De raadsvergadering van november 2016 begon met een traktatie namens D66. Omdat de partij 50 jaar bestond, was dat voor de D66 fractie reden voor een feestje. De hele raad werd getrakteerd op gebakje. In deze raadsvergadering stonden twee onderwerpen op de agenda: Herontwikkeling Kwekerij de Limieten en de bestuurskrachtmeting van Gooi en Vecht.

Kwekerij de Limieten

Google Maps 3D beeld Kwekerij de Limieten (screenshot)

Wie kent het gebied niet? Een prachtige locatie in Huizen die al jaren dienst doet als kwekerij. Er wordt al geruime tijd gesproken over de herontwikkeling van het gebied. De huidige eigenaar wil het verkopen en de nieuwe eigenaar wil er een woning bouwen. Primair gaat de discussie over de hoogte van de woning en de bouw van bijgebouwen. Met een amendement op het voorstel is dit gewijzigd waardoor er tegemoet is gekomen aan de wens van diverse omwonenden.

Bestuurskrachtonderzoek Gooi en Vecht

Mogelijke herindeling wanneer het Gooi naar 100.000+ gemeenten moet worden ingedeeld.

Een belangrijk onderwerp op de agenda was het bestuurskrachtonderzoek wat was uitgevoerd door Deloitte voor de regio Gooi en Vechtstreek. De conclusie is duidelijk: Huizen heeft een goede bestuurskracht en handelt zakelijk. Dit past bij onze gemeente en straalt stabiliteit uit die we in Huizen zo gewend zijn. De volledige reactie van CDA Huizen op het onderzoek is duidelijk. Bert Rebel heeft namens CDA Huizen aangegeven: “CDA Huizen zal zo’n keuze voor Gooistad nooit maken“. We kiezen voor samenwerkingen zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat: “Huizen blijft een zelfstandige gemeente, die kiest voor intensieve samenwerking in de regio als dat nodig is vanwege betere service aan de inwoners, kwaliteit, continuïteit en/of kostenbesparing”.

In 2012 schreef ik al een analyse over de mogelijkheden voor een herindeling van het Gooi. Dit naar aanleiding van de stelling om in Nederland maximaal 100 gemeentes te hebben van 100.000+ inwoners.

Afsluiting

We sloten de vergadering af met enkele vragen rondom horecasluiting in de Oostermeent en de aanhouding van een man met bivakmuts bij de Kostmand in Huizen. Onnodige vragen in mijn ogen omdat we ze reeds hadden behandeld in de commissievergadering. Verder wisten we de antwoorden al, ofwel gesteld voor de zogenaamde bühne.

Gemeenteraad – Kwekerij de Limieten en bestuurskracht Gooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *