nieuw college huizen
Illustratie van FrankM in de Gooi en Eemlander rondom de collegeonderhandelingen.

Afgelopen week werd bekend dat er een nieuwe coalitie gevormd gaat worden in de gemeente Huizen die gaat bestaan uit de partijen: CDA , D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Onderstaande informatie komt van het persbericht op de website van de gemeenteraad Huizen:

De partijen CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hebben uitgesproken samen een coalitie te willen vormen. Dit bericht spreekt de eerdere berichtgeving vanuit informateur Carel Bikkers van vorige week tegen. De heer Bikkers concludeerde dat er maar één werkbare coalitie te vormen is in Huizen en dat is volgens hem voortzetting van de huidige coalitie van VVD, PvdA, CDA en Leefbaar Huizen.

CDA, D66, Groen Links, ChristenUnie en SGP hebben Janny Bakker(CDA) gevraagd om als formateur op te treden. De gesprekken zijn inmiddels begonnen. Volgens Janny Bakker doet een coalitie in deze samenstelling meer recht aan het verkiezingsresultaat en sluit het ook programmatisch goed aan.

Bovenstaande cartoon van Pieter Hogenbirk (cARToony) stond in het Nieuwsblad van Huizen. bron: www.cartoony.nl
Bovenstaande cartoon van Pieter Hogenbirk (cARToony) stond in het Nieuwsblad van Huizen. bron: www.cartoony.nl

Inmiddels is er al veel over deze nieuwe coalitie beschreven in de diverse media. Zo stond er een bericht in de Gooi en Eemlander met de titel: ‘Aardverschuiving in Huizen‘, dit mede ingegeven omdat vorige week ook een publicatie werd gedaan waarin gemeld werd dat de enige optie was om het huidige college voor te zetten. Voor het eerst in ongeveer 50 jaar zullen de liberalen geen onderdeel uitmaken van een Huizer college, dit kan met recht een aardverschuiving worden genoemd.

De afgelopen dagen heb ik veel vragen gehad over deze nieuwe coalitievorming, mede omdat veel mensen dachten dat de coalitie in Huizen (ook gezien de verkiezingsuitslag) zou gaan bestaan uit CDA, D66 en VVD. In de Gooi en Eemlander van vandaag (zaterdag 29 maart) stond een uitgebreid verslag over de totstandkoming van de coalitie, wat een goede weergave geeft hoe deze coalitie is ontstaan. Bijzonder om de illustratie van Frank Muntjeswerf bij dit artikel te zien.

Coalitie Huizen; hoe nu verder?

Zoals gemeld staat nog niet alles op papier, maar is het momenteel een afspraak op hoofdlijnen. De komende tijd zullen we met diverse werkgroepen gaan schrijven aan de verschillende onderdelen van het collegeprogramma. Zelf ben ik namens CDA ook woordvoerder bij één van de werkgroepen. Via de website van de gemeenteraad of andere media zal formateur Janny Bakker iedereen op de hoogte houden.

CDA, D66, Groenlinks, Christenunie en SGP vormen coalitie in Huizen
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *