In eerdere berichten op dit blog had ik al melding gemaakt van glasvezel in gemeente Huizen en waarom het goed is voor de gemeente Huizen en de burgers. Keuzevrijheid en bijna onbeperkte schaalvoordelen hebben mij overtuigd om ook voor glasvezel te kiezen, ondanks het feit dat het ook nadelen met zich meebrengt. Hoewel de werkzaamheden in diverse delen van Huizen (Noord-Oost) nog in volle gang zijn, hebben veel huishoudens inmiddels een werkende aansluiting.

Werkzaamheden op de Merino in Huizen

De glasvezel werkzaamheden bij ons in de straat zijn in twee tot drie fases uitgevoerd. Hieronder een korte foto impressie van de werkzaamheden in de eerste fase. Deze fase had betrekking op de gehele straat en heeft voor redelijk wat overlast gezorgd, hoewel dit beperkt is geweest tot één week. Dankzij het harde werken van de grondploeg waren de graafwerkzaamheden (inclusief kabels trekken) op vrijdagavond om 20:00 uur afgerond.

Glasvezel markeringsteken Glasvezel kabels Werkzaamheden in de straat Trekken van de kabels Extra buis voor toekomstige kabel

Zoals hierboven te zien er er met veel materieel gewerkt, ook om de overlast zo veel mogelijk te beperken. De huishoudens die op eerdere mailings hadden gereageerd kregen een ‘G-‘ voor de deur. Verder zijn er diverse kabels getrokken vanaf de verdeelstations, elke huishouden kreeg zijn eigen glasvezelkabel. Zoals op de laatste foto te zien is er ook rekening gehouden met toekomstige extra (glasvezel)kabels.

De tweede fase bestond uit het doortrekken van de kabel bij de voorzijde in het huis tot in de meterkast of woonkamer. Wij hebben gekozen voor de woonkamer waar de Reggefiber aansluiting het best tot zijn recht komt en de daar slechts een korte kabel nodig is richting de televisie. Enige probleem bij de aansluiting was (zoals te zien is in de onderstaande foto) dat onze vloer te dik was waardoor er onnodige gaten zijn geboord in de grond. Voor veel huishoudens zal een aansluiting in de meterkast ook volstaan, aangezien boorgaten daar ook minder storend zijn.

Helaas staat bij veel huishoudens nog een glasvezelkabel omhoog aan de straatzijde (voor de oprit) aangezien zij niet gekozen hebben om de aansluiting door te laten trekken naar hun huis. Wat hier nog mee gaat gebeuren is onduidelijk.

Definitieve aansluiting glasvezel in gemeente Huizen

Glasvezelaansluiting ReggefiberHalverwege november was het zover dat de aansluiting een feit was. Een medewerker van Reggefiber heeft de Genexis kast (glasvezel modem) aangesloten en geactiveerd, waarna ik zelf met het ‘doe-het-zelf-pakket’ van Telfort aan de slag kon. Dit pakket bestond uit de volgende onderdelen:

  • Wifi 2,4Ghz router
  • Settopbox voor televisie
  • Diverse kabels (UTP, Coax, etc)

Alles was zeer eenvoudig te realiseren. Na aansluiten van de DECT telefoon, Wifi Router en invoeren van wachtwoorden was alles een feit. Het overstappen was eigenlijk zo klaar zonder al te veel moeite.

Snelheid glasvezel in gemeente Huizen

De snelheden van glasvezel zijn (in principe) oneindig en schaalbaar tot vele MB/GB’s per seconde. De beperking zit hierin met name in de hardware. Zo kan de Sitecom router die bij het Telfort-pakket zit maximaal 300 MB versturen via Wifi.

Binnen het Telfort aanbod die wij hebben afgenomen is 50MB het maximaal haalbare voor down- en upload, mits de computer rechtstreeks is aangesloten met een kabel op de Router. Bij een test met deze opstelling haal ik herhaaldelijk zowel 50MB voor up- als download. Gebruik van Wifi valt helaas nog tegen. Het verval van Wifi in ons huis is helaas erg groot, binnen een afstand van slechts 4 meter valt de snelheid met 10 tot 15MB in snelheid omlaag voor het downloaden (upload nog meer). Hiervoor is er momenteel afstemming met Telfort om dit te onderzoeken, aangezien diverse tests nog geen oplossing hebben geboden. Er is reeds gekeken naar:

  • Keuze ander Wifikanaal – Binnen ons bereik zijn er 8 tot 12 Wifi routers te vinden.
  • Uitschakelen overige apparatuur – Denk aan DECT telefoon, bluetooth, etc

Zodra ik nieuwe informatie heb zal ik dit onderdeel van het artikel bijwerken met de juiste informatie en mogelijke oplossingen.

Toekomst van glasvezel

Op mijn eerdere berichten op dit blog krijg ik nog regelmatig reacties rondom de toekomst van glasvezel en dat het reeds een gepasseerd station is en huishoudens/consumenten naar andere alternatieven moeten kijken. Helaas zijn veel van deze alternatieven nog onvoldoende stabiel. Internet via 4G zou een optie zijn, maar of dit haalbaar is voor de belasting van het 4G netwerk betwijfel ik. Met glasvezel in Huizen zijn we voorbereid op de toekomst. Wij kunnen alvast vooruit kijken naar de doelstellingen die door de Europese Unie zijn gesteld. Zodat de gemeente Huizen in 2020 100 Mbps bij grote delen van de huishoudens gerealiseerd heeft.

Ervaring met glasvezel in gemeente Huizen
Getagd op:             

Eén gedachte over “Ervaring met glasvezel in gemeente Huizen

  • 3 december 2013 om 20:04
    Permalink

    Je bent al verder dan ik. Ik heb al het kastje met glasvezel in huis maar nog steeds geen modem en overige apparatuur. En dan moet je nagaan dat dit op 26 september is gebeurd. Ik had Concepts maar dat is Telfort geworden. En daar gaat het dus fout denk ik. Al paar keer gebeld maar steeds hoor ik dat ze er mee bezig zijn. Ben inmiddels beetje klaar met Telfort. Was een van de eersten die glasvezel kregen maar voor de rest laat Telfort je barsten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *