Diverse punten besproken tijdens de voorjaarsnota en raadsvergadering in juli 2016.
Diverse punten besproken tijdens de voorjaarsnota en raadsvergadering in juli 2016.

Zo vlak voor het zomerreces kwam de Huizer gemeenteraad bijeen voor twee vergaderingen. Allereerst de voorjaarsnota en een week later de gemeenteraadsvergadering. De voorjaarsnota is een mooi moment voor alle fracties om eigen geluid en standpunten te komen. Ook worden er traditiegetrouw veel moties ingediend tijdens deze vergadering. Dit jaar waren er 17 moties. De laatste gemeenteraad had een korte agenda die werd afgesloten met een traditioneel ijsje. Wel spraken we over de Botterwerf en was er positief nieuws over andere ontwikkelingen.

Voorjaarsnota 2016

Rutger Rebel deelt Hollandse nieuwe uit aan de gemeenteraad
Rutger Rebel deelt Hollandse nieuwe uit aan de gemeenteraad

Om 15:00 uur begon de algemene beschouwingen in het gemeentehuis. Diverse fractievoorzitters namen het woord om het ‘eigen geluid’ te laten horen in de lijn met verkiezingsprogramma’s en andere ontwikkelingen. Namens CDA Huizen voerde Bert Rebel het woord in het eerste termijn (Rutger Rebel name het tweede termijn voor zijn rekening) en diende namens CDA Huizen ook een viertal moties in. Het hele verslag is hiervan terug te vinden op de website van CDA Huizen. Onze vierde motie om een viskraam te realiseren bij de oude haven werd onder aandacht gebracht door de hele raad en aanwezigen te trakteren op verse Hollandse Nieuwe.

De voorjaarsnota is altijd een bijzondere vergadering die ruim 8 uur duurt. Mede vanwege de lange vergadering is de verzorging in de raad uitstekend. Zo staan er bonbon’s op de tafel, krijgen we bij de tweede ronde een gevulde koek en hebben we een diner/buffet met de voltallige gemeenteraad.

Belangrijke punten voor het CDA uit de voorjaarsnota waren naar mijn idee de volgende onderwerpen:

  • Viskraam bij de Huizer Haven
  • Verbouwing HSV de Zuidvogels
  • Verkeer rondom de Huizer basisscholen
  • Onderzoek naar investering wegonderhoud Huizen
  • Watertappunten in Huizen

Al met al een goede vergadering afgesloten met veel publiek op de tribune zoals GroenLinks collega Landré in de volgende tweet liet zien:

Raadsvergadering: Havenkantoor Botterwerf, Windpark Flevoland, etc

Eén week na de voorjaarsnota spraken we als gemeenteraad wederom met elkaar. Deze keer voor een reguliere raadsvergadering. Aangezien dit de laatste vergadering voor het zomerreces is werden we na afloop getrakteerd op een ijsje. Het beloofde een korte(re) vergadering te worden met 8 hamerstukken en 3 behandelpunten. Belangrijke onderwerpen op de agenda waren het havenkantoor bij de Botterwerf, schuldhulpverlening, accountantsdiensten, motie over een windpark in Flevoland en over Eenzaamheid.

Havenkantoor naast en niet in de Botterwerf

schetstekening Botterwerf met havenkantoor
Bovenstaande afbeelding toont een impressie van het havenkantoor op het terrein van de Botterwerf.

Nadat we in maart 2015 een besluit hadden genomen over de aankoop van de Botterwerf dachten we dat alles was beklonken. Helaas is gebleken dat de beoogde locatie voor het havenkantoor in de Botterwerf niet geschikt is. Gelukkig is er een mooi alternatief gekomen voor het havenkantoor met een vrijstaand gebouw op het terrein van de Botterwerf. Lees ook het volledige standpunt hierover van CDA Huizen.

Windpark Flevoland

Voorbeeld van een megawindturbine in Flevoland.
Voorbeeld van een megawindturbine in Flevoland.

Sinds begin 2014 hebben windmolens de aandacht van de gemeenteraad. Eerst omdat er in 2014 een plan van Almere was langs het Gooimeer een windpark te plaatsen. In 2016 heeft het wederom de aandacht, deze keer omdat provincie Flevoland bezig is met het regioplan windenergie. Dit als gevolg van de doelstelling van de Nederlandse overheid om duurzamer te willen worden. Natuurlijk heb ik rentmeesterschap en duurzaamheid hoog in het vaandel, maar dat moet niet ten koste gaan van horizonvervuiling en andere ongemakken.

Als CDA Huizen hebben we daarom ook de motie ondertekend om te stoppen met de plannen van megawindturbines. Van onze CDA collega’s in Flevoland hebben we inmiddels vernomen dat er diverse amendementen en moties zijn ingediend rondom het windplan Flevoland. Er wordt een oproep gedaan om obstakelverlichting aan te pakken, de hoogte te beperken en in overleg te gaan met omwonenden. De provincie Flevoland heeft toegezegd het traject aandachtig te blijven monitoren.

Week van de Eenzaamheid

In Huizen hebben 13.000 inwoners te maken met eenzaamheid.
In Huizen hebben 13.000 inwoners te maken met eenzaamheid.

Als CDA Huizen hebben we een initiatiefvoorstel ingediend omdat er in Huizen veel mensen zijn die zich eenzaam voelen. Het initiatiefvoorstel zal in september worden behandeld in de commissie Sociaal Domein. Om echter ervoor te zorgen dat Huizen wel actief deel zal nemen aan de ‘Week van de Eenzaamheid’ heeft CDA Huizen hiervoor een motie ingediend.

Ander nieuws in Huizen

Verder was er in de week van de raadsvergadering nog ander nieuws. Zo werd bekend dat het participatieproces rondom de Keucheniusstraat is afgerond en er een voorstel komt voor de Keucheniushof als invulling voor het braakliggende terrein. Het zou mooi zijn als hier nu eindelijk de schop in de grond gezet kan worden. Ik kijk uit naar de behandeling van dit onderwerp na het zomerreces.

Daarnaast kwam het bericht dat de definitieve gunning is gegeven voor De Krachtcentrale in Huizen. Hier kunnen de initiatiefnemers Peter Kos en Pieter Hogenbirk na de zomer mee aan de slag.

 

 

Voorjaarsnota/gemeenteraad – Viskraam, Botterwerf en positief nieuws
Getagd op:

2 gedachten over “Voorjaarsnota/gemeenteraad – Viskraam, Botterwerf en positief nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *