Vuurwerkrapport 2019

Ook dit jaar hebben we het vuurwerkrapport opgesteld naar aanleiding van de meldingen die bij het vuurwerkmeldpunt Huizen zijn ontvangen. Afgelopen jaar een stabilisatie gehad met het aantal meldingen, hoewel het tolerantieniveau aan het dalen is. Veel melders ervaren de overlast als ‘pesterij’ en het niet hebben van respect voor de buurtbewoners. Totaal zijn er 682 klachten geregistreerd bij het vuurwerkmeldpunt. Geen record, maar nog steeds een aanzienlijk aantal klachten van vuurwerkoverlast.

Analyse vuurwerkmeldpunt

De 682 klachten die afgelopen jaar zijn ontvangen worden verdeeld in vier categorieën waarbij vroegtijdige afsteken en harde knallen de categorieën zijn die het meest worden vermeld. De klachten komen voornamelijk voor in de volgende woonwijken:

  • Huizermaat Noord en Zuid
  • Bovenmaten
  • Stad en Lande

Deze wijken geven vaak een spoor aan meldingen terug door de verschillende straten heen. Alsof er groepen zijn die om de straat een Cobra nitraat afsteken om de buurt op stelten te zetten.

Aantal klachten door de jaren heen. 2018 is in de middenmoot geëindigd met het aantal klachten. 2015 blijft het topjaar met meldingen.

Minder overlast, meer plezier en meer veiligheid

Met het credo ‘minder overlast, meer veiligheid en meer plezier‘ is het vuurwerkrapport gepubliceerd. Dit is nog altijd het uitgangspunt van het vuurwerkrapport voor Huizen. Veiligheid voor de inwoners en hulpverleners is een sleutelwoord. Van hulpverleners blijf je af, zo niet dan wordt er hard aangepakt met lik-op-stuk beleid. Ook de veiligheid van winkelgebieden, huizen met rieten kappen moet ook belangrijk zijn.

De volgende aanbevelingen zijn er dit jaar gedaan in de publicatie van het vuurwerkmeldpunt Huizen:

  • Uitbreiding vuurwerkvrije zones
  • Inzet op betere zichtbaarheid handhaving
  • Verbod op knalvuurwerk
  • Onderzoek naar een centrale vuurwerkshow
  • Debat over tolerantie

Het rapport van CDA Huizen wordt meegenomen in de bepaling van het beleid en aanpak rondom de jaarwisseling.

Vuurwerkrapportage 2019
Getagd op:         

Eén gedachte over “Vuurwerkrapportage 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *