Voorblad van het vuurwerkrapport
Het vuurwerkrapport zoals het overhandigd is aan burgemeester Hertog.

Nadat het vuurwerkmeldpunt was gesloten begin januari is het vuurwerkrapport ‘Het moet anders!’ opgesteld. Dit vuurwerkrapport heb ik in overleg met de fractie van CDA Huizen opgesteld. Diverse aanbevelingen vanuit de melders bij het vuurwerkmeldpunt zijn overgenomen in het vuurwerkrapport. Op donderdag 8 februari is het vuurwerkrapport ‘Het moet anders’ overhandigd aan burgemeester Hertog. Bij het vuurwerkmeldpunt zijn rond de jaarwisseling 2017/2018 682 verschillende klachten ontvangen. Van dierenleed tot harde knallen en vroegtijdig afsteken. Met name de periode na de kerstdagen springt eruit in met het aantal meldingen. Bijzonder omdat de vuurwerkverkoop de eerste dagen na de kerst nog niet gestart was.

Overhandiging rapport aan burgemeester Hertog

Omdat burgemeester Hertog verantwoordelijk is voor de veiligheid en gang van zaken rond de jaarwisseling is het rapport aan burgemeester Hertog overhandigd. Tijdens de overhandiging op de werkkamer van burgemeester Hertog spraken we over de afgelopen jaarwisseling. Het vandalisme en overlast is afgelopen jaarwisseling gelukkig beperkt gebleven en aanzienlijk gedaald ten opzicht van voorgaande jaren. Verder spraken we over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en hoe minister Grapperhaus hiermee bezig is. Diverse aanbevelingen uit het rapport vallen namelijk onder de verantwoordelijkheid van het ministerie.

De boodschap dat we minder overlast willen, maar meer veiligheid en plezier voor alle inwoners van Huizen is duidelijk overgekomen. Iedereen moet de jaarwisseling op zijn manier kunnen vieren zonder dat daar overlast en hinder van wordt ervaren.

Aanbevelingen vuurwerkrapport ‘Het moet anders!’

Diverse suggesties zijn gegeven door de melders bij het vuurwerkmeldpunt. Samen met de fractie van CDA Huizen zijn de aanbevelingen doorgenomen en opgenomen in het rapport ‘Het moet anders!’. De 2018 editie van het vuurwerkrapport bevat de volgende aanbevelingen:

 • Uitbreiding Vuurwerkvrije zones
  Wederom is er een stijging te zien in de melders die voor een vuurwerkvrije zone zijn. De huidige vuurwerk vuurwerkvrije zones in de Oostermeent en Holleblok worden als positief. Het rapport bevat de aanbeveling om de vuurwerkvrije zones in Huizen uit de breiden naar alle winkelcentra en grote zorgcentra in Huizen.
 • Zichtbaarheid handhaving in Huizen
  Diverse meldingen zijn ontvangen over het gebrek aan zichtbaarheid van de handhavers (BOA en Politie) in Huizen. Het rapport bevat de aanbeveling om te onderzoeken hoe de handhaving
  zichtbaarder gemaakt kan worden voor de inwoners van Huizen.
 • Verbod op knalvuurwerk
  Veel meldingen worden gemaakt over ‘harde knallen’, dit komt overeen met de resultaten van het rapport door de onderzoeksraad voor veiligheid (ovv). Het rapport bevat de aanbeveling dat het college bij het ministerie van Veiligheid en Justitie een pleidooi zal doen voor het verbod op knalvuurwerk.
 • Debat over tolerantie
  Wederzijds begrip en onbegrip komt veel terug in de meldingen bij het vuurwerkmeldpunt. Veel onbegrip is er tussen afstekers van vuurwerk en inwoners die er overlast van ervaren. Het rapport bevat een aanbeveling om een debat over tolerantie te organiseren voor de Huizer samenleving.

Tijdens de overhandiging heeft burgemeester Hertog toegezegd met een antwoord te komen op de aanbeveling in het vuurwerkrapport om deze bij deze bij de aanpak van 2018/2019 mee te kunnen nemen.

Vuurwerkrapport gepresenteerd en overhandigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *