Begin 2013 heeft CDA Landelijk een nieuw website format uitgebracht. Voor dit proces zijn diverse CDA’ers uit Nederland betrokken geweest bij het opstellen van een document vanuit de expertgroep #Digi13. Ook ik was onderdeel van deze groep en had graag gezien dat CDA gekozen had voor WordPress met een bijbehorend thema. Helaas is TYPO3 gekozen, echter sluit dat niet aan bij de website van CDA Huizen. Mede hierdoor heb ik een WordPress thema ontwikkeld.

WordPress thema voor CDA

In het afgelopen jaar heb ik diverse avonden en weekeinden gewerkt aan een nieuw thema voor WordPress. Deel door het kiezen van de diverse Open Source oplossingen die gebruikt zijn in het thema, deel vanwege discussies met diverse betrokkenen en deels met het maken van het thema. Het thema bevat het landelijke format qua ontwerp, maar er zijn hier en daar andere concessies gedaan om bij de WordPress oplossing te blijven. Het WordPress thema bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Diverse standaard en verplichte bestanden, zoals: header, footer, index, etc;
  • Diverse extra pagina sjablonen (te kiezen bij het aanmaken van een nieuwe pagina);
  • Oplossing om standpunten/resultaten te gebruiken (via een Custom Post Type);
  • Nieuwe taxonomie om berichten, personen, etc te koppelen;
  • Uitgebreide thema instellingen waarmee het thema is aan te passen;
  • Aanpassing van de slug (url) voor de auteurs;
  • etc.

Publiekelijk toegankelijk

Aangezien het WordPress thema gebaseerd is op diverse Open Source oplossingen, zoals Theme Options, 960.gs, Underscores, etc. heb ik ervoor gekozen het nieuwe CDA WordPress thema op GitHub te zetten zodat elke afdeling/persoon hier vrij mee aan de slag kan gaan.

Instructies CDA WordPress thema

Het thema wijst zich in principe van zelf en één en ander staat immers ook beschreven in de README op GitHub. Hieronder enkele tips om het thema op de juiste wijze werkend te krijgen.

  1. Thema instellingen; Via het menu weergave –> thema instellingen is het mogelijk diverse aanpassingen te doen aan de weergave van het thema;
  2. Pagina sjablonen; Er zijn diverse pagina sjablonen beschikbaar gemaakt. De belangrijks is in dit geval de “Home + Carrousel” waarmee de pagina gemaakt kan worden zoals getoond op de eerste pagina bij www.cdahuizen.nl of bij www.cdaappingendam.nl

Toekomstige aanvullingen

Als de ontwikkelingen binnen WordPress zich verder doorzetten moet het thema ook aangepast worden. Ditzelfde is natuurlijk het geval zodra er vanuit CDA een nieuwe huisstijl komt. Momenteel is dit de versie zoals hij is, maar mocht iemand ideeën hebben hou ik mij aanbevolen.

CDA WordPress thema uitgebracht
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *