Uitslag van de provinciale statenverkiezingen 2015 voor gemeente Huizen.
Uitslag van de provinciale statenverkiezingen 2015 voor gemeente Huizen.

In het verleden heb ik met enige regelmaat een fingerspitzengefühlprognose gemaakt voor de gemeente Huizen. Zoals beloofd zou ik voor 2015 ook een nieuwe peiling gemeente Huizen uitvoeren. Deze analyses is gemaakt op basis van alle informatie die er vanuit de diverse peilingen aanwezig was. Landelijk is deze service overgenomen door de Peilingwijzer.nl waar alle peilingen in één overzicht staan. Een lokale peiling gemeente Huizen zal ik geven op basis van uitkomsten van de Provinciale Statenverkiezing en de uitslag van de waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek en de landelijke peilingen.

Peiling gemeente Huizen

Onderstaande grafiek toont de peiling voor april 2015. VVD blijft de grootste in deze peiling aangezien deze partij bij zowel Provinciale Staten Noord Holland als bij de waterschap Amstel Gooi & Vecht de grootste is geworden in Huizen. Ondanks dat VVD de grootste blijft leveren zij volgens deze peiling evenveel zetels als CDA aan de gemeenteraad.

Peiling gemeente Huizen: PvdA levert in ten opzicht van ChristenUnie.
Peiling gemeente Huizen: PvdA levert in ten opzicht van ChristenUnie.

Het grote verschil in deze peiling gemeente Huizen is dat PvdA 1 zetel heeft moeten inleveren ten koste van ChristenUnie. PvdA heeft te maken met een negatieve spiraal en ChristenUnie is al geruime tijd in een positieve flow. Ondanks de landelijke grote winst blijft D66 in Huizen gelijk op 4 zetels. De kleine/lokale partijen hebben veelal weten te stabiliseren en profiteren in deze peiling.

Peiling gemeente Huizen – totstandkoming

De gegevens van de peiling zijn op de volgende wijze verwerkt. Uit de meerjarenanalyse van de Huizer uitslagen van de verschillen tussen de  verkiezingen is een duidelijke trend te halen. Deze resultaten van deze gegevens zijn verwerkt in de uitkomsten van deze peiling.

Uitkomsten verkiezingen: Procentuele verschillen tussen de diverse verkiezingen.
Uitkomsten verkiezingen: Procentuele verschillen tussen de diverse verkiezingen.

Uit de grafiek is duidelijk te halen dat de trend voor zowel PvdA, VVD als GroenLinks negatief is. Voor D66 en ChristenUnie is de trend al geruime tijd positief. CDA heeft de weg omhoog weer gevonden. Groenlinks heeft in deze peiling kunnen profiteren van de stemmen op onder andere PvdD. GL en PvdD hebben tijdens de Provinciale Staten gezamenlijk 7,6% ontvangen.

Voor deze peiling gemeente Huizen zijn de lijstverbindingen van de laatste verkiezingen meegenomen. VVD heeft van hieruit de 5e zetel toegewezen gekregen.

Peilingen zijn palingen

Gerookte paling (foto door: gwendolen, bron: flickr.com)
Gerookte paling (foto door: gwendolen, bron: flickr.com)

Naast het feit dat er gebruik ik gemaakt van de uitkomsten van zowel de Provinciale Statenverkiezingen als de Waterschapsverkiezingen zijn de laatste peilingen rondom de verkiezingen ook meegenomen. De wegingsfactor die hieraan meegegeven is, is echter beduidend lager dan die voor beide verkiezingen.

Verder is er een trend meegenomen voor de lokale partijen (Dorpsbelangen Huizen en Leefbaar Huizen). Zouden we slechts naar de restzetels kijken zonder lokale trends mee te nemen zijn er 10 zetels te verdelen. Deze ‘overige zetels’ zijn op basis van de trends (zie grafiek hierboven) en overige informatie (als lokale uitslagen uit 2010 en 2014) verdeeld via de fingerspitzengefühlprognose.

Het resultaat van deze peiling gemeente Huizen laat een solide beeld zien voor de gemeente Huizen.

 

Peiling april 2015: Stand van zaken in Huizen
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *