Het uitzicht vanaf de Zomerkade 96 waar wij enige tijd gewoond hebben.
Het uitzicht vanaf de Zomerkade 96 in Huizen waar wij enige tijd gewoond hebben.

Naast een petitie rondom de BOA’s in de gemeente Huizen is er ook een actie tegen de windmolens die mogelijk geplaatst gaan worden aan de andere kant van het Gooimeer. Als mogelijke locatie is de Gooimeerdijk in Almere beschreven. Als voormalig bewoner van de Zomerkade in Huizen ben ik het daar niet mee eens. Heel vaak hebben we vanaf onze toenmalige woonkamer of terras kunnen genieten van het mooie uitzicht over het Gooimeer. De boten op het Gooimeer met daarachter het groen van de bossen achter de Gooimeerdijk. Mogelijke gevolgschade voor inwoners van Huizen is ook nog niet in kaart gebracht.

Stop windmolens Gooimeer

De gemeente Almere heeft na het bekendmaken van de beleidsvisie ´tijdelijke windenergie Almere´ ook de gemeente Huizen om een reactie gevraagd om reactie op deze plannen. Lees op het infoportaal deze beleidsvisie terug. Na deze bekendmaking is er ook door diverse bewoners in Huizen een actiecomité ‘Stop windmolens Gooimeer’ gestart om te protesteren tegen de mogelijke bouw van een windmolenpark langs de Gooimeerdijk. Deze actieve vrijwilligers gaan langs de deuren om iedereen bekend te maken hiermee. Ook weten ze de media goed te vinden zoals op de website is terug te lezen. Als deelnemer aan het toenmalige ‘comité Gokhal NEE!’ weet ik hoeveel werk hiermee gemoeid gaat.

Hieronder een illustratie waartegen wordt geprotesteerd. Links van de Stichtse brug langs de Gooimeerdijk-Oost in Almere staat een windpark 100-130m ingetekend, nog iets verder naar links een kleiner park van 80-100m hoog.

Bovenstaande illustratie geeft aan welke locaties Almere op het oog heeft.
Bovenstaande illustratie geeft aan welke locaties Almere op het oog heeft.

Ondertekening petitie ‘Stop Windmolens Gooimeer’

Hoewel ik groot voorstander ben van duurzaamheid en het op een duurzame manier opwekken van energie, ben ik tegen deze plannen van de gemeente Almere. Flevoland staat in mijn ogen al vol met veel windmolens. Veelal zijn deze verouderd en kunnen deze beter vervangen worden door nieuwe exemplaren. Daarbij maakt de gemeente Almere het zich erg makkelijk om de windmolens aan de rand van de eigen gemeente te plaatsten, zodat men er zelf geen last van heeft. Daarbij zijn er voldoende alternatieven om schone energie op te wekken in Nederland.

Hieronder treffen jullie mijn ondertekening aan van deze petitie. Dit plan van de gemeente Almere kan naar mijn idee naar de prullenbak.

Mijn ondertekening van de petitie tegen de windmolens op de Gooimeerdijk.
Mijn ondertekening van de petitie tegen de windmolens op de Gooimeerdijk.

Oplossing duurzame (schone) energie Flevoland en Almere

Naar mijn idee is windenergie niet de enige oplossing voor het opwekken van schone energie. Er zijn diverse oplossingen zoals zonne-energie, warmtepompen of een combinatie van deze. Ook zijn er studies dat er uit het wegdek, of brugdelen energie opgewekt kan worden. Zonne-energie is volgens diverse studies in staat om de helft van de wereldbevolking van stroom te voorzien in 2030. Verder ben ik het eens met de mening van Peter Krol waarin hij een pleidooi doet om windparken beter in de omgeving te integreren.

Omdat er nu eenmaal veel windmolens staan in de provincie Flevoland wil niet zeggen dat dit de enige oplossing is. Naast bovenstaande voorbeelden van het opwekken van schone energie kan er ook gekeken worden naar verlies van energie en hoe hier efficiënt mee om te gaan. Diverse huizen, fabrieken en kantoorpanden verliezen zeer veel energie.

Geen windmolens langs het Gooimeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *