Tijdens de zomervakantie waren we dit jaar in de Spaanse Pyreneeën. Het jaar hiervoor was het Denemarken, echter was er behoefte aan bergen om in de wandelen. Na een zoektocht langs diverse Europese bestemmingen ben ik uitgekomen bij de Spaanse Pyreneeën. Dit gebied is gekozen vanwege de hogere temperaturen en bijzondere natuur met diverse nationale parken. In het gebied zijn ook veel roofvogels te bewonderen.

Waar te verblijven in de Pyreneeën?

Waar te verblijven? Dat was ook bij mij thuis de grote vraag. In de buurt van de Middellandse Zee of juist aan de Atlantische kust? De omgeving is heel divers en elke regio biedt uitdagingen en mogelijkheden. Onze keuze viel op een centrale locatie op reisafstand van diverse natuurgebieden (zoals Torla), maar ook in de buurt van cultuur (Alquazar) en andere plaatsen. Er is gekozen voor een camping in Boltaña (vlak bij Aïnsa). Een centrale ligging met veel bezienswaardigheden en activiteiten op maximaal één uur reizen.

Bergketen de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje (foto: Google Maps [screenshot])

Voordeel van deze camping is ook een grote supermarkt vlak bij de camping waar je al het broodnodige kon halen. Mocht je daar niet kunnen slagen zit er even verderop een Hippe Asia die allerlei producten aanbiedt.

Andere opties in de omgeving voor een camping of verblijf zijn:

 • Campings langs de N230 (zoals: Prado Verde, Bedura Park);
 • Hotels in grotere steden;
 • Campings nabij de natuurgebieden.

Wat is er te doen in de Spaanse Pyreneeën?

Wandelgebied bij Torla-Odesa (opklikken voor grotere versie), bron: Tourist Info Torla

Wil je lekker wandelen, cultuur opsnuiven of iets actiefs doen tijdens de vakantie? Dan is er veel te doen. Met vier nationale parken in de buurt is er veel te beleven. Van wandeltochten, tot raften, canyoning en bergbeklimmen.Tijdens de vakantie hebben wij gekozen voor diverse wandelingen bij de natuurgebieden. Dit mede omdat het erg warm was en op hoger gelegen plekken een stuk aangenamer. De volgende plekken zijn een aanrader:

 • Wandelen in de omgeving van Torla (of Bielsa)
  Het is mogelijk om de bus te nemen vanuit Torla naar het natuurgebied, maar je kan ook met je eigen auto naar Camping San Nicolas de Bujaruelo rijden van waaruit je zelf kan wandelen.
 • Klooster bij Jaca
  Prachtig klooster onder een groot rotsblok. Neem ook picknickspullen mee, bovenop de berg is een prachtig park waar diverse picknicktafels staan. Onder de schaduw van de bomen kan je daar lekker eten.
 • Oude stad Alquazar
  Deze plaats moet op ieders lijstje staan. Een mooie oude stad die helemaal in originele staat is gebleven. De stad zelf is het bezoeken waard, maar maak ook de mooie wandeltocht rondom de stad en door de vallei.
 • Nabijgelegen Aïnsa
  De oude stad Aïnsa is erg mooi. Het kasteel met roofvogels kan je bezoeken, maar ook een beklimming van de toren is mogelijk. Voor de lunch of voor het diner zijn er diverse restaurantjes waar je iets kan eten.

De omgeving heeft veel rivieren waarbij je ook een middag kan vertoeven. Even buiten Boltana naast een tunnel kan je via een stijl pad zo een mooie rivierbedding bereiken waar je de hele middag kan verblijven. Kies je voor de Pyreneeën boven Portugal is het natuurlijk een ander verhaal waar plaatsen als Pamplona, San Sebastian en Santiago de Compostella het bezoeken waard zijn.

Spaanse Pyreneeën – Activiteiten in de omgeving

Canyoning Spaanse Pyreneeën. (b: WikiPedia)

Op het gebied van activiteiten is er voor elk wat wils. Het wandelen in de natuurgebieden is fantastisch. Ook zijn er diverse plaatsen in de omgeving waar je kan raften of canyoning kan doen. De omgeving is ook goed te doen op de racefiets en er zijn diverse tochten vanaf de camping te ondernemen. Zelf heb ik de omgeving vooral hardlopend verkend en heb daarvoor diverse tochten gedaan naar:

 • Kerkje bij Boltana
 • Kerkje bovenop bij San Salvador
 • Gehucht Sieste bovenop berg

Ook voor fietsers zijn er mooie tochten te maken. Tijdens mijn hardlooprondjes regelmatig fietsers tegen gekomen die Sierra de Guara aan het verkennen waren.

Wil je op pad voor Canyoning kun je dat regelen via de camping of een plaatselijke VVV. Ook zijn er in diverse steden (zoals Aïnsa) kantoren te vinden waarbij de activiteiten kan boeken.

In Boltana kan je ook paardrijden langs de rivier. Naast de camping zit een manage die tochten organiseert.

Spaanse Pyreneeën – Plus en minpunten

Het gebied heeft veelal alleen maar pluspunten. Het biedt veel mogelijkheden en bezienswaardigheden. Nadeel kan het weer zijn, bij te warme temperaturen is verblijf aan zwembad of rivier alleen maar aan te raden.

PluspuntenMinpunten
+ Veel variatie in het gebied die voor veel vakantiegangers uitkomsten biedt.
+ Leuke en gezellig plaatsjes met goede eetgelegenheden
+ Vriendelijke mensen en erg behulpzaam
+ Campings bieden veel animatie voor kinderen
– Reisafstand tussen bezienswaardigheden/locaties is minimaal 30 minuten
– Gebrek aan Engelse taal bij veel Spanjaarden in dit gebied
– Bewegwijzering niet altijd duidelijk (gelukkig is er Google Maps)
– Bereik van 4G is niet goed in de bergen

Conclusie Spaanse Pyreneeën

Het is een aanrader om te bezoeken. Zeker een plek om naar terug te gaan. De variatie in het gebied was fantastisch en daarmee waren de langere reisafstanden geen probleem.

Spaanse Pyreneeën – Fotogalerij

Ervaring: Vakantie in de Spaanse Pyreneeën
Getagd op:                 

Eén gedachte over “Ervaring: Vakantie in de Spaanse Pyreneeën

 • 25 februari 2022 om 20:14
  Permalink

  Geachte dames en heren.
  Met dit schrijven vraag ik U allen zeer vriendelijk dat jullie mij kunnen behelpen met het zoeken naar een zuinig verblijf in de Spaanse pyreneën. Ik wens daar eens voor 2 weken op vakantie te gaan en het mag zelfs in een dorpje zijn. Ik ben namelijk een fervent mineralenverzamelaar en wens ik daar eens op zoektochten te gaan.
  Zouden jullie mij eventueel ook kunnen behelpen hoe ik daar per trein of vliegtuig kan geraken.
  Hartelijk dank.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *