Alle regio's van de provincie Noord Holland
Alle regio’s van de provincie Noord Holland

Deze pagina bevat een analyse van alle kandidatenlijsten van de verschillende politieke partijen in de provincie Noord Holland. Dit na een eerdere analyse van de stemwijzer 2015 voor Noord Holland en het overzicht met kandidaten voor Noord Holland in 2011. Deze analyse richt zich op alle unieke kandidaten uit de kieskringen Amsterdam, Den Helder en Haarlem. Totaal staan er 460 kandidaten op de 15 verschillende lijsten. Amsterdam is met 26,3% hofleverancier voor alle kandidaten Noord Holland. 13 partijen hebben identieke lijsten ingeleverd per kieskring. Alleen de partijen GroenLinks en VVD hebben een variatie aangebracht in de lijsten voor de verschillende kieskringen.

Kandidaten Noord Holland – aantal per lijst

De koploper van de grote van de kandidatenlijst is VVD met totaal 57 verschillende kandidaten uit heel Noord Holland. Dit wordt snel opgevolgd door CDA, SP, D66 en ChristenUnie-SGP. 8 partijen hebben meer dan 30 kandidaten op de lijst staan. Opvallend is dat de Vrouwenpartij slechts 7 kandidaten op de lijst heeft staan.

VVD staat bovenaan, mede doordat voor de 3 kieskringen de nummers 43 tot en met 47 verschillend zijn. Overigens is dit bij GroenLinks ook het geval met de nummers 15 tot en met 19.

PartijTotaal
VVD57
CDA50
SP49
D6644
ChristenUnie-SGP42
Ouderenpartij36
GROENLINKS34
PvdD30
PvdA26
50PLUS24
Hart voor Holland20
PVV17
Piratenpartij13
Multicultureel Pluspartij11
Vrouwenpartij7

Kandidaten Noord Holland – Diversiteit?

Hoe is de verdeling tussen de mannen en vrouwen op de kandidatenlijsten voor Noord Holland. (klik voor vergroting)

Hoe zit het met de diversiteit (ofwel ‘man/vrouw’ verdeling) op de lijsten van de verschillende politieke partijen? Is de provincie Noord Holland een mannenbolwerk? Die vraag lijkt met ‘Ja’ te worden beantwoordt aangezien de lijsten voor 64% uit mannen bestaan. De lijsten van 50Plus en PVV bevatten zelfs meer dan 80% mannen op de lijst hebben staan.

Grappig detail bij de partij met de naam ‘Vrouwenpartij’ is dat er voor 29% mannen op de lijst staan. Diversiteit lijkt hier ondanks de naam hoog in het vaandel te staan.

Diversiteit per partijPercentages
PartijmvTotaal
50PLUS88%13%100%
CDA62%38%100%
ChristenUnie-SGP71%29%100%
D6659%41%100%
GROENLINKS53%47%100%
Hart voor Holland75%25%100%
Multicultureel Pluspartij45%55%100%
Ouderenpartij69%31%100%
Piratenpartij46%54%100%
PvdA58%42%100%
PvdD40%60%100%
PVV82%18%100%
SP67%33%100%
Vrouwenpartij29%71%100%
VVD75%25%100%
Eindtotaal64%36%100%

Top 10 woonplaatsen kandidaten Noord Holland

Zoals in de inleiding aangegeven is Amsterdam hofleverancier met 26,3% van de kandidaten Noord Holland op alle lijsten. In onderstaande overzicht een verdeling van de Top 10 woonplaatsen uit Noord Holland te zien van waaruit de meeste kandidaten afkomstig zijn.

Overzicht met de top 10 woonplaatsen per partij voor de provincie Noord Holland.

Voor Amsterdam is zichtbaar dat VVD, D66, PvdD en GroenLinks allemaal meer dan 10 kandidaten uit deze plaats hebben. Verder is het opvallend dat er slechts 21 kandidaten uit de provincie hoofdstad Haarlem komen. Kijken we naar andere opvallende plaatsten zijn dat: Heerhugowaard en Huizen. Huizen levert 13 kandidaten levert waarvan er zelfs 7 op de lijst van ChristenUnie-SGP staan.

Zaandam staat zelfs lager als Huizen op de lijst en dat als 100.000+ gemeente. Wellicht wordt dit veroorzaakt omdat kandidaten de voorkeur geven aan de plaatsnamen in plaats van de gemeentenamen.

Klikbare kaart per gemeente

Voor onderstaande interactieve kaart zijn alle woonplaatsen omgezet naar gemeentenamen waardoor de hele kaart klikbaar is.

Qua diversiteit (verdeling over de hele provincie) binnen de hele provincie valt het nog wel mee. Ruim 1/4 van de kandidaten Noord Holland komt uit Amsterdam, daarbij zijn sommige regio’s in zijn geheel niet vertegenwoordigd.

Top 10 woonplaatsen eerste 10 kandidaten

Enkele hebben mij gevraagd om een verdere detaillering van de woonplaatsen voor de verkiesbare kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord Holland. Deze dimensionering is gedaan door alle eerste 10 kandidaten van de politieke partijen te nemen. Dit levert het volgende overzicht op.

Top 10 woonplaatsen in Noord-Holland van de eerste 10 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Top 10 woonplaatsen in Noord-Holland van de eerste 10 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Amsterdam is in dit overzicht met 52% hofleverancier voor de verkiesbare kandidaten.

Fouten in de kandidatenlijst

Wat ik mij nog herinner uit de training voor de OSV (Ondersteunende Software Verkiezingen) is dat de opmaak van de kandidatenlijst erg belangrijk is. Er werd bij die bijeenkomst gehamerd op de opmaak rondom de initialen. Zo was de stelling dat punten tussen (en na) de initialen belangrijk was.

Zoals in onderstaande screenshot te zien is, is er dit bij de partij ‘Multicultureel Plus Partij’ niet volledig consistent. Bij twee leden missen de punten bij de initialen. Of dit consequenties heeft kan ik niet vooralsnog niet aangeven.

Bij twee kandidaten zijn de punten niet aanwezig.
Bij twee kandidaten zijn de punten niet aanwezig. Nummer 9 en 11 van de kandidatenlijst voldoen niet aan de instructies van OSV/Kiesraad.

Verder is het bijzonder dat enkele kandidaten per kieskring een afwijkende naam hebben. In dit geval gaat dat om de volgende kandidaten:

  • SP – nummer 43 – Sibel Özoğul-Özen (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘ğ’ geschreven)
  • CDA – nummer 48 – Şerafettin Babacan (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘Ş’ geschreven)
  • GL – nummer 10 – Riza Diktaş (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘ş’ geschreven)
  • PvdD – nummer 14 – Karla Mikulić (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘ć’ geschreven)
  • MCPP – nummer 8 – Yeter Şahbaz (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘Ş’ geschreven)
  • MCPP – nummer 9 – Ali Dağ (Oorzaak: alleen in Amsterdam met ‘ğ’ geschreven)

Brondata downloaden

De gebruikte gegevens waren afkomstig uit de officiële kandidatenlijsten zoals door de provincie Noord Holland beschikbaar is gesteld. Via onderstaande link is de volledige Excel terug te vinden die gebruikt is voor deze analyse van de kandidaten Noord Holland.

Download
Alle kandidaten Noord Holland – Excel bestand om te downloaden met alle brondata/gegevens zoals gebruikt in dit blog.
Update 4 maart – Informatie uitgebreid/vernieuwd door de kieskringen van Den Helder en Haarlem ook mee te nemen in de analyse.
Update 5 maart – Detaillering toegevoegd voor top 10 woonplaatsen van eerste 10 kandidaten.
Update 6 maart – Kaart verbeterd door alle woonplaatsen te vervangen door gemeentenamen.
Analyse kandidatenlijsten provincie Noord Holland

3 gedachten over “Analyse kandidatenlijsten provincie Noord Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *