Het vervoersmiddel tijdens deze avonddienst
Het vervoersmiddel tijdens deze avonddienst

Als CDA raadslid met de portefeuille openbare orde en veiligheid is het belangrijk om inzichten te diverse onderwerpen op het gebied van de openbare orde. Ik hoefde daarom niet lang na te denken of ik wilde meelopen met de politie. Deze ervaring levert mij veel inzichten op in de werkwijze van de politie. Ook geeft het een goed beeld van wat er speelt in de samenleving. Op de Huizerdag moest ik mij om 14:30 uur melden bij post Naarden. Na een korte introductie en het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring was ik klaar voor het meelopen met de politie.

Centrale briefing als aftrap

Meelopen met de Politie: Een avonddienst op zaterdag is zo gevuld
Meelopen met de Politie: Een avonddienst op zaterdag is zo gevuld

Alle teams (Bussum, Weesp en Huizen) kwamen bijeen voor een centrale briefing voorafgaande aan het surveilleren in de diverse plaatsen.  Tijdens de briefing werden we op de hoogte gebracht van belangrijke zaken. Een ongeluk op de Bovenmaatweg waarbij het slachtoffer ernstig gewond is geraakt. Diverse hotspots in CAS (Criminaliteits Anticipatie Systeem) werden besproken waarop gedurende de dienst extra aandacht vereist is. Ook werden profielen doorgenomen van vermiste en overige personen.

Verdachte situaties en een inbraakalarm

Na de briefing nam ik plaats achterin de politieauto van Rens en Hans. Onderweg naar het bureau in Huizen ontvingen we een bericht over een verdachte situatie vanuit de meldkamer. Hierop werd direct gereageerd door naar de wijk te rijden en op zoek te gaan naar deze verdachte situatie. Er werd niets meer aangetroffen waarna er telefonisch contact werd gelegd met de melder. Een kort verslag werd gegeven, waarbij vooral werd benadrukt dat de politie blij is met deze meldingen en de melder werd aangeraden in het vervolg weer te bellen. Hans gaf hierbij aan dat deze meldingen belangrijk zijn: “deze meldingen van burgers zijn zeer belangrijk voor ons“, immers kan de politie niet overal tegelijkertijd zijn: “burgers zijn onze ogen en oren voor verdachte situatie“.

Opnieuw richting bureau Huizen

Na deze actie werd een nieuwe poging ondernomen om het bureau in Huizen te bereiken. De poging werd onderbroken vanwege een verdachte situatie in de buurt van de kermis op de Naarderstraat. Daar aangekomen kwam er een melding van een hogere prioriteit binnen, namelijk een inbraakmelding, waardoor we direct vertrokken. Ondanks dat in de woning alle alarmbellen waren afgegaan was er niets te zien. Wel was zichtbaar dat er meerdere ramen tegen elkaar openstonden. De agent refereert tijdens dit optreden nog aan de voetjesactie van de politie: “Veel inbraken zijn te voorkomen door automatische verlichting, tijdschakelaars, goede sloten en zorgen dat de ramen gesloten zijn“.  Daarbij is het natuurlijk niet handig om ramen tegen elkaar open te zetten wanneer je een automatisch alarm heb aanstaan.

Prioriteit 1 melding

Op veilige afstand was ik toeschouwer van de prioriteit 1 melding. Wel mocht ik na afloop de situatie aanschouwen
Op veilige afstand was ik toeschouwer van de prioriteit 1 melding. Wel mocht ik na afloop de situatie aanschouwen

Op weg naar een volgende situatie kwam er een prioriteit 1 melding binnen. Alle agenten werden opgeroepen en zo vertrokken wij met gillende sirenes vanuit Huizen om een verdacht persoon in te rekenen. Een bijzondere situatie was om te zien hoe automobilisten (niet) anticiperen op de weg. De agent moet continu situaties opnieuw inschatten en daarop anticiperen.

Ter plaatse werd er gesproken met de getuige waarna er een plan van aanpak werd opgesteld door de agenten. Zelf bleef ik op gepaste afstand in de auto aangezien hier geldt ‘veiligheid voor alles’. Ondanks het plan van aanpak veranderde de situatie waardoor de agenten moesten anticiperen om de verdachte aan te houden. Vervolgens was er contact met arrestatieteam (AT), de Officier van Justitie (OvJ) en overige betrokkenen. Er werd besloten dat er nog een huiszoeking uitgevoerd diende te worden. Nadat dit was afgerond vertrok iedereen naar post Naarden om het papierwerk te doen. Het papierwerk voor deze prioriteit 1 melding nam ongeveer 1,5 uur in beslag.

Hotspots, overlast, alcoholcontrole, etc

Politie controleert een verkeersdeelnemer nadat deze geen voorrang verleende.
Politie controleert een verkeersdeelnemer nadat deze geen voorrang verleende.

Na papierwerk en een maaltijd gingen we terug naar Huizen. Daar bezochten we de eerdergenoemde hotspots door in de wijken te surveilleren. Verder werd er een alcoholcontrole gedaan bij een persoon die te hard reed. Vervolgens kwam er wederom een melding binnen waardoor Laren bezocht moest worden. Een melding van overlast zorgde ervoor dat we samen met de hondenbrigade een surveillance uitvoerde. De amokmaker was echter al gevlucht en nergens meer te vinden. Nadat er contact was geweest met de melder en buurtbewoners vertrokken we weer richting Huizen.

Eindelijk naar bureau Huizen

Gedurende de hele dienst waren we nog niet op bureau Huizen geweest. Daar was nu ruimte voor. Tijdens een kopje koffie was er contact met de collega’s die extra waren ingezet vanwege de Huizerdag en festiviteiten op Plein 2000. Zo kreeg ik inzicht in de afstemming tussen de diverse agenten. Verder kon ik kennismaken met de wijkagenten die aan het werk waren.

Controle van een 'straatracer' die al driftend door de bocht kwam.
Controle van een ‘straatracer’ die al driftend door de bocht kwam.

Na het bezoek aan bureau Huizen werd de surveillance vervolgd op de diverse hotspot locaties. Al rijdend kwamen we een straatracer die driftend door de bochten ging. De achtervolging werd ingezet en een stopteken werd gegeven. Omdat het even duurde voordat de bestuurder parkeerde konden alle gegevens achterhaald worden via de meldkamer en beschikbare systemen. Zo wisten de agenten precies met wie ze te maken hadden.

Omdat de dienst er bijna op zat zijn we teruggegaan naar Naarden voor het nodige papierwerk. Ik heb mij na afloop nog gemeld bij de agenten die verantwoordelijk waren voor Plein 2000 om een toelichting te ontvangen over de werkwijze. De politie is op de achtergrond aanwezig en de directe controle wordt gedaan door evenementenbeveiligers. Goed ook om te zien dat er vanuit politie Huizen nog een bericht over de festiviteiten op Facebook was geplaatst.

Foto van politie Huizen op Facebook over festiviteiten op Plein 2000
Foto van politie Huizen op Facebook over festiviteiten op Plein 2000

Meelopen met de politie: samenvatting

Samenvattend heb ik de avond ervaren als bijzonder interessant. Het beeld van het politiewerk is door dit werkbezoek niet veranderd. Dit werkbezoek gaf mij een goede inkijk in de werkwijze van de politie. Het is een dynamisch beroep wat veel variatie en complexiteit vraagt van de agenten. Ik vond het goed om te zien dat er een gedreven team is die voor ons klaar staat om de gemeente Huizen veilig te houden. Als CDA politicus vind ik het belangrijk dat er een goed functionerende samenleving is en daarvoor is de politie onmisbaar! Veiligheid is voor CDA een belangrijk thema en daar draagt de gemeente samen met de politie zorg voor.

Dit werkbezoek gaf een goede kijk achter de veiligheidscijfers/nota’s die we vaak bespreken in de gemeenteraad. Een aanrader voor elke (lokale) politicus om te gaan meelopen met de politie!

Meelopen met de politie
Getagd op:                 

3 gedachten over “Meelopen met de politie

 • 14 september 2016 om 18:33
  Permalink

  De hoofdagent was onze Rens ( niet Ernst ). Net 25 jaar en afgelopen januari afgestudeerd aan de Politie academie. Wij zijn super trots op hem en zijn collega’s. Ze verdienen meer respect en dankzij uw site zijn mensen beter op de hoogte! Dankjewel!

  Beantwoorden
  • 14 september 2016 om 18:45
   Permalink

   Emmy, bedankt voor je informatie en correctie. Rens heeft al laten zien zeer ervaren te zijn. Mijn complimenten voor het hele corps!

   Beantwoorden
 • Pingback:Gezegende kerst en een liefdevol nieuwjaar - Ruben Woudsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *