Er worden in Nederland diverse prognoses en peilingen gehouden voor de landelijke partijen. Zo hebben we Maurice de Hong met peil.nl en de politieke barometer. Verder zijn er nog particuliere initiatieven zoals fispr.nl (fingerspitzenprognose). Bij deze laatste sluit ik mij deels aan. Op basis van de landelijke bekende peilingen heb ik een doorberekening gemaakt naar Huizen.

Het valt in principe nog mee hoe de verschuivingen in Huizen zichtbaar zijn. Hoe de Wilders-factor in Huizen zal uitvallen is nog niet bekend en daarbij is het nog het belang van de lokale partijen zoals Dorpsbelangen Huizen en Leefbaar Huizen. Door deze twee factoren komt dan ook het fingerspitzengefühl naar boven.  Ik heb het Wilders/Overige effect verwerkt door een groot percentage van deze stemmers aan de VVD toe te wijzen en daarbij aan Dorpsbelangen Huizen en Leefbaar Huizen, wanneer er mensen nog ander licht kunnen schijnen op het Wilders-effect hou ik mij aanbevolen. Zie hieronder het resultaat van mijn eerste prognose. In de berekeningen is de restzetelverdeling ook mee genomen, echter zijn de lijstverbintenissen zoals deze in Huizen aanwezig zijn niet meegenomen.

Wat opvalt in deze prognose is dat er drie partijen (Dorpsbelangen Huizen, D66 en CDA) een zetel winst zullen boeken ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Verder moeten PvdA, ChristenUnie, Leefbaar Huizen en SGP een zetel inleveren. Voor de laatste betekend dit dat we hen na de verkiezingen op 3 maart niet meer terug zien komen. De grote winnaar van de komende verkiezingen zou D66 worden omdat zij van 1 naar 3 zetels gaan in de Huizer gemeenteraad.

Deze prognose zou betekenen dat het zetelaantal van de huidige coalitie van CDA, PvdA en VVD gelijk blijft. Verder is er ook een meerderheid in de raad voor een centrum-rechtse coalitie. Aan verdere voorspellingen voor een mogelijke coalitie waag ik mij nog niet.

Prognose gemeenteraadsverkiezingen in Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *