Hierboven de boeken die gelezen zijn gedurende de vakantie

Afgelopen zomervakantie in het Nederlandse Ouddorp diverse boeken gelezen en heb deze in een vakantieboeken top 7 uitgewerkt. Aangezien ik slechts 7 vakantieboeken heb gelezen is het een “top 7” geworden. Hieronder de notering en verder een korte review van de diverse vakantieboeken.

Nr Titel Auteur Sterren
1 Toren van de middernacht Robert Jordan, Brandon Sanderson *****
2 Zeemeermin Camilla Läckberg *****
3 Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt ****
4 Het labyrint van water Eric Frattini ****
5 Jetset Marion Pauw ***
6 De vlucht Suzanne Vermeer **
7 Bella Italia Suzanne Vermeer **

Helaas voor sommige, maar de Nederlandse schrijvers komen deze keer niet goed vanaf. Soortgelijke boeken als ‘Bella Italia’ of ‘De Vlucht’ zal ik niet snel meer kopen om te gaan lezen. Met 2 sterren zijn ze er nog goed vanaf gekomen. Veelal betrof het een voorspelbaar plot en zat er geen tot weinig diepgang bij de boeken.

Vakantieboeken top 7 – Review

Hieronder een kort verslag van de gelezen vakantieboeken op volgorde van de plaats in de Vakantieboeken top 7.

1. Toren van de middernacht

Dit is het 13e boek in de reeks “Rad des tijds” die in 1984 gestart is door Robert Jordan. Een zeer goede fantasyreeks met veel details rondom de personages en het verhaal. Na eerst de boeken van Tolkien, Terry Goodkind, Robin Hobb en Raymond E. Feist te hebben gelezen ben ik aan deze reeks begonnen.

De opbouw en de details zijn zeer goed. Er wordt met veel diepgang over de wereld en de personages geschreven. In dit deel is het aan Brandon Sanderson (de schrijver van de laatste 3 delen na het overlijden van Robert Jordan) om de lezer mee te nemen naar het einde en de verhaallijnen bij elkaar te brengen. Ik kijk nu al uit naar het laatste deel waarin de eindstrijd tussen goed en kwaad zal plaatsvinden.

2. Zeemeermin

Dit is mijn eerste boek van de schrijver Camilla Läckberg. In het boek komen een tweetal personages voor die Camilla reeds in 5 voorgaande boeken heeft meegenomen, te weten: inspecteur Patrik Hedstrom en Erica Falck. Zeemeermin is een échte Scandinavische triller. Er worden veel details gegeven van de omgeving, personages, etc. Het begin komt moeizaam opgang doordat er veel namen naar voren komen.

Het verhaal gaat over 4 vrienden waarvan één in het verleden iets heeft meegemaakt. Tijdens een meeslepend verhaal wordt je als lezer meegenomen in het verleden en de psyche van de personages. Een absolute aanrader en zal zeker meer gaan lezen van Läckberg.

3. Op klaarlichte dag

Al eerder een boek gelezen van Simone van der Vlucht en met dit verhaal is ze als eerste Nederlandstalige schrijver geëindigd in mijn top 7. Het was een meeslepend verhaal met een onverwacht eind. Je wordt op het verkeerde been gezet. Jammer dat de personages niet die diepgang hebben zoals bij het boek van Läckberg.

De hoofdpersoon is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend en dat brengt haar van Nederland naar Italië en vervolgens weer terug naar Nederland. En passant gebeurd er nog een groot ongeluk in de Gortharttunnel, maar dat is in dit boek slechts bijzaak. Qua hoofdlijnen is het een leuk boek, maar de bijzaken hadden beter uitgewerkt kunnen worden.

Voor een vakantieboek is het grappig. Lekker op het strand een boek lezen zonder al teveel je aandacht erbij te hoeven houden.

4. Het labyrint van water

Dit boek hoort eigenlijk niet in dit lijstje thuis omdat ik het één dag voordat ik op vakantie ging had uitgelezen. Het is mijn eerste boek van Eric Frattini en kan worden gecategoriseerd onder soortgelijke boeken als Dan Brown. Ook hierin komt een evangelie aan het bod waar de katholieke kerk niet blij mee is.

In een spannende tocht naar het vertalen van het evangelie en zoeken naar het geheim weet de hoofdpersoon steeds uit handen te blijven van.

5. Jetset

Op basis van de samenvatting en aanbieding van bol.com 3 ’thrillers’ aangeschaft waaronder dit boek van Marion Pauw. Het boek geselecteerd op basis van het omslagcommentaar. Helaas is het commentaar dat het een whodunit in de lijn van Agatha Christie zou zijn is te hoog gegrepen.

Het verhaal neemt je mee naar de Caribbean waar een rijke zakenman zijn 100 miljoen wil vieren met familie en vrienden. Op de tweede dag wordt hij vermoord en verdwijnt het stoffelijk overschot. Nu gaat de kapitein van het schip als een detective met alle aanwezigen het gesprek aan om op onderzoek uit te gaan. Het was een vermakelijk boek met een interessant plot aan het eind. De diepgang had mijns inziens beter gekund.

6. De vlucht

Voor de vakantie twee boeken van Suzanne Vermeer geselecteerd, maar dat was een grote vergissing. De boeken waren grappig om te lezen, maar missen de diepgang voor wat betreft de personages en verhaallijn. Totaal geen zware kost en voor op het strand is het prima te doen.

Nadat er bij de hoofdpersoon een persoonlijk drama heeft afgespeeld gaat ze een paar nachten op Mallorca bij een vriendin logeren. Kort daarna wordt de vriendin vermoord en gaat de hoofdpersoon op onderzoek uit. Aangezien er weinig personages in het boek voorkomen, is het einde erg voorspelbaar.

7. Bella Italia

Het tweede boek van Suzanne Vermeer in deze topnoteringslijst en die komt net zoals het andere boek er niet goed vanaf. Het is een saai boek met weinig diepgang. Hoewel de omslag doet geloven dat het spannend gaat worden omdat het kind van de hoofdpersonen iets ergs heeft meegemaakt, wordt je bladzijde voor bladzijde voortgesleept en kom je uiteindelijk uit bij een voorspelbaar plot.

Vakantieboeken top 7 met review en aanbeveling
Getagd op:             

Eén gedachte over “Vakantieboeken top 7 met review en aanbeveling

  • 10 december 2020 om 09:25
    Permalink

    Helaas voor sommige, maar de Nederlandse schrijvers komen deze keer niet goed vanaf.

    Wil je de thriller ‘Witte Duisternis’ niet eens een keer lezen van de Nederlandse schrijver Ko Ellinghaus?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *