aangetoond. (Bruno Catalona - http://brunocatalano.com/ Bron: Flickr.com)
Beeld waarbij de leegte die een vluchteling achterlaat wordt aangetoond. (Bruno Catalona – http://brunocatalano.com/ Bron: Flickr.com)

Naar aanleiding van diverse columns en berichten over de huidige vluchtelingenproblematiek een bericht over ‘medemenselijkheid‘. Dit woord valt de laatste tijd steeds vaker vanwege de humanitaire ramp die zich momenteel heeft ontvouwd over Europa. Elke week komen er meer en meer vluchtelingen naar Europa toe. Waren het er in 2013 nog 170 per week, zijn er er naar schatting in week 39 van 2015 zo’n 4000!

Medemenselijkheid

In de afgelopen weken/dagen met familie, vrienden en collega’s veelvuldig gesproken over de huidige vluchtelingenproblematiek. De huidige situatie vraagt naar mijn mening om medemenselijkheid. We hebben als samenleving en overheid een duidelijke visie nodig om, om te gaan met deze humanitaire ramp. Deze humanitaire ramp vraagt om onorthodoxe maatregelen omdat de vluchtelingenstroom veel groter is dan we vooraf hadden kunnen voorzien.

Diverse burgerinitiatieven tonen de medemenselijkheid van de Nederlandse samenleving. Ook kan een ieder zich aansluiten bij het Rode Kruis ‘Hulp voor vluchtelingen’ (of Ready2Help) waarbij op diverse wijze hulp geboden kan worden.

Vertroebeling

Er treed helaas veel vertroebeling op rondom de huisvesting van vluchtelingen. Ik wil iedereen oproepen tot het tonen van medemenselijkheid. Als CDA’ers in de regio hebben wij een oproep gedaan om Crailo opnieuw open te stellen. Helaas wordt deze oproep nog niet door provincie Noord-Holland opgepakt om tot een geschikte oplossing te komen.

Zijn deze containerwoningen ook geschikt voor (tijdelijke) opvang vluchtelingen?
Zijn deze containerwoningen ook geschikt voor (tijdelijke) opvang vluchtelingen?

Als samenleving moeten we op zoek gaan naar oplossingen. We moeten hierbij niet blijven hangen in het concept dat alles buiten de grenzen van Europa opgelost moet worden. Wat kunnen wij gaan doen? Wat moeten we gaan doen? Een vraag die ik ook niet zo kan beantwoorden. Wel dat we het moeten doen en wel nu. Dat is onze medemenselijke verantwoordelijkheid!

In de gemeente Huizen wordt door een projectteam onderzoek gedaan naar mogelijkheden binnen de gemeentegrenzen om zo een ‘Haven van het Gooi’ te worden zoals wethouder Verhage dat omschreef.

Grenzen

Natuurlijk zijn er grenzen aan de mogelijkheden per dorp/gemeente als het gaat om het opvangen van vluchtelingen. Laten we vooral de grenzen opzoeken om dit probleem op te pakken. Zoals Monica Lemmens het zei in haar column: “Mijn ervaring is dat geluk groeit als je het deelt“.

 

Medemenselijkheid
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *