Na mijn berichten of mijn eerdere ervaringen met Albelli en het vriendenkookboek hierbij een ervaringsverslag van het maken van een digitaal Pixum fotoboek. Hoewel ik tevreden ben met de service van andere partijen blijft het leuk om andere aanbieders te proberen.
Ook voor deze ervaring heb ik gebruik gemaakt van een vakantie naar Frankrijk, te weten Normandië. De keuze op Pixum Fotoboek is zozeer gevallen doordat ik gevraagd ben om een hierover een bericht te schrijven en als tegemoetkoming heb ik een kortingsbon hiervoor ontvangen.
Software installatie en gebruik
Via de website van Pixum is het eenvoudig om de software te downloaden waarmee je offline diverse producten kan samenstellen, waaronder een fotoboek. Downloaden en installatie was relatief eenvoudig. Na installatie kan je het programma starten en kan je kiezen uit diverse producten die je kan maken. Zo kan je kiezen uit fotoboeken, posters & canvassen, kalenders en kaarten. Voor dit boek is er gekozen voor fotoboek groot panorama-formaat met de afmetingen 28 cm x 21 cm.
Gebruik van Pixum Fotoboek
Na de keuze van het type product is het eenvoudig om een selectie van afbeeldingen toe te voegen om deze (in mijn geval) automatisch te laten verdelen over de pagina’s. Tijdens deze selectie en automatische toewijzing kan je als gebruiker een keuze maken uit de verschillende ingebouwde sjablonen voor een Pixum fotoboek. Op basis van deze selectie laat Pixum al goed zien wat hun mogelijkheden/eigenschappen zijn voor een digitaal fotoboek. Hoewel dat wel uitgebreider had gekund biedt het voor de start voldoende uitgangsmogelijkheden. Veel van de eigenschappen heb ik gaandeweg zelf moeten vinden.
Met de ingebouwde fotobewerker kan je relatief eenvoudige bewerkingen aan foto’s uitvoeren. Wanneer je daadwerkelijk de foto wil bewerken raad ik je aan om gebruik te maken van Photoshop of een soortgelijk bewerkingspakket. Ook biedt Pixum diverse voorgedefinieerde indelingen alsmede sjablonen/cliparts die je kan toevoegen aan een foto. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een passe-partout aan een foto toe te voegen (bv in de vorm van een hart).
Pluspunten | Minpunten |
+ Eenvoudig in gebruik + Diverse bewerkingsmogelijkheden + Automatische pagina indelen + eenvoudig gebruik raster om foto’s te positioneren |
– Start altijd met overzichtsindeling (niet met huidig project/fotoboek) – Boek gelimiteerd aan x aantal pagina’s, niet mogelijk een set eruit/erbij te plaatsen – Fotobewerking kan uitgebreider – Restorebestanden van albums nemen veel ruimte in op je PC |
Bestelling en levering Pixum fotoboek
De bestelling gaat vrij eenvoudig. In de software heb je links onderin een ten alle tijden een overzicht wat de prijs van het boek gaat worden. En rechts onderin is een knop beschikbaar met de tekst `Fotoboek bestellen´. Na het klikken op deze knop dien je een account aan te maken en eventuele kortingcodes op te geven waarna je de bestelling kan afronden. Het uploaden van het boek kan vervolgens enige tijd duren.
Niet duidelijk is of je dit uploadproces moet volgen, ofwel dat je na afloop nog op een ´ok´ knop moet klikken voor een finale bevestiging. Dit bleek niet het geval te zijn, maar zou bij het gebruik van grote sets aan foto´s handig zijn om te melden.
Zodra het boek klaar is, krijg je daarover een e-mail en dat de levering nog enkele werkdagen kan duren. Bij ons was dat helaas nog 3 werkdagen tussen de e-mailmelding en het daadwerkelijke ontvangst. Bij ontvangst zit het fotoboek in een stevige kartonnen envelop en is het boek ook nog geseald, maar bevat niet zoals bij Albelli een kwaliteitskeurmerk.
Kwaliteit van Pixum Fotoboek
De kwaliteit van het boek is goed tot zeer goed, ook omdat het boek op fotopapier is gedrukt. Veel scherpe foto’s en de kleur komt goed overeen met de werkelijkheid. Hierdoor is het lastig te vergelijken met de eerder besteld albums aangezien deze allen van normaal (ofwel ‘premium’) papier gebruik maakten. Enige waar ik mijn twijfels bij heb zijn de wijze waarop de losse pagina’s met elkaar verbonden zijn. Tijdens het omslaan van de bladzijden lijkt het soms alsof de lijm zou loslaten. Met slechts 34 pagina’s is het Pixum Fotoboek erg dik, dit komt door de keuze voor het papier en omdat de pagina’s op elkaar worden gelijmd. Van twee pagina’s is één pagina gemaakt.
Overigens wel jammer dat de diverse fotoboeken leveranciers steeds een andere positie kiezen voor de tekst/titel op de band. Om het leesbaar weg te zetten in een kast moet je diverse boeken op de kop zetten.
Conclusie
Ben zeer tevreden over de kwaliteit van het Pixum fotoboek en zou hier een volgende keer zeker weer een boek bij willen bestellen, echter dan in ‘normaal’ papier om een betere vergelijking te maken.
[box type=”info” size=”large”]Update: Lees het volgende bericht om mijn website met een vergelijking van Pixum tussen een boek met ‘normaal’ papier en ‘foto’ papier ![/box]
Mooie review, geeft een goed beeld van de fotoboek maken aanbieder. Wat is jouw ervaring met de verschillende softwarepakketten van de verschillende aanbieders?
Pingback:Ervaring met pixum fotoboek: kleine update - Ruben Woudsma
Pingback:Ervaring: Maken en bestellen van een Albelli Fotoboek