Binnen 2 à 3 maanden kunnen we de nieuwe versie van WordPress verwachten en dat betekend dat er ook de nodige nieuwe eigenschappen worden toegevoegd aan WordPress. Op de codex staat al een mooie opsomming van wat we kunnen verwachten en in het verleden hebben diverse bloggers zoals Hiranthi, Remkus de Vries, etc. al bepaalde onderdelen toegelicht. Hieronder zal ik de meeste in het oog springende nieuwe eigenschappen toelichten:

1. Nieuwe berichtvarianten (custom post types)

Met deze nieuwe feature is het mogelijk om extra berichtvarianten aan te maken. Plaats je nu alleen een blogpost en moet je middels categorieën de overige pagina’s inrichten op een website. Met deze optie kan je het eenvoudiger gaan beheren en verdelen via het menu. In combinatie met een goed opgezet thema biedt WordPress meer mogelijkheden als CMS systeem waar het zich nu voor sommige te beperkt tot een blogsysteem. Wanneer je de volgende code toevoegt aan de ‘functions.php’:

[php]function post_type_quotes() {
register_post_type( ‘quotes’,
array(‘label’ => __(‘Citaten’), ‘public’ => true, ‘show_ui’ => true, ) );

register_taxonomy_for_object_type(‘post_tag’, ‘quotes’);
}

add_action(‘init’, ‘post_type_quotes’);[/php]

kan het resultaat er als volgt uit zien:

1. Links in het menu een nieuw berichtenblok, 2. Titel bovenin verwijst naar nieuw optie

Deze optie is ook goed te gebruiken met de aangepaste taxonomie die ook wordt meegeleverd met WordPress 3.0. Het is sinds WordPress 2.8. al mogelijk, maar met deze toevoeging wordt het makkelijker in gebruik en beheer.

2. Menubeheer

Was menubeheer voorheen alleen mogelijk middels een plugin, is het nu beschikbaar gekomen als core component in WordPress. Je kan met een paar klikken een nieuw menu maken die bestaat uit pagina’s, categorieën en externe koppelingen. Samen met de berichtvarianten geeft dit WordPress een mooie sprong voorwaarts als volwaardig CMS.

Om een menu te integreren in een thema kan je gebruik maken van de core Widget ‘Navigation menu’ en zo een menu invoegen of je maakt gebruik van de functie ‘wp_nav_menu()’ op de plek (meestal in header.php) waar je het menu wilt toevoegen.

3. Nieuw standaard thema ‘Twenty Ten’

In de huidige versie van WordPress  kan je alleen nog kiezen uit het ‘Default’ thema en ‘Classic’. Deze thema’s zijn al enige jaren oud (default als sinds 2005) en niet eenvoudig aan te passen door de HTML, CSS structuur. Een nieuw thema 2010 moet hier verandering aan bieden. Het nieuwe thema biedt:

  • schone HTML opmaak;
  • Simpele style elementen die bedoelt zijn om aan te passen;
  • Correct gebruik van de WordPress thema API;
  • Widget voorbeelden;
  • Maakt gebruik van alle WordPress mogelijkheden.

4. Samenvoeging met WPMu

Diverse mensen zullen zich af vragen wat moet ik hier nu mee? WPMu wordt momenteel gebruikt door diverse websites zoals WordPress.com. Hiermee kan je eenvoudig meerdere blogs beheren die bijvoorbeeld als subdomein draaien onder een domein. Als gebruiker hoef je er niets mee, maar het is voor het beheer van WordPress en WPMu wel een vereenvoudiging.

5. Gebruikersnaam aanpasbaar

Eind 2009 is er veel te doen geweest over de beveiliging van WordPress omdat er diverse websites gehackt waren. Op diverse blogs verschenen berichten om aanvallen tegen te gaan. Één daarvan was middels PHPMyAdmin je admingebruikersnaam aan te passen. Vanaf WordPress 3.0 wordt deze optie je direct aangeboden bij de installatie van WordPress.

6. Aanpasbare achtergrond voor thema’s

Nadat het al mogelijk was om gebruik te maken van add_custom_image_header,wordt het met ingang van WordPress 3.0 ook mogelijk om te werken met aangepaste achtergronden door het toevoegen van de volgende code aan de ‘functions.php’:

[php]add_custom_background();[/php]

Met deze optie voor thema ontwikkelaars stel je de gebruikers in staat om een eigen achtergrond te laten selecteren voor een thema:

7. Overige opties

Hieronder nog een aantal andere opties die aan WordPress 3.0 worden toegevoegd:

  • Specifieke auteurstemplates;
  • Betere welkomshandleiding;
  • Aanpasbare taxonomie;
  • Plugins tegelijkertijd bijwerken vanuit het pluginmenu;
  • Aanpasbare wp_die();

In het nieuwe thema ‘Twenty Ten’ zijn veel van (nieuwe) mogelijkheden/opties al terug te vinden. In de huidige ‘nightly’ is er in het thema nog geen ondersteuning voor ‘custom_post_type’, maar verwacht dit eerlijk gezegd ook niet.

Ik kijk er uit naar de nieuwe versie. In het verleden ben ik al erg betrokken geweest met de Nederlandse vertalingen. Was in het verleden Michel Klijmij voornamelijk bezig met de vertalingen. De laatste 3 versies heb ik vertaald. Voor komende de Nederlandse versie van WordPress 3.0. is het nog noodzakelijk dat de taalbestanden bijgewerkt moeten worden. Op deze pagina kan je meehelpen aan de vertaling.

WordPress 3.0 – overzicht nieuwe eigenschappen
Getagd op:             

2 gedachten over “WordPress 3.0 – overzicht nieuwe eigenschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *