De geplande HOV verbinding tussen Huizen en Hilversum is een blijvend onderwerp voor discussie. De plannen hiervoor zijn in 2010 gepresenteerd door de provincie Noord-Holland met de volgende aankondigingstekst:

“Gedeputeerde Staten en de colleges van B&W van Huizen, Hilversum, Blaricum, Eemnes en Laren hebben zich uitgesproken vóór een HOV-tracé tussen de 2 gemeenten.”

Sindsdien is er veel gebeurd. in de diverse gemeenteraden in het Gooi zijn er vele avonden aan besteed omdat dit ‘geldverslindende project‘ veel stof doet opwaaien bij de voor en tegenstanders. Enerzijds omdat het ten koste gaan van groen en leefbaarheid en anderzijds omdat de HOV de bestaande lijnen laat verdwijnen.

HOV Nee / Busbaan Nee!

Het logo van comité Busbaan NEE!
Het logo van comité Busbaan NEE!

Sinds de besluitvorming zijn er veel ontwikkelingen geweest over de snelle busverbinding tussen de gemeente Huizen en de gemeente Hilversum. Zo heeft de provincie de plannen verder uitgewerkt en gepresenteerd bij de diverse gemeenten. Daarnaast is er een actie comité gekomen die actief campagne voert tegen de HOV verbinding tussen Huizen en Hilversum. Deze campagne krijgt mede gezien de komende gemeenteraadsverkiezingen extra publiciteit. Mede doordat iedereen hier graag mee wil scoren bij de potentiële stemmers. Ook stond de HOV verbinding op de publiekslijst met nutteloze projecten.

Bij de ‘hete hangijzer’ discussie van RTV NH heeft het HOV Huizen Hilversum project ervoor gezorgd dat het voor de gemeenten Hilversum en Huizen hét hete hangijzer is waarover de burgers zich zorgen maken.
Extra: bovenstaande is toegevoegd na bekendmaking resultaten.

HOV Huizen – Hoe denken de partijen erover?

Nu de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande is wordt er van de verschillende partijen een antwoord verwacht hoe zij er nu écht over denken. Hieronder een overzicht van de antwoorden van de partijen op de Stemwijzer. Zie ook mijn uitgebreide analyse van de stemwijzer.

hov-huizen-hilversum-stellingen-partijen-gemeente-huizen
Hoe denken de partijen in Huizen over HOV Huizen-Hilversum volgens de stemwijzer.

Hoewel diverse partijen van het huidige college in het verleden ingestemd hebben met het HOV Huizen Hilversum project lijkt er na 19 maart toch een kentering te komen. Zo is CDA van mening dat de plannen gebaseerd zijn op verouderde gegeven en er een second opinion nodig is. Als uit dit onderzoek blijkt dat de 320 een volwaardig alternatief is, komt er geen vrijliggende busbaan.

Blijvende discussie over HOV Huizen Hilversum

Ondanks dat er in de provincie een besluit is genomen over de HOV, nadat diverse gemeenteraden/colleges zich hadden uitgesproken, zal de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen de discussie gaande houden. In nieuwe collegeakkoorden zullen hernieuwde afspraken gemaakt worden. Zo ook over de HOV Huizen-Hilversum.

De komende periode wil ik als volksvertegenwoordiger ook de gemeenteraad in. Omdat de HOV een blijvende discussie zal zijn hoop ik graag van jullie de voor en tegenargumenten te horen voor de HOV Huizen Hilversum verbinding. Jullie kunnen een reactie hieronder achterlaten, mij een e-mail sturen of mij bellen.

HOV Huizen Hilversum: blijvend onderwerp discussie

Eén gedachte over “HOV Huizen Hilversum: blijvend onderwerp discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *