Afbeelding van cirkeldiagram met duurzaamheidscijfers gemeente Huizen
Duurzaamste gemeente: score van gemeente Huizen (= groen) ten opzicht van landelijk gemiddelde.

Gemeente Huizen is wederom de duurzaamste gemeente van het Gooi. Deze titel heeft de gemeente Huizen al jaren. In 2014 schreef ik dat al in een blog. Drie jaar later is Huizen, ondanks een daling op de duurzaamheidsindex (GDI-score), nog steeds de duurzaamste gemeente van het Gooi. Gemeente Huizen bezit de 11e positie, dit op een totaal van 388 gemeenten die in de index zijn meegenomen. Een mooi compliment voor Huizen. Gemeenten Huizen kan nog verder stijgen, mede omdat diverse plannen uit de nota ‘Huizen klimaatneutraal in 2050‘ nog worden uitgevoerd.

Duurzaamste gemeente van het Gooi

Ten opzicht van de overige gemeenten doet Huizen het erg goed. In onderstaande tabel een overzicht van de positie van Huizen ten opzichte van de overige gemeenten in het Gooi. Wat opvalt is dat de eerstvolgende Gooise gemeente Gooise Meren is. Deze gemeente staat echter 115 plaatsen lager op de ranglijst.

Gemeente GDI Score NL Rang
Blaricum 5,3 247
Eemnes 5,4 179
Gooise Meren 5,6 126
Hilversum 5,4 192
Huizen 6,0 11
Laren 5,1 307
Stichtse Vecht 5,3 242
Weesp 5,3 224
Wijdemeren 5,2 269

Duurzaamste gemeente: verbeterpunten?

Ondanks de hoge positie van de gemeente Huizen zijn er ook verbeterpunten. In onderstaande tabel zijn de onvoldoendes van de gemeente zichtbaar. Wat opvalt is dat Huizen op diverse milieuonderwerpen een onvoldoende scoort. Water, natuur, afvalscheiding, CO2 uitstoot woningen en hernieuwbare energie zijn momenteel nog dikke onvoldoendes.

Afbeelding van tabel met onvoldoendes gemeente Huizen en overige Gooise gemeenten.
Alle onvoldoendes gemeente Huizen in duurzaamheidsindex.

De nota ‘Klimaatneutraal in 2050’ zal bijdragen aan het veranderen van deze cijfers. Iets waar we als CDA Huizen trots op zijn, immers hadden wij veel ruimte opgenomen voor duurzaamheid in ons verkiezingsprogramma.  In 2015 hebben we niet voor niets ingestemd met de nota klimaatneutraal in 2050. Ik ga er vanuit dat Huizen binnenkort in de top 10 van de ranglijst zal staan.

Huizen wederom duurzaamste gemeente van het Gooi
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *