Met potlood stemmen tijdens de verkiezingenAls belangrijke mijlpaal voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zijn alle kandidatenlijsten voor de politieke partijen in Huizen bekend gemaakt. Ook is de officiële lijstvolgorde bekend gemaakt en zijn alle kandidaten voor de verschillende politieke partijen gecontroleerd. De basis voor de lijstvolgorde zijn het aantal stemmen op de politieke partijen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

De richtlijnen voor dit proces zijn vastgelegd in de kieswet met als belangrijke mijlpalen de volgende data:

  • 23 december: Registratie naamsaanduiding politieke partijen
  • 3 februari: dag van de kandidaatstelling
  • 7 februari: beslissing lijstvolgorde en controle lijsten

Geen verrassingen in Huizen

Voor wat betreft de politieke partijen in Huizen zijn er geen verrassingen. Dezelfde partijen als in 2010 doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Huizen is er geen vernieuwing met een lijst voor SP, PVV of een ouderenpartij. De landelijke politieke partijen (VVD, CDA, PvdA, D66, Groenlinks, CU, SGP) worden aangevuld met twee lokale politieke partijen (Dorpsbelangen Huizen en Leefbaar Huizen).

Lijstverbindingen in Huizen

De dag van de kandidaatstelling wordt ook gebruikt om een lijstverbinding te registeren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Huizen. Over het nut en kansen van een lijstverbinding heb ik in het verleden al eens geschreven. In Huizen zijn de volgende lijstcombinaties bekend gemaakt:

  • VVD en Leefbaar Huizen
  • PvdA en Groenlinks
  • ChristenUnie en SGP

Deze combinaties mogen haast geen verrassing betekenen aangezien deze er ook waren in 2010. Enige verandering is dat CDA niet is aangesloten bij de laatstgenoemde lijstverbinding.

Campagne kan nu starten

Met het bekend worden van deze lijsten en de verschillende verkiezingsprogramma’s die door de diverse politieke partijen in de gemeente Huizen worden gepubliceerd kan de campagne écht beginnen. In Huizen hebben de burgers iets te kiezen. De verschillende programma’s staan vol met mooie punten voor de bevolking van de gemeente Huizen.

Alle politieke partijen in de gemeente Huizen bekend

Eén gedachte over “Alle politieke partijen in de gemeente Huizen bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *