Komt de ambulance wel op tijd als deze nodig is?
Komt de ambulance wel op tijd als deze nodig is?

Eind april 2015 heb ik namens CDA Huizen vragen gesteld over de bereikbaarheid van alarmnummer 112. Dit naar aanleiding van vragen die door CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder waren gesteld aan minister Kamp. Minister Kamp heeft in zijn antwoord de toezegging gedaan gemeenten te helpen als er problemen zijn met de bereikbaarheid 112. Het is noodzakelijk dat er in het gebied in en rondom Huizen 100% dekking zal komen voor mobiele toestellen. Op het gebied van veiligheid, en zeker in noodsituaties, mogen geen concessies worden gedaan.

Bereikbaarheid 112

Als elke seconde nu telt en er is geen bereik?
Als elke seconde nu telt en er is geen bereik?

Zorgelijk is dat Huizen wordt omsloten door het Gooimeer aan de ene kant en bos en heide aan de andere kant. Regelmatig merk ik wanneer ik een wandeling maak door het bos of aan het hardlopen ben over de heide dat ik geen bereik heb met mijn telefoon.

Laatst bedacht ik mij: “Stel dat mij iets overkomt (of er gebeurd iets met anderen die met mij mee zijn) wanneer ik op heide aan het wandelen ben. Hoe moet ik dan 112 bereiken?”

Daarom is de noodklok geluid door de Tweede Kamerfractie van CDA en heb ik namens CDA Huizen vragen gesteld of de gemeente Huizen niet samen met de minister en telecomproviders wil kijken wat ze kunnen doen om deze blinde vlekken (rondom bereikbaarheid 112) te verhelpen.

Onvoldoende mobiele dekking in Huizen

Detailkaart met mobiele bereikbaarheid 112 gemaakt door Agentschap Telecom.
Detailkaart met mobiele bereikbaarheid 112 gemaakt door Agentschap Telecom.

Zoals uit de detailkaart blijkt heeft Huizen diverse plekken waar bereikbaarheid 112 minimaal is. Deze kaart geeft slechts een beperkt beeld van de situatie aangezien er rondom Huizen niet alle gebieden zijn geïnventariseerd. Dit komt omdat er moet een auto is rondgereden om bereikbaarheid in kaart te brengen.

Inmiddels heeft de gemeente de CDA vragen over bereikbaarheid 112 beantwoordt. Deze worden in de eerstvolgende raadsvergadering besproken bij de ingekomen stukken.

Samenvattend: Gemeente Huizen staat open voor het plaatsen van extra zendmasten, echter is hierbij faciliterend en laat de plaatsing over aan telecomproviders.

[box type=”download”]Download de beantwoording van gemeente Huizen over bereikbaarheid 112.[/box]
Bessie, Waimpie en Harpie discussiëren ook rustig in Huizer dialect over bereikbaarheid 112.
Bessie, Waimpie en Harpie discussiëren ook rustig in Huizer dialect over bereikbaarheid 112.

Ik hoop dat diverse telecomproviders dit bericht ook zullen lezen en met de gemeente in gesprek gaan voor een 100% mobiele dekking en bereikbaarheid 112. Zie uit naar het bericht vanuit de gemeente Huizen wanneer er een zendmast geplaatst gaat worden.

Update: Bericht bijgewerkt door Bessie, Waimpie en Harpie toe te voegen. (Bron: Henk Heijnen).

Bereikbaarheid 112

2 gedachten over “Bereikbaarheid 112

  • Pingback:Gemeenteraad - Keu-gat, kinderboerderij, GNR en marktplaats - Ruben Woudsma

  • 25 januari 2019 om 23:33
    Permalink

    Eigenlijk te gek voor woorden in deze tijd. We sturen een sonde naar mars en verkennen de achterkant van de maan. Ondertussen zal je maar door een hartaanval worden getroffen in genoemde gebieden en een noodoproep via 112 is niet mogelijk. Na ca. 20 minuten is er geen redden meer aan en je sterft wegens gebrek aan communicatie. Leuke thuiskomst voor de nabestaanden en hulpverlener, die zich als verliezer thuis zit te kniezen vanwege geen bereik van 112.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *