Na diverse beta’s en release candidates is WordPress 3.1. gelanceerd op 23 februari 2011. Een fantastische prestatie waaraan vele mensen hebben meegewerkt zoals ook in het bericht te lezen valt.

In navolging op mijn eerdere bericht over de nieuwe eigenschappen van WordPress 3.0 bijgaande een overzicht met de nieuwe eigenschappen voor WordPress 3.1. Hieronder tref je de meest belangrijke wijzigingen aan, het complete overzicht is op de WordPress 3.1. Codex terug te lezen.

 1. WordPress adminbar

  De WordPress adminbar is op diverse websites uitvoerig besproken. De één is er erg blij mee, maar de andere niet. Zelf zie ik vooral positieve punten, aangezien je als plugin-ontwikkelaar ook extra mogelijkheden krijgt (zie bijvoorbeeld wat Yoast met WordPress SEO heeft gedaan).
  Lees ook mijn artikel op WP Dimensie over het gebruik van de adminbar.

 2. Intern linken

  Bij het maken van een link, kan je verwijzen naar een externe URL, maar vanaf WordPress 3.1. is het ook mogelijk om te zoeken naar een post of pagina binnen de website om daar een link naartoe op te nemen. Dit is een fantastische aanvulling, aangezien het een groot gemis was op WordPress.

 3. Netwerkbeheer (super admin)

  Het ‘oude’ WordPress multisite wordt met ingang van WordPress 3.1. hernoemd naar ‘netwerkbeheer’. Hiermee wordt er veel overzicht gebracht in de functies die specifiek voor het netwerkbeheer zijn. Dit maakt het gebruik een stuk makkelijker en overzichtelijker.

 4. Verbeterde import/export

  Er zijn diverse verbeteringen doorgevoerd aan het importeren/exporteren van WordPress. Zo worden navigatie menu’s nu ook meegenomen en zijn er verbeteringen doorgevoerd op de mapping van gebruikers met de berichten. Het exporteren is ook verbeterd, echter is het nog niet mogelijk om bijvoorbeeld alleen de menu’s te exporteren. Hiervoor komt wellicht nog een plugin beschikbaar.

 5. Post format

  Met ingang van WordPress 3.1. krijgen ontwikkelaar meer controle over WordPress en over de thema’s door het toevoegen van ‘Post formats‘. Elk onderling bericht op je blog/website kan je zogenaamd ‘format’ meegeven (denk hierbij aan: gallerij, link, afbeelding, citaat, etc). Wanneer een thema ondersteuning biedt voor ‘post formats’ is het mogelijk om diverse berichten een ander formaat te geven.

 6. Aanpassing adminthema

  Tijdens WordCamp NL 2010 gaf John O’Nolan al aan dat het standaard WP admin thema een frisser uiterlijk zou krijgen met betere blauwe accenten, waardoor ook de gebruikersvriendelijkheid zou verbeteren.  Wat een gebruiker met name merkt is dat de adminbar (zoals hierboven vermeld) er beter uitziet.
  Ook zijn er wijzigingen doorgevoerd aan het ‘berichten’ onderdeel waardoor het stabieler werkt aangezien diverse opties standaard ingeklapt zijn.

 7. Betere weergave childthema’s

  Voorafgaande aan WordPress 3.1. was het bij het bekijken van je thema met de editor via WP Admin het geval dat je alle bestanden zag van zowel het hoofdthema als het childthema. Met ingang van deze versie zie je alleen de bestanden uit het childthema. Erg makkelijk als een snelle controle via WP Admin uitvoert.

 8. Vele andere verbeteringen

  Ook zijn er vele andere kleine en grote verbeteringen doorgevoerd op WordPress 3.1. Hieronder een paar bijzondere:

  1. Sorteerbaar maken van diverse kolommen in WP admin;
  2. Verbeteringen voor custom content type;
  3. Verbeteringen om geavanceerde queries uit te voeren;
  4. Verbeteringen in Twenty Ten (ook om aan te sluiten bij WordPress 3.1);
  5. Verbeteringen in diverse thema functies;
  6. Noodzakelijke upgrades (van bv. XML-RPC library, jQuery en TinyMCE);

Naast deze nieuwe eigenschappen is de vertaling ook bijgewerkt en verbeterd met de laatste inzichten en suggesties vanuit de WordPress community. Er zijn hiervoor diverse discussies geweest via het forum of per mail  tussen Remkus, Anja en ondergetekende. Ben benieuwd wat jullie als beste verbetering/vernieuwing van WordPress 3.1. classificeren.

WordPress 3.1. – Overzicht nieuwe eigenschappen
Getagd op:                 

Eén gedachte over “WordPress 3.1. – Overzicht nieuwe eigenschappen

 • Pingback:Tweets die vermelden WordPress 3.1. – Overzicht nieuwe eigenschappen « Ruben Woudsma -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *