Het rapport "Het moet anders!" zoals aangeboden aan burgemeester Hertog.
Het rapport “Het moet anders!” zoals aangeboden aan burgemeester Hertog begin 2015.

Eind september is een rapport gepubliceerd door burgemeester Hertog waarin de vernieuwde aanpak wordt beschreven voor vuurwerkoverlast. Deze aanpak richt zich met name op de jaarwisseling in gemeente Huizen. Dit naar aanleiding van de heropening van het vuurwerkmeldpunt en het rapport ‘Het moet anders!’ wat samen met de CDA Huizen fractie is gepubliceerd. Zoals in het rapport te lezen is vuurwerkoverlast een blijven probleem in Huizen en is een goede aanpak noodzakelijk.

Als CDA hebben wij aangedrongen op snelle publicatie van maatregelen voor de gemeente Huizen. Helaas hebben we tot na de zomervakantie moeten wachten op het rapport, zoals ik begin juni reeds vermeldde op Twitter:

Vernieuwde aanpak vuurwerkoverlast

Voorbeeld van vuurwerkoverlast en de gevolgen die dit heeft.
Voorbeeld van vuurwerkoverlast en de gevolgen die dit heeft.

Het rapport is in de afgelopen periode samengesteld op basis van de informatie uit het CDA vuurwerkrapport en op basis van de resultaten tijdens de jaarwisseling 2014/2015 in Huizen. In het rapport wordt een nieuwe/strengere aanpak beschreven ten aanzien van vuurwerkoverlast. Voor de komende periode gaat gemeente Huizen inzetten op extra inzet. De BOA’s zijn rond de jaarwisseling primair ingezet voor vuurwerkoverlast en datzelfde geld voor de politie. Verder zal de gemeente Huizen Gooiland beveiliging inzetten tijdens Oud en Nieuw.

Daarnaast zullen de prullenbakken eerder worden verwijderd (of afgesloten) en komt er extra voorlichting op de basis en middelbare scholen.

Verkeerde conclusies regionale kranten

Artikel in Nieuwsblad voor Huizen over strenger toezicht tijdens jaarwisseling in Huizen. (1 oktober 2015)
Artikel in Nieuwsblad voor Huizen over strenger toezicht tijdens jaarwisseling in Huizen. (1 oktober 2015)

Zowel de Gooi- en Eemlander als Nieuwsblad voor Huizen (dichtbij.nl) maakten melding van de vernieuwde/strengere aanpak rondom vuurwerkoverlast in Huizen. Echter is het niet zo dat de aanbevelingen vanuit het rapport ‘Het moet anders!’ niet zijn overgenomen. In het rapport staan 6 aanbevelingen beschreven waarvan er 2 sowieso zijn overgenomen, te weten:

 • Betere voorlichting scholen;
 • Lik-op-stukbeleid vroegtijdig afsteken.

De gemeente ziet hier helaas geen rol weggelegd voor Huizen om actief te gaan lobbyen voor de volgende punten die buiten bereik gemeente Huizen liggen.

 • Afsteektijden beperken
 • Verkooptijden beperken
64% melders is voorstander van vuurwerkvrije zones in gemeente Huizen.
64% melders is voorstander van vuurwerkvrije zones in gemeente Huizen.

Het verplichten van leveren vuuurwerkbril bij verkoop was volgens rapport helaas niet nodig. Reden die hiervoor werd aangegeven is dat de verkooppunten in Huizen de vuurwerkbrillen reeds tegen gereduceerd tarief aanbieden. Oogletsel blijft een groot probleem. De afgelopen 6 jaar registreerden oogartsen 1.868 beschadigde ogen.

De overige punten waren financieel niet haalbaar. Het instellen van vuurwerkvrijezones was voor Huizen niet mogelijk met de bezettingsgraad bij de politie. Ook het selecteren van het af te bakenen gebied was lastig. De centrale vuurwerkshow in Huizen werd als positieve aanvulling gezien, echter verwacht men niet dat hierdoor de overlast zal afnemen.

Als CDA Huizen zullen wij de situatie ten aanzien van vuurwerkoverlast in de gemeente Huizen blijven monitoren. Immers waren de conclusies vanuit het vuurwerkrapport zeer duidelijk.

Vuurwerkmeldpunt Huizen blijft open!

Het vuurwerkmeldpunt Huizen blijft ook voor de jaarwisseling 2015/2016 open. Klik op onderstaande afbeelding voor de details. Heb jij meldingen rondom vuurwerkoverlast laat het weten via een reactie!

Vuurwerkmeldpunt Huizen - Meld het vuurwerkoverlast hier!

Vernieuwde aanpak vuurwerkoverlast gemeente Huizen

2 gedachten over “Vernieuwde aanpak vuurwerkoverlast gemeente Huizen

 • 6 december 2015 om 15:30
  Permalink

  Hoi Ruben,

  er zijn weliswaar enige aanbevelingen overgenomen, maar helaas niet waarvoor de meerderheid van de inwoners heeft aangegeven wat voor hun belangrijk is. Boa’s worden primair ingezet (evenals de politie). Pffffffffffffffff, dat zet zoden aan de dijk zeg. Voorafgaand aan het oudejaar vindt de overlast vnl. ’s avonds plaats en dan is er geen boa of agent te zien. Mooie woorden van onze burgemeester, maar in feite gewoon een dooddoener.

  Beantwoorden
 • 6 december 2015 om 21:19
  Permalink

  Dag Ruben,

  Helaas geen Buitenbeter meldingen mogelijk voor ios 9 en hoger.

  Vriendelijke groet,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *