Huis met een zwembad in Sardinië - volgens velen het beeld bij luxe en zwembad.
Huis met een zwembad in Sardinië – volgens velen het beeld bij luxe en zwembad.

Voor de zomervakantie las ik een opmerkelijke opmerking van VVD Blaricum in de krant over het behoud van een zwembad in de BEL gemeente. Zij geven aan dat een zwembad een luxe is voor de burgers van een gemeente. Zie ook dit gerelateerde nieuwsbericht “VVD Blaricum vindt BEL-zwembad luxe” in de Gooi- en Eemlander. Hierin wordt de volgende stelling neergezet:

“[…] Onder politiek druk door de strot geduwd van Eemnes, en nu ook Blaricum. Een zwembad is luxe. Een raad die met onze vooruitzichten zo’n besluit neemt, is geen knip voor de neus waard”

Een bijzondere stelling aangezien dit niet overeenkomt met de beleving van de burgers. Uit recent onderzoek van het Mulier Instituut, te weten de Zwemmonitor 2012, wordt door 93% van de respondenten aangegeven dat zwembaden tot de basisvoorzieningen behoren voor elke gemeente in Nederland.

Wat is nu Luxe?

Het is een interessante stelling om een gemeentelijk zwembad tot luxe te bestempelen, maar wat is nu precies luxe? Bij een luxe zwembad denken veel mensen aan zwembad in eigen tuin, of mooi zwembad bij een hotel. In de Van Dale wordt de volgende verklaring gegeven voor het woord ‘luxe’:

Luxe [luuksə] (de; m)
weelde, overdaad: dat is geen overbodige luxe is hard nodig

Ofwel het iets wat prettig is, maar niet per definitie noodzakelijk. Om dit voor een openbaar zwembad te laten opgaan gaat mij te ver, te meer ook als je kijkt naar het 11-puntenplan (van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) en de laatste rapportages over personen/kinderen met een diploma (bv. “Steeds meer kinderen verdrinken door gebrek aan zwemvaardigheid”).

Een zwembad is een voorziening!

Instructiebad bij zwembad de Meent in Huizen. (bron: www.optisport.nl)
Instructiebad bij zwembad de Meent in Huizen. (bron: www.optisport.nl)

Mijn mening is dat een zwembad vooral een (maatschappelijke) voorziening is die een gemeente moet aanbieden/faciliteren. Denk hierbij aan de eerdere opmerkingen rondom de zwemvaardigheid van kinderen en het 11-puntenplan waarbij er een beroep is om te investeren in sport en de breedtesport hiervan. In de gemeente Huizen zijn 2 openbare zwembaden (solitaire zwembaden), te weten de Sijsjesberg (openlucht zwembad, beperkt open) en Zwembad de Meent (overdekt zwembad, gehele jaar open). Kijkend naar het aantal zwembaden is er geen overschot in onze gemeente/regio. Gemiddeld zijn er 2,3 zwembaden per 25.000 inwoners in Nederland. Op basis van dit gemiddelde zit Huizen goed, mede gezien het feit dat de Sijsjesberg niet het gehele jaar open is.

Waar de gemeenten in de BEL combinatie rekening mee moet houden is de bereidwilligheid (onder de burgers/bevolking) om gebruik te maken van een zwembad. Uit onderzoek blijkt dat bij een afstand van 10 tot 15 km de intentie om een zwembad te bezoeken daadwerkelijk lager wordt, dit heeft vervolgens ook negatieve gevolgen op de omzet en bezoekersaantallen van een zwembad. Daarbij is één openbaar zwembad op een populatie van 29.225 inwoners (Blaricum+Eemnes+Laren) geen overbodige luxe.

De voorziening van een zwembad in de BEL gemeente kost 2 miljoen verspreid over 30 jaar. Dit betekend dat dit ongeveer € 180 per dag kost. Dit verspreid over 3 gemeenten is dat slechts € 60 per dag om een zwembad binnen de grenzen van de BEL combinatie te faciliteren.

Zwembad is een noodzaak

De 3 zwemdiploma's die behaald kunnen worden voor de zwemvaardigheid.
De 3 zwemdiploma’s die behaald kunnen worden voor de zwemvaardigheid.

De afgelopen zomer zijn er helaas diverse personen verdronken. Reddingsbrigaden bevestigen dat de zwemvaardigheid bij mensen afneemt voor o.a. het zwemmen in open water. Dit geeft aan dat het hebben van een openbaar zwembad en het faciliteren van zwemles een absolute noodzaak zijn. Zie ook dit artikel in de Elsevier: ‘Nederlanders kunnen steeds minder goed zwemmen’, waarin staat te lezen dat nog slechts vier van de tien gemeenten schoolzwemmen aanbiedt/subsidieert. Daarnaast stoppen veel ouders met zwemles na diploma A of B en maken ze niet het gehele ABC af.

Op het gebied van schoolzwemmen is het in de gemeente Huizen goed op orde aangezien schoolzwemmen wordt gesubsidieerd voor de groepen 3 en 4. Mede gezien het feit dat veel kinderen het gehele ABC niet afmaken is het goed om kinderen veel te laten oefenen in het water middels schoolzwemmen, zodat ze de aangeleerde vaardigheden blijven gebruiken in de praktijk.

Hoewel de Nederlandse samenleving vergrijst, zal het aantal bezoekers voor zwembaden niet of nauwelijks afnemen. Daarbij kan het ook kansen bieden om voor deze doelgroep een specifiek aanbod te bieden.

Zwembad: Voorziening of Luxe?
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *