Een blobber lanceert een deelnemer naar 8,5 meter
Een jumper lanceert een deelnemer naar 8,5 meter

Zaterdag 3 september was ik uitgenodigd om achter de schermen te komen kijken bij Bommetje XXL. Op deze voorlaatste draaidag van die seizoen van Bommetje XXL was het voor raadsleden van Huizen mogelijk om de opnames van Bommetje XXL bij te wonen. Hier waren we in de gelegenheid om informatie op te doen over het programma, de werkwijze en alle veiligheidsmaatregelen. Het was een prachtige zonnige middag om naar het spektakel in de Huizer haven te kijken. Samen met mijn dochter Naomi heb ik dit werkbezoek gedaan en de opnames van het begin tot het einde bijgewoond.

Achter de schermen bij Bommetje XXL

De regiekamer van waaruit alles wordt georganiseerd.
De regiekamer van waaruit alles wordt georganiseerd.

Na ontvangst door de productieleider van MASMEDIA nam ik plaats in de stoelen omdat het programma net was gestart. Ron Boszhard was samen met het Street Magic duo Rob en Emiel bezig met het voorstellen van kandidaten. De kandidaten kregen een korte uitleg over het spelprogramma en het eerste onderdeel waar ze mee gingen starten.

Elke seizoen worden er nieuwe spelonderdelen aan het programma toegevoegd of worden bestaande onderdelen verbeterd. Zo ook dit jaar. Een dubbele schans, dubbele slide en een evenwichtsbalk zijn toegevoegd aan het programma. De productieleider was erg trots op de evenwichtsbalk: “Het is de langste evenwichtsbalk van Europa“.

Bommetje XXL goed georganiseerd?

De organisatie van het programma zit goed in elkaar. Naast een productieleider, cameramensen en presentator zijn er veel meer personen bij betrokken. De productieleider gaf aan dat er 60 personen betrokken zijn bij het maken van één aflevering. Zo hoorde ik de productieleider het bijvoorbeeld hebben over ‘runners’. Dit zijn personen die bepaalde goederen/producten moeten kopen die nodig waren voor het programma.

Alle kandidaten in de rij voor de evenwichtsbalk.
Alle kandidaten in de rij voor de evenwichtsbalk.

Achter de schermen betekent ook dat je in de regiewagen mag kijken. Vanuit de regiewagen wordt de presentator geholpen met de namen van de kandidaten, afstanden die bereikt zijn en veel meer informatie. Bijzonder dat er in zo’n kleine ruimte als de regiewagen veel personen actief zijn. De aanwezigheid in de regiekamer was “het neusje van de zalm” tijdens het werkbezoek. De presentator Ron Boszhard krijgt bijvoorbeeld vanuit de regiekamer te horen wie de huidige kandidaten zijn, hoever ze hebben gesprongen.

Promotie van Huizen!

Ook goed te zien dat Huizen gepromoot wordt, zo zegt de regie tegen Ron: “Zeg maar even dat we in de prachtige haven van Huizen zijn“. Even later hoor je Ron zeggen tegen de kandidaten: “Je hebt een prachtige sprong gemaakt in deze mooie haven van Huizen“.

Veiligheidsmaatregelen Bommetje XXL

Halverwege de evenwichtsbalk
Halverwege de evenwichtsbalk

Gedurende het werkbezoek kreeg ik ook de nodige uitleg over de veiligheid en bijbehorende maatregelen. Aangezien ik over veiligheid en het ongeluk in 2014 bij Bommetje vragen had gesteld had dit mijn bovengemiddelde interesse. Aandacht voor veiligheid is er ruimschoots. Er werd mij verteld dat de veiligheidsmaatregelen vooraf worden besproken met de gemeente.  Zo is er een speciale EHBO-post (niveau 2) aanwezig, liggen er duikers in het water en is er nauwe samenwerking met KNRM Huizen. Elke opnamedag wordt er een scenario geoefend met alle betrokken partijen om zo de veiligheid nog beter te kunnen waarborgen. Tijdens zo’n oefening speelt één van de jumpers een slachtoffer die vervolgens door duikers in samenwerking met de KNRM naar de EHBO-post wordt vervoerd.

Het was een goed werkbezoek waarbij ik veel uitleg heb gekregen over het programma. Hoop dat we volgend jaar in Huizen wederom het programma Bommetje een plek kunnen bieden voor de uitzendingen. De haven van Huizen is een mooie plek hiervoor en het levert de gemeente ook nog de nodige promotie op.

Achter de schermen bij Bommetje XXL
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *