Nadat er op woensdag 9 december 2009 een persverklaring is uitgegaan over het komende vertrek van burgemeester Frans-Willem van Gils is er een storm van reacties losgekomen op diverse websites en in de lokale media middels ingezonden brieven. Hieronder een kort overzicht:

Fantastisch dat iedereen zo mee leeft, maar dat dit ging helaas alleen over de wachtgeldregeling waar landelijke normen/richtlijnen voor zijn. Wat met name opvalt is dat veel mensen zodra er een bonus of andere uitkering plaats vind van boven de 2 ton er over het algemeen schande van spreken.

Is het nou écht zoveel geld?

Je hoort echter weinig mensen spreken over het feit dat er elke vier jaar kamerleden, wethouders en gedeputeerden vertrekken die ook in aanmerking komen voor een wachtgeldregeling. Om het inzichtelijk te maken. Een fulltime wethouder in Huizen verdient € 6.401 per maand. Wat bij een mogelijk vertrek na de verkiezingen op 3 maart ook neer zou komen op een wachtgeld regeling tussen de 70 en 80%. De wethouders zouden deze uitkering dan krijgen over een periode van twee tot zes jaar. Wanneer we uitgaan van 80% en zes jaar wachtgeld betekend dit dat een wethouder in Huizen ongeveer € 400.000 mee zou krijgen.

Volgens diverse ramingen zijn de totale landelijke kosten voor de wachtgeldregeling meer dan 50 miljoen als je kijkt naar de ministers, kamerleden, gedeputeerden, wethouders, etc. Het is inderdaad veel geld als je het bij elkaar optelt, vandaar ook dat er in het verleden al diverse voorstellen zijn gedaan voor een versobering. Momenteel is de staatssecretaris hier ook mee bezig en ligt het voorstel bij de tweede kamer.

De lokale media en hun stellingen

De lokale media is ten aanzien van het vertrek van de burgemeester nog niet over uit gepraat getuige de volgende stemmingen:

Interessant om zo te blijven peilen hoe burgers erover denken, maar op een gegeven moment moet je erover ophouden. Ik ga ervan uit dat dit te zijner tijd wel als een brandende kaars zal uitgaan, maar dat we er tot aan de komende verkiezingen nog wel regelmatig mee worden geconfronteerd.

In beslotenheid

Aangezien de behandeling over het vertrek van de burgemeester in beslotenheid heeft plaatsgevonden kan de lokale politiek er niets over zeggen.  Zo zegt Jaap van As dat hij veel te vertellen heeft, maar niets mag zeggen en ook Maarten Hoelscher kon er weinig over kwijt op zijn blog. In de Huizer Courant van 7 januari stond er een interview met Carel Bikkers waarin hij één en ander verduidelijkt heeft met betrekking tot de procedure en het proces. Voor de achtergrond is dit een goed artikel waarin meer wordt verteld over de betrokken partijen.

Ik begrijp dat er gekozen is voor deze beslotenheid, aangezien je hier over een inhoudelijke afhandeling/regeling spreekt van de burgemeester en de meeste mensen zouden het ook niet prettig vinden wanneer er bekend wordt gemaakt wat zij exact verdienen. Wel vindt ik het jammer dat er niet meer duidelijkheid gegeven kan worden omdat je daarmee verder discussies en vragen kan beantwoorden.

Antwoord van de burgemeester

Maandag 4 januari was ik aanwezig op de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Huizen en diverse aanwezigen waren toch wel benieuwd wat de burgemeester nog iets los zou laten, te meer omdat de Gooi- en Eemlander een artikel met geruchten over de burgemeester had gepubliceerd. Het enige wat de burgemeester heeft gezegd is dat hij zich niet tot het niveau van deze lokale media zal verlagen en hij heeft er inhoudelijk dan ook verder niet op gereageerd.

De betrokkenheid

Om terug te komen op de eerdere betrokkenheid hoop ik dat de burgers massaal op 3 maart naar de stembureaus zullen gaan en hun mandaat zullen geven voor de komende vier jaar waarin er de nodige beslissingen genomen moeten worden. En ja, er zullen onzekerheden zijn. Zo wisten we vier jaar geleden ook niet dat er een kredietcrisis aan kwam en dat de burgemeester na vier jaar helaas weer zou vertrekken. Regeren is vooruit zien en dat is wat de raadsleden én de coalitie de komende vier jaar zullen doen.

Betrokkenheid burgers na vertrek burgemeester
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *